Luchtverkeerstoren op luchthaven

Waar heb ik recht op bij een staking in de luchtvaart?

Staking van luchtverkeersleiding, piloten of bagageafhandelaars komt helaas steeds vaker voor. Wanneer dit gebeurt kan dit grote gevolgen hebben voor passagiers. In de meeste situaties zullen vliegtuigmaatschappijen vluchten annuleren. Is uw vlucht geannuleerd of bent u met vertraging aangekomen op uw eindbestemming door een staking in de luchtvaart? Dan heeft u volgens Verordening 261/2004 mogelijk recht op een vergoeding, oftewel compensatie, voor het geleden tijdsverlies.

Recht op vergoeding bij staking vliegverkeer

Wanneer uw vlucht vertraagd of geannuleerd is in verband met een staking in de luchtvaart, betekent dit niet altijd dat u recht heeft op een financiële vergoeding. Of u recht heeft op een vergoeding is afhankelijk van wie er staakt. Als derden partijen staken dan wordt dit gezien als een buitengewone omstandigheid en dit zijn situaties waar de luchtvaartmaatschappij geen invloed op heeft. Gedupeerde passagiers hebben dan geen recht op een vergoeding voor het tijdsverlies.

Bij de volgende stakingen in het vliegverkeer heeft u geen recht op een vergoeding:

  • Staking luchtverkeersleiding (bijvoorbeeld Franse ATC staking)
  • Staking bagageafhandelaars
  • Staking van de douane
  • Staking van medewerkers vliegveld

Bij bovenstaande stakingen in de luchtvaart heeft de vliegtuigmaatschappij geen invloed op de situatie. Hiermee vervalt volgens Verordening 261/2004 het recht op een vergoeding, oftwel compensatie, voor het tijdsverlies.

Recht op vergoeding bij staking eigen personeel vliegtuigmaatschappij

Wanneer het eigen personeel van de luchtvaartmaatschappij staakt is de kans groot dat uw vlucht wordt geannuleerd. Een staking van piloten of cabinepersoneel van een vliegtuigmaatschappij wordt niet gezien als buitengewone omstandigheid. De Nederlandse rechter heeft bepaald dat de vliegmaatschappij invloed kan uitoefenen op haar eigen personeel en dus een staking kan voorkomen. In 2018 is door het Europees Hof bepaald dat een ‘wilde staking‘ van eigen personeel van de vliegtuigmaatschappij, zoals piloten, ook geen overmacht is. Passagiers hebben ook dan recht op een vergoeding. Deze vergoeding kan oplopen tot €600 per persoon.

Op het moment dat personeel van de vliegtuigmaatschappij staakt, heeft u mogelijk recht op een vergoeding. Naast wie er staakt is het namelijk ook van belang wanneer u bent geïnformeerd over de annulering of dat u met meer dan drie uur vertraging aankomt op uw eindbestemming, u vanuit een Europees land vertrekt of van buiten de EU naar de EU vliegt met een Europese luchtvaartmaatschappij.

Hoogte vergoeding bij staking

Wanneer uw vlucht is geannuleerd door een staking en u heeft recht op een vergoeding, dan wordt de hoogte van het geldbedrag bepaald op basis van de afstand van de vlucht:

Vluchtbestemmingen binnen de EU

  • €250 vergoeding bij een vlucht tot 1500 km
  • €400 vergoeding bij een vlucht van meer dan 1500 km

Vluchtbestemmingen buiten de EU

  • €250 vergoeding bij een vlucht tot 1500 km
  • €400 vergoeding bij een vlucht van 1500 km tot en met 3500 km
  • €600 vergoeding bij een vlucht van meer dan 3500 km
Stel: u heeft een vliegticket gekocht naar Sevilla met Transavia. Twee dagen voor vertrekt wordt uw vlucht plotseling geannuleerd door staking van de piloten bij Transavia. U heeft in deze situatie recht op een vergoeding van €250 per persoon.

Vlucht geannuleerd door een staking in vliegverkeer? Krijg uw geld terug

Is uw vlucht geannuleerd door een staking in de luchtvaart? Dan heeft u naast mogelijk recht op een vergoeding nog meer rechten als vliegtuigpassagier. De vliegtuigmaatschappij moet u bijvoorbeeld kosteloos een alternatieve vlucht aanbieden. De luchtvaartmaatschappij moet u de eerst mogelijke vlucht aanbieden, het kan zijn dat deze vlucht pas een week later vertrekt dan uw originele vlucht. U heeft dan het recht om af te zien van de vlucht. De vliegmaatschappij moet u dan de ticketprijs terugbetalen. Wanneer de vliegtuigmaatschappij u geen alternatief aanbiedt of u vindt zelf een betere optie dan moet de vliegtuigmaatschappij de meerprijs tussen beide tickets vergoeden.

Recht op verzorging

Het kan zijn dat u geen recht heeft op een financiële vergoeding voor uw vertraagde of geannuleerde vlucht door een staking, maar u heeft wel altijd recht op verzorging. De vliegmaatschappij is altijd verantwoordelijk voor haar passagiers ongeacht door wie er gestaakt wordt. Wanneer uw vlucht meer dan twee uur vertraagd is heeft u recht op eten, drinken en waar nodig een hotelovernachting. In sommige situaties krijgt u vouchers van de luchtvaartmaatschappij om wat te kunnen eten en drinken. Krijgt u deze niet, dan kunt u achteraf de kosten declareren bij de vliegtuigmaatschappij. Het is dan wel belangrijk dat u de bonnen bewaart.

Vertraagde of geannuleerde vlucht door staking? EUclaim helpt

Weet u niet zeker of u recht heeft op een vergoeding bij staking? Check dan uw vluchtgegevens in onze calculator en wij geven u gratis advies. Wanneer u de claim indient bij EUclaim zorgen wij ervoor dat u krijgt waar u recht op heeft. De service van EUclaim wordt u aangeboden op basis van no cure, no pay dus u loopt geen enkel risico.

Check uw vlucht

Gecontroleerd door

Paul Vaneker is Senior Flight Intelligence en heeft bij KLM en Transavia gewerkt. Verschijnt veel in de media om op te komen voor rechten van passagiers. Bekend van nu.nl, NOS, Volkskrant, Telegraaf, AD en Parool.

Meer over Paul
Vragen? Chat of bel