Vrouw wachtend op luchthaven op vertraagde vlucht

Is uw vlucht gewijzigd?

U heeft mogelijk recht op een vergoeding

Is uw vlucht minder dan 14 dagen voor vertrek gewijzigd? Dan heeft u mogelijk recht op een vergoeding tot 600 euro per persoon. Vluchttijden gewijzigd en benieuwd of u in aanmerking komt voor een vergoeding?
Check uw vergoeding

742.608 tevreden passagiers

Vlucht gewijzigd? Dit zijn uw rechten bij schemawijziging

U heeft de vakantie tot in de puntjes geregeld. De vlucht is uitgezocht, waarbij u zorgvuldig de voor- en nadelen heeft afgewogen uit de ruime keuze aan vluchten en luchtvaartmaatschappijen. Passend bij uw uiteindelijke voorkeur, heeft u een hotel of appartement en uw huurauto geregeld.

En dan, een paar dagen voor vertrek, krijgt u een e-mail van de luchtvaartmaatschappij dat uw vluchttijden zijn gewijzigd. Misschien krijgt u zelfs bericht dat uw luchthaven wijzigt. Schemawijzigingen kunnen behoorlijk wat roet in het eten gooien.

Verordening 261/2004 geeft aan waar u aanspraak op kunt maken als uw vluchttijden zijn gewijzigd

In Verordening 261/2004 staat vastgelegd of u aanspraak maakt op een vergoeding voor uw gewijzigde vlucht en op welk bedrag u recht op heeft.

Dit is afhankelijk van de volgende factoren:

 • Hoe lang uw vlucht vertraagd is of hoeveel eerder deze aankomt
 • Wat de afstand is van de vlucht
 • Of u een vlucht binnen of buiten Europa had
 • Of er wel of geen sprake is van een buitengewone omstandigheid

Deze verschillende factoren bepalen dus óf u recht heeft op een vergoeding en wat de hoogte van de vergoeding is. De hoogte van uw vergoeding is dus niet afhankelijk van het bedrag dat u betaald heeft voor uw vliegticket. Heeft u een ticket gekocht voor €100, maakt u nog steeds aanspraak op een vergoeding die kan oplopen tot wel €600 per ticket!

Vlucht gewijzigd? Dit zijn uw rechten

Als de schemawijziging korter dan twee weken voor vertrek wordt doorgegeven, ligt het aan de oorspronkelijke vertrek- en aankomsttijden en de uiteindelijke gewijzigde tijden of u recht heeft op een vergoeding. Dit zit zo:

 • Bent u meer dan 2 weken voor vertrek geïnformeerd, dan heeft u geen recht op een vergoeding.
 • Bent u tussen 14 en 7 dagen voor vertrek geïnformeerd en bent u meer dan 2 uur eerder vertrokken of 4 uur later aangekomen, dan heeft u recht op een vergoeding.
 • Bent u 7 dagen of korter voor vertrek geïnformeerd en bent u meer dan 1 uur eerder vertrokken of meer dan 2 uur later aangekomen, dan heeft u recht op een vergoeding.

Voldoet uw situatie hieraan en heeft u recht op een vergoeding? Check hieronder hoeveel u kunt krijgen. De hoogte van de compensatie wordt bepaald op basis van de vluchtafstand. Dit heeft dus niets met de kosten van uw ticket te maken.

Vergoeding
per persoon

 • flight

  €250

  Korte afstand

  tot 1500 km

  Bijv. Amsterdam – Barcelona

 • flight

  €400

  Middellange afstand

  1500 – 3500 km

  Bijv. Amsterdam – Marrakesh

 • flight

  €600

  Lange afstand

  vanaf 3500 km

  Bijv. Amsterdam – Singapore

Bij een vlucht met een afstand van 3500 kilometer of meer en een vertraging tussen de twee en vier uur, heeft u recht op 50% van de vergoeding.

Recht op alternatieve vlucht en teruggave ticketprijs

Zijn uw vliegtijden korter dan 2 weken voor vertrek gewijzigd, dan heeft u recht op een alternatieve vlucht of teruggave van de ticketprijs. Het probleem blijft dan wel bestaan dat de kosten die al gemaakt zijn voor het boeken van de overige onderdelen van de reis, zoals bijvoorbeeld autohuur of hotelkosten, erg lastig te verhalen zijn.

Het is zeker verstandig om u van tevoren goed te laten informeren over de mogelijkheden deze kosten te verzekeren bij uw annuleringsverzekering.

Gecontroleerd door

Paul Vaneker is Senior Flight Intelligence en heeft bij KLM en Transavia gewerkt. Verschijnt veel in de media om op te komen voor rechten van passagiers. Bekend van nu.nl, NOS, Volkskrant, Telegraaf, AD en Parool.

Meer over Paul
Vragen? Chat of bel
Is uw vlucht gewijzigd? Check uw vergoeding