Vrouw wachtend op luchthaven op vertraagde vlucht

Staking KLM

Gooit de staking van KLM uw planning door de war? Waarschijnlijk heeft u recht op een vergoeding voor het ongemak. Lees meer over uw rechten en claim uw vergoeding.
Check uw vergoeding

Dit zeggen passagiers over onze service

Staakt het personeel van KLM, dan kan dit van invloed zijn op uw vlucht. In dat geval heeft u bepaalde rechten, zoals het recht op een vergoeding. In dit artikel leggen we uit wat uw rechten zijn en geven we tips over wat u bij een staking van KLM juist wel of niet moet doen.

Veel gedupeerde reizigers door geannuleerde vluchten als gevolg van de staking bij KLM

Door de staking van het personeel van KLM zijn alle vluchten geannuleerd. Het kan zijn dat er geen goede alternatieven beschikbaar zijn voor de geannuleerde vluchten. Gevolg is dat voor veel reizigers die zouden vliegen met KLM hun reis helemaal niet meer door kan gaan.

Recht op verzorging bij vertraging langer dan 2 uur

Heeft u te maken met een wilde staking, oftewel een onaangekondigde staking, dan kan het u overvallen. Staat u op de airport en heeft uw vlucht met KLM meer dan 2 uur vertraging opgelopen, dan heeft u recht op eten, drinken en waar nodig een hotelovernachting. In sommige situaties krijgt u vouchers van de vliegtuigmaatschappij om wat te kunnen eten en drinken. Krijgt u deze niet, dan kunt u achteraf de kosten declareren bij de vliegtuigmaatschappij. Het is dan wel belangrijk dat u de bonnen bewaart.

U hoeft een alternatieve vlucht van KLM niet te accepteren

De vliegtuigmaatschappij moet u bijvoorbeeld kosteloos een alternatieve vlucht aanbieden. De vliegtuigmaatschappij moet u de eerst mogelijke vlucht aanbieden, maar het kan zijn dat de eerstvolgende vluchten allemaal volgeboekt zijn en dat u daarom een alternatief krijg aangeboden waardoor uw reis uiteindelijk geen zin meer heeft.
U heeft het recht om af te zien van de voorgestelde vlucht. De vliegtuigmaatschappij moet u dan de ticketprijs terugbetalen. Wanneer de vliegtuigmaatschappij u geen alternatief aanbiedt of u vindt zelf een betere optie dan moet de vliegtuigmaatschappij de meerprijs tussen beide tickets vergoeden.

Tip: Boek niet preventief een andere vlucht

Vreest u dat u niet aankomt op de plaats van bestemming door de staking van KLM, dan wilt u natuurlijk graag snel een oplossing. We geven u het advies om nog geen actie te ondernemen en zelf een alternatieve vlucht te boeken, zolang u van KLM nog geen bericht heeft gehad dat uw vlucht geannuleerd is. Gaat uw vlucht alsnog door, dan kunt u geen vergoeding krijgen voor de tickets die u niet kunt gebruiken.

Later aangekomen door staking KLM? U heeft recht op een vergoeding

Als het eigen personeel staakt van de airline, zoals de piloten, het cabinepersoneel of het grondpersoneel, dan kan KLM daar verantwoordelijk voor worden gehouden. Vanuit de verordening 261/2004 is er dus geen sprake van overmacht en heeft u recht op een vergoeding als u langer dan 3 uur later of 1 uur eerder bent aangekomen. De hoogte van uw vergoeding is afhankelijk van de reisafstand. Én of de annulering van uw vlucht korter dan 2 weken voor uw vertrek gecommuniceerd is.

De hoogte van de vergoeding staat los van uw ticketprijs

De hoogte van uw vergoeding is niet afhankelijk van uw ticketprijs. Het kan zijn dat de vergoeding die u ontvangt hoger is dan de kosten van uw ticket. De hoogte van de vergoeding wordt bepaald op basis van reisafstand.

Vluchtbestemmingen binnen de EU

  • €250 vergoeding bij een vlucht tot 1500 km
  • €400 vergoeding bij een vlucht van meer dan 1500 km

Vluchtbestemmingen buiten de EU

  • €250 vergoeding bij een vlucht tot 1500 km
  • €400 vergoeding bij een vlucht van 1500 km tot en met 3500 km
  • €600 vergoeding bij een vlucht van meer dan 3500 km

Controleer of u recht heeft op een vergoeding

Of u recht heeft op een vergoeding als gevolg van de staking bij KLM, kunt u eenvoudig controleren in onze database. Vul uw vluchtnummer in en wij geven aan of u in aanmerking komt voor een vergoeding. Daarna kunt u in enkele minuten een claim indienen. EUclaim regelt vervolgens de rest.

Recente probleemvluchten van KLM

Hoe zit het met andere luchtvaartmaatschappijen?

Bent u op zoek naar informatie over stakingen bij andere luchtvaartmaatschappijen? Kies hieronder de juiste airline.

Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding