barcelona grid

Vlucht geannuleerd of vertraagd door staking op Barcelona airport?

Wat moet ik doen bij een staking in de luchtvaart?

Is uw vlucht vertraagd of geannuleerd door de staking op het vliegveld van Barcelona? Check hier het laatste nieuws over de staking. Ook leggen we uit waar u recht op heeft.

 • 04-01-2024 / 11:20

  Iberia schrapt ruim 400 vluchten wegens staking

  Vanwege een meerdaagse staking bij het grondpersoneel moet het Spaanse Iberia de komende dagen vluchten schrappen. Van vrijdag 5 tot en met maandag 8 januari worden in totaal 469 vluchten geannuleerd. Het gaat om 266 vluchten van Iberia, 63 van Iberia Express en 140 van Air Nostrum. De staking vindt plaats op alle 29 luchthavens waar Iberia actief is, waaronder Madrid-Barajas, Barcelona-El Prat, Palma de Mollarca, Sevilla en Valancia. In totaal worden meer dan 45.600 passagiers getroffen.

 • 01-08-2023 / 08:00

  Beveiligingsmedewerkers luchthaven Barcelona staakt vanaf 10 augustus

  CSIF, de vakbond die de meeste leden heeft in deze bedrijfscommissie, meldt dat de stakingen zullen plaatsvinden op donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag en maandag tussen 04.00-07.00 uur, 09.00-11.00 uur en 16.00-18.00 uur.

 • 11-04-2017 / 14:14

  Grote overlast door staking luchthaven Barcelona

  Door een staking van het grondpersoneel van de luchtvaartmaatschappij Iberia vrijdag op de luchthaven El Prat van Barcelona zijn vrijdag meer dan 260 vluchten geschrapt. Volgens Spaanse media ontstond er een chaos op het vliegveld door de duizenden gestrande reizigers.

 • 03-12-2006 / 09:00

  Nog steeds chaos op vliegveld Barcelona

  Ondanks het einde van de wilde staking onder het grondpersoneel komen de vluchtoperaties op de luchthaven El Prat bij Barcelona maar moeilijk op gang. Honderden passagiers bevolken de terminal, niet wetend met welke vlucht ze naar huis kunnen. De wachttijden bij de informatiebalies van luchtvaartmaatschappijen kunnen uren duren. Veel passagiers proberen op de luchthaven te weten te komen hoe ze verder moeten reizen. Anderen willen hun geld terug en staan rijen dik voor de balies van verschillende luchtvaartmaatschappijen.

Wat moet ik weten over de staking op Barcelona airport?

Kan uw vlucht niet doorgaan door de staking op het vliegveld van Barcelona? Of heeft u te maken met een lange vertraging?

Het is belangrijk om te weten wat uw rechten zijn, op Europese luchthavens geldt hiervoor EU Verordening 261.

Hierin staat dat u bij een staking recht heeft op een omboeking, of om uw geld terug te krijgen. Tenminste, als de vlucht geannuleerd wordt of als deze minimaal 5 uur vertraagd is.

Mogelijk recht op compensatie

In EU Verordening 261 staat dat reizigers mogelijk recht hebben op compensatie bij een staking. Bij de meeste stakingen geldt dit echter niet.

Bij de volgende stakingen hebben passagiers namelijk geen recht op compensatie:

 • bagagepersoneel
 • vliegveldmedewerkers
 • douanebeambten
 • luchtverkeersleiding

Alleen als het personeel van de luchtvaartmaatschappij staakt, denk aan stewardessen of piloten, dan kunt u recht hebben op een vergoeding.

Staking bij luchtvaartmaatschappij

Er zijn veel luchtvaartmaatschappijen die van Nederland op Barcelona vliegen vanaf elk groot vliegveld. Maar wat als het personeel van deze airlines staken?

Is er een staking bij de luchtvaartmaatschappij en is uw vlucht hierdoor minimaal 3 uur vertraagd? Mogelijk heeft u dan recht op een vergoeding. Dit geldt uiteraard ook als uw vlucht geannuleerd is.

De hoogte van de vergoeding hangt af van de afstand. Omdat de afstand tussen Barcelona en de Nederlandse luchthavens minder is dan 1500 kilometer, is de vergoeding €250.

 • €250 voor afstand tussen Eindhoven – Barcelona
 • €250 voor afstand tussen Rotterdam – Barcelona
 • €250 voor afstand tussen Schiphol – Barcelona

Ligt uw bestemming verder weg? De vergoeding voor een vlucht tussen 1500 km en 3500 km is €400. Als de afstand van uw vlucht meer dan 3500 km is, dan staat daar een vergoeding van €600 tegenover.

Controleer hier de afstand van uw vlucht.

Als u van buiten Europa naar Barcelona vliegt, dan is compensatie alleen mogelijk als u vliegt met een luchtvaartmaatschappij uit de EU.

Check hier direct of uw vlucht in aanmerking komt voor compensatie, laat geen geld liggen:

Recht op verzorging bij staking Barcelona Airport

Als er gestaakt wordt op een vliegveld, dan staat u er niet alleen voor. Is uw vlucht van of naar Barcelona met minstens twee uur vertraagd? Dan moet de luchtvaartmaatschappij zorg voor u dragen.

De airline moet ervoor zorgen dat u voorzien bent in uw basisbehoeften. Denk hierbij aan eten, drinken en als het nodig is een hotelovernachting en vervoer van en naar het hotel.

Het kan gebeuren dat de luchtvaartmaatschappij dit niet biedt en u zelf alles moet betalen.

Onze tip: bewaar alle bonnetjes.

Als u meer dan €250 aan extra gemaakte kosten heeft, dan kunnen wij u helpen om dit terug te krijgen.

Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding