Vrouw wachtend op luchthaven op vertraagde vlucht

Mijn vlucht heeft meer dan 4 uur vertraging

Waar heb ik recht op?

Is uw vlucht meer dan 4 uur later aangekomen? Een vertraging is nooit leuk, maar gelukkig heeft u als passagier rechten. Check of u in aanmerking komt voor een vergoeding tot €600.
Check uw vlucht

723.516 tevreden passagiers

Meer dan 4 uur vertraging, wat zijn mijn rechten?

Is uw vlucht meer dan 4 uur later aangekomen op de plek van bestemming? Dan kunt u recht hebben op een vergoeding. In dit artikel leggen wij uit onder welke voorwaarden u recht heeft op een vergoeding. Deze kan oplopen tot €600, afhankelijk van de afstand.  

4 uur vertraging, heb ik recht op vergoeding?

Als uw vlucht meer dan 4 uur vertraging heeft bij aankomst, heeft u mogelijk recht op een vergoeding. Dit is geregeld in de Europese Verordening 261 uit 2004. Hierin staan ook exacte bedragen genoemd. De hoogte van de vergoeding varieert, afhankelijk van de afstand van uw vlucht en de duur van de vertraging. 

Vertragingen zijn altijd vervelend, vooral als u ergens op tijd moet zijn. Gelukkig beschermt Verordening 261 uw rechten als passagier in de Europese Unie. Volgens deze verordening hebben passagiers recht op een vergoeding, verzorging en zelfs terugbetaling in bepaalde situaties.

De Verordening komt uit de EU, wat betekent dat deze alleen geldig is op vluchten die vertrekken vanuit de EU, en voor vluchten die naar de EU vliegen en worden uitgevoerd door een Europese luchtvaartmaatschappij.

Mijn vlucht is 4 uur vertraagd, heb ik altijd recht op compensatie?

Zoals al aangegeven geldt de Verordening alleen voor vluchten van en naar de EU. Daarnaast kan een vertraging van 4 uur ook het gevolg zijn van overmacht. Als de airline er niets aan kan doen dat een vlucht later aankomt, dan wordt dit gezien als overmacht en vervalt het recht van de passagier op compensatie. 

Denk hierbij aan een storm waardoor een vliegtuig niet op tijd kan vertrekken. Of een staking van het grondpersoneel waardoor een vliegtuig later landt dan gepland.

Wij houden in onze uitgebreide database al het vluchtverkeer bij. Ook checken we of vluchten vertraagd of geannuleerd zijn en of dat komt door overmacht, of dat u recht heeft op een vergoeding. Klik hieronder en geef uw vluchtdata aan ons door om te checken waar u recht op heeft.

Mijn vliegtuig heeft meer dan 4 uur vertraging, hoeveel vergoeding krijg ik?

Als uw vliegtuig meer dan 4 uur vertraging heeft, kunt u mogelijk aanspraak maken op een vergoeding. Het bedrag van de vergoeding varieert, afhankelijk van de afstand van uw vlucht en de duur van de vertraging.

De maximale vergoeding houdt op bij 4 uur. Het maakt dus niet uit of uw vliegtuig 4 uur of meer vertraagd is, vanaf 4 uur vertraging wordt hetzelfde bedrag gerekend.

Daarnaast is de compensatie niet afhankelijk van de ticketprijs. Zelfs als uw ticket honderden euro’s goedkoper is dan die van uw medepassagiers, kunt u recht hebben op maximaal €600. Dat ziet u terug in de afbeelding hieronder.

afstand-globe-wereldkaart-vergoeding-euclaim
  • €250 compensatie voor een vertraagde vlucht tot 1500 km met minimaal 3 uur vertraging.
  • €400 vergoeding voor een vertraagde vlucht tussen 1500 km en 3500 km met minimaal 3 uur vertraging.
  • €600 terug voor een vertraagde vlucht van meer dan 3500 km met minimaal 4 uur vertraging.
  • Blijkt de vertraging toch korter te zijn dan 4 uur? Dan geldt €300 compensatie (50% van €600) voor een vertraagde vlucht van meer dan 3500 km met een vertraging tussen 3 en 4 uur.

Is uw vlucht 4 uur of meer vertraagd of is uw vlucht geannuleerd? Check hieronder of u recht heeft op vergoeding.

Verzorging als vlucht 4 uur vertraagd is

Bent u in het buitenland en is uw vlucht 4 uur vertraagd? Dan heeft u recht op zogenaamde verzorging. Dit is vastgesteld in het Verdrag van Montreal, en zoals de naam suggereert, is dit geen Europese regel. Het recht op verzorging geldt daarom in bijna elk land.

Dus ook in Nederland. Is uw vlucht 4 uur vertraagd op Schiphol of Eindhoven, dan heeft de airline bepaalde plichten.

Bij een vertraging van 2 uur of meer, heeft u recht op eten, drinken en twee e-mails of belletjes. Mocht het nodig zijn, dan worden eventuele hotelkosten ook vergoed. Het vervoer naar het hotel moet ook vergoed worden.

Regel de airline dit niet ter plekke? Dan kunt u dit ook zelf regelen. Bewaar al uw bonnetjes dan, want deze kosten kunt u ook via ons declareren.

Heeft u niet de informatie gevonden die u zocht?

Kijk of uw vraag tussen de veelgestelde vragen staat, of neem contact met ons op over uw specifieke situatie.

14404 passagiers hebben EUclaim een score van 4,4 uit 5 gegeven op Trustpilot. Lees hoe deze passagiers onze service hebben ervaren.

Bekijk 14404 ervaringen

Gecontroleerd door

Hendrik Noorderhaven is de CEO van EUclaim. Hij houdt zich al decennia bezig met de rechten van passagiers. Bekend van NOS, RTL Nieuws, BNR,Telegraaf en Radar.

Meer over Hendrik
Vragen? Chat of bel
Was uw vlucht vertraagd? Check uw vergoeding