Vrouw op luchthaven - EUclaim

Aansluitende vlucht gemist door vertraging

Overstap gemist?

Als u een verre reis boekt, is de kans groot dat u geen directe vlucht heeft maar een vlucht met overstap op een andere luchthaven. Als uw eerste vlucht vertraagd is, bestaat de kans dat u de aansluiting mist.

Wat is een gemiste aansluiting?

Een gemiste aansluiting is hetzelfde als een gemiste overstap: omdat uw vlucht met vertraging aankomt op een luchthaven, is de kans aanwezig dat u uw overstap op de aansluitende vlucht mist. Erg vervelend, want dit kan uiteindelijk een langdurige vertraging opleveren.

  • Gedupeerd door een gemiste aansluiting?

    Had uw vlucht vertraging en heeft u daardoor de overstap gemist? Je hebt mogelijk recht op een vergoeding!
    Check nu je vlucht!
Bas en Sandra gaan een roadtrip door Amerika maken. Van Amsterdam vliegen ze met KLM naar San Francisco, maar ze hebben een overstap op New York. De vlucht vanaf Schiphol vertrekt drie uur later dan gepland, waardoor ze de overstap op New York niet halen. Hierdoor hebben ze een gemiste aansluiting.

Wat zijn uw rechten bij een gemiste aansluiting?

Als uw eerste vlucht vertraging heeft waardoor u te laat bent om de overstap op de volgende vlucht te maken, heeft de vliegtuigmaatschappij volgens Verordening 261/2004 een zorgplicht voor u als vliegtuigpassagier. Wat houdt dat precies in?

1. Bij een gemiste aansluiting moet u kosteloos een nieuwe vlucht aangeboden krijgen naar de geboekte eindbestemming. De vliegtuigmaatschappij moet u in dat geval omboeken naar de eerstvolgende vlucht naar de eindbestemming. Als u deze niet krijgt aangeboden dan mag u zelf een nieuwe vlucht boeken en dient de vliegtuigmaatschappij deze extra gemaakte kosten te vergoeden.

2. Loopt u door het missen van de aansluitende vlucht een vertraging op van meer dan twee uur? Dan heeft u recht op verzorging in de vorm van eten en drinken. Als de vliegtuigmaatschappij u niet voorziet van coupons voor eten en drinken, dan kunt u de kosten daarvoor declareren bij de vliegtuigmaatschappij. De bonnetjes dienen als bewijs, dus bewaar deze goed. Houd er wel rekening mee dat de kosten in verhouding zijn met uw vertraging.

3. Vertrekt uw nieuwe vlucht een dag later? Dan heeft de vliegtuigmaatschappij de zorgplicht om u te voorzien van een hotel en eventueel transport van en naar het hotel. Als de maatschappij u geen hotel aanbiedt, mag u zelf een hotel boeken en deze extra gemaakte kosten terugvragen bij de vliegtuigmaatschappij. Bewaar dus ook deze bonnen! Ook hier geldt: blijf reëel. Boek geen vijfsterrenresort als er een prima driesterrenhotel beschikbaar is.

4. Komt u door je gemiste aansluiting uiteindelijk met drie uur of meer vertraging aan op uw eindbestemming? Dan heeft u mogelijk recht op een vergoeding tot 600 per persoon voor het tijdsverlies.

Vluchten in één boeking

Er is echter wel één voorwaarde. Dat is dat beide vluchten 1 boeking moeten zijn. Kiest u ervoor om losse tickets te boeken naar een bepaalde bestemming, dan heeft u alleen de rechten die gelden bij vluchtvertraging. Mist u uw aansluitende vlucht, dan heeft u geen recht op een vergoeding of alternatieve vlucht.

 

Schemawijzigingen

Wie is verantwoordelijk voor de vertraging en vergoeding bij een gemiste aansluiting?

Het Europees Hof van Justitie heeft besloten dat de vliegtuigmaatschappij die de vertraagde vlucht heeft uitgevoerd verantwoordelijk is voor de vertraging. De desbetreffende vliegtuigmaatschappij dient daarom de financiële vergoeding te betalen zoals vastgelegd in Verordening 261/2004.

Helaas gaat het in de praktijk niet zo simpel. Luchtvaartmaatschappijen zijn niet happig op het uitbetalen van financiële vergoedingen. Daarnaast wijzen airlines vaak naar elkaar als het gaat om gemiste aansluitingen. Dien daarom een claim via ons in. Check hieronder uw vergoeding.

Gecontroleerd door

Tjitze Noorderhaven is uitvoerend directeur bij EUclaim en is een bekende naam in de luchtvaartindustrie. Hij verschijnt al tientallen jaren in vooral buitenlandse media om duiding te geven aan EU Verordening 261.

Meer over Tjitze
Vragen? Chat of bel
Was uw vlucht vertraagd? Check uw vergoeding