Vrouw wachtend op luchthaven op vertraagde vlucht

Vertraging vliegtuig

Heeft uw vliegtuig vertraging? Lees wat uw rechten zijn en dien een claim in als u recht heeft op een vergoeding.
Check waar u recht op heeft

730.335 tevreden passagiers

Vertraging vliegtuig

U staat op het vliegveld, maar uw vlucht vertrekt niet volgens het schema. Wat kan er aan de hand zijn? Moet u zich zorgen maken, of gebeurt het vaak dat vliegtuigen vertraagd zijn?

Natuurlijk zijn vliegtuigen wel eens vertraagd. Maar de kans dat uw vliegtuig langdurig vertraagd is, is heel klein. Wist u dat die kans kleiner is dan 1%?

Oorzaken vertraging vliegtuig

U behoort dus tot de kleine groep pechvogels als u een langdurige vertraging heeft. Heeft uw vliegtuig vertraging, dan komt doorgaans door een van de volgende redenen.

Domino-effect

Vliegtuigen vliegen volgens een strak schema. Komen ze aan op het vliegveld, dan wordt het toestel bijgetankt, wordt bagage gewisseld, soms wordt er gewisseld van crew, en het vliegtuig vertrekt weer.

Veel toestellen vliegen vaste routes en vliegen meerdere rotaties op een dag. Dat houdt in dat een toestel meerdere keren per dag naar dezelfde bestemming vliegt. Ook een W-rotatie komt veel voor, waarbij het toestel op dezelfde dag zowel vanaf Amsterdam als Eindhoven naar dezelfde bestemming gaat.

Gaat er iets mis met een van de vluchten? Dan zorgt dat ook voor vertraging van de andere vluchten. Simpelweg omdat het toestel niet op tijd aanwezig is op het vliegveld.

In uitzonderlijke gevallen, kan een probleem met een vlucht, zelfs dagenlang tot vertraging leiden. Zo leidde een vertraging van een TUI-vlucht in 2022 tot 4 dagen lang vluchtvertragingen en een paar duizend gedupeerde passagiers.

Is uw vlucht meer dan 3 uur vertraagd, omdat het vliegtuig niet op tijd gereed is? Dan kunt u een claim indienen voor de vertraging.

Vliegtuig vertraging door technisch mankement

Het domino-effect is in de meeste gevallen de oorzaak van vertraging. Op nummer 2 staat het technisch mankement. Er kan natuurlijk altijd iets stuk gaan met het toestel. Kleppen, meetinstrumenten, schade door een birdstrike… Veiligheid gaat boven alles. Werkt het toilet niet? Dan mag het vliegtuig niet opstijgen.

Is uw vlucht vertraagd doordat er een technisch mankement is gesignaleerd? Ook dan kunt u een claim indienen. De vliegtuigmaatschappij is verantwoordelijk voor het toestel en kunt u dus aansprakelijk stellen.

Er zijn wel uitzonderingen. U kunt geen claim indienen als het een overmachtssituatie is voor de vliegtuigmaatschappij. Bijvoorbeeld als het gaat om een verborgen fabricagefout, sabotage of terrorisme. Dit komt zeer zelden voor.  Vrijwel altijd kunt u een claim indienen als uw vliegtuig vertraging heeft door een technisch mankement.

Opgelegde beperkingen door luchtverkeersleiding

De derde meest voorkomende oorzaak van vliegtuigvertraging zijn beperkingen die de luchtverkeersleiding oplegt. Vaak zijn weersomstandigheden de oorzaak die de luchtverkeersleiding hiertoe doet beslissen.

Mist zorgt nog wel eens voor vertragingen. Bij zeer dichte mist mogen er minder vliegtuigen opstijgen en landen. Is uw vliegtuig vertraagd vanwege dichte mist, een storm of flinke sneeuwbui? Dan kunt u hiervoor geen claim indienen. De vliegtuigmaatschappij kan niet verantwoordelijk worden gehouden. Er is dus sprake van overmacht.

Wanneer kan ik claimen bij vertraging van mijn vliegtuig?

Als uw vlucht vertraagd is, heeft u volgens Verordening 261-2004 verschillende rechten en kunt u in bepaalde situaties een claim indienen voor uw vliegtuigvertraging.

U kunt een claim indienen als:

  • Uw vlucht valt onder deze Verordening als u vanuit een EU-land vertrekt, of als u naar een EU-land vliegt met een Europese vliegtuigmaatschappij.
  • Daarnaast is het van belang dat de vliegtuigmaatschappij verantwoordelijk is voor de vertraging. Als er sprake is van overmacht, bijvoorbeeld vertraging door weersomstandigheden, dan kunt u geen claim indienen.
  • Tot slot is het van belang dat het om een langdurige vertraging gaat. Pas als uw vliegtuig met meer dan 3 uur vertraging aankomt op de plaats van bestemming, kunt u een claim indienen voor de vertraging.

Op hoeveel geld heb ik recht als mijn vliegtuig vertraagd is?

Voldoet uw vliegtuigvertraging aan bovenstaande punten, dan kunt u een claim indienen. Wat het bedrag is dat u kunt claimen is afhankelijk van de afstand van uw vlucht en de duur van de vertraging van uw vliegtuig.

Vluchtbestemmingen binnen de EU

  • €250 vergoeding bij een vertraagde vlucht tot 1500 km
  • €400 vergoeding bij een vertraagde vlucht van meer dan 1500 km

Vluchtbestemmingen buiten de EU

  • €250 vergoeding bij een vertraagde vlucht tot 1500 km
  • €400 vergoeding bij een vertraagde vlucht van 1500 km tot en met 3500 km
  • €600 vergoeding bij een vertraagde vlucht van meer dan 3500 km en 4 uur vertraging
  • €300 vergoeding bij een vertraagde vlucht van meer dan 3500 km en tussen 3 en 4 uur vertraging

Ontvang de vergoeding voor de vertraging van uw vliegtuig

Of u recht heeft op een vergoeding, kunt u eenvoudig controleren op basis van uw vluchtnummer. EUclaim heeft een uitgebreide database met miljoenen records over vluchten, calamiteiten, weersomstandingheden en nog veel meer data die belangrijk is om uw rechten op een vergoeding te kunnen bepalen.

Dit helpt ons ook bij de rechtszaken die we voeren. Vliegtuigmaatschappijen proberen onder hun verplichting uit te komen om de vergoeding uit te betalen. Voortdurend stappen wij voor passagiers naar de rechter. In 97% van de gevallen met succes.

Voer uw vluchtnummer in en controleer of u recht heeft op een vergoeding tot €600 per persoon.

Heeft u niet de informatie gevonden die u zocht?

Kijk of uw vraag niet al is beantwoord tussen de veelgestelde vragen, of neem contact op met ons over uw specifieke situatie.

14467 passagiers hebben EUclaim een score van 4,4 uit 5 gegeven op Trustpilot.
Lees hoe deze passagiers onze service hebben ervaren.

Bekijk 14467 ervaringen

Gecontroleerd door

Hendrik Noorderhaven is de CEO van EUclaim. Hij houdt zich al decennia bezig met de rechten van passagiers. Bekend van NOS, RTL Nieuws, BNR,Telegraaf en Radar.

Meer over Hendrik
Vragen? Chat of bel
Was uw vlucht vertraagd? Check uw vergoeding