Vrouw wachtend op luchthaven op vertraagde vlucht

3 uur vertraging vlucht: waar heb ik recht op?

Krijg tot 600 euro terug

Is uw vlucht 3 uur of langer vertraagd? Dan is het goed mogelijk dat u recht heeft op een vergoeding tot 600 euro. Check snel uw compensatie.
Check uw compensatie

712.772 tevreden passagiers

Heeft uw vlucht meer dan 3 uur vertraging? U staat er niet alleen voor! Volgens Verordening 261/2004 van de Europese Unie hebben passagiers recht op compensatie bij vertragingen van meer dan 3 uur. In dit artikel gaan we in op uw rechten als passagier en hoe u aanspraak kunt maken op een vergoeding voor uw vertraagde vlucht.

3 uur vertraging vlucht

Als uw vlucht meer dan 3 uur vertraging heeft, heeft u mogelijk recht op een vergoeding volgens Verordening 261. Het exacte bedrag van de vergoeding varieert, afhankelijk van de afstand van uw vlucht en de duur van de vertraging. Deze vergoeding kan oplopen tot 600 euro per passagier.

Vertragingen zijn altijd vervelend, vooral als u ergens op tijd moet zijn. Gelukkig beschermt Verordening 261 uw rechten als passagier in de Europese Unie. Volgens deze verordening hebben passagiers recht op compensatie, bijstand en zelfs terugbetaling in bepaalde situaties.

Let wel, het is een Europese Verordening. Deze is alleen geldig op vluchten die vertrekken vanuit de EU, en voor vluchten die naar de EU vliegen en worden uitgevoerd door een Europese luchtvaartmaatschappij.

Meer dan 3 uur vertraging

Als uw vlucht meer dan 3 uur vertraging heeft, kunt u mogelijk aanspraak maken op een vergoeding. Het bedrag van de vergoeding varieert, afhankelijk van de afstand van uw vlucht en de duur van de vertraging.

Het is belangrijk om te weten dat deze compensatie niet afhankelijk is van de prijs van uw vliegticket. Zelfs als u een goedkoper ticket heeft gekocht, heeft u recht op dezelfde vergoeding als andere passagiers. Dat ziet u in de afbeelding hieronder.

afstand-globe-wereldkaart-vergoeding-euclaim
  • 250 euro compensatie voor een vertraagde vlucht tot 1500 km met minimaal 3 uur vertraging.
  • 400 euro compensatie voor een vertraagde vlucht tussen 1500 km en 3500 km met minimaal 3 uur vertraging.
  • 600 euro compensatie voor een vertraagde vlucht van meer dan 3500 km met minimaal 4 uur vertraging.
  • 300 euro compensatie (50% van 600 euro) voor een vertraagde vlucht van meer dan 3500 km met een vertraging tussen 3 en 4 uur.

Het is belangrijk om te weten dat Verordening 261 niet alleen van toepassing is op vertragingen, maar ook op andere situaties zoals annuleringen. Net als bij een vertraging, verliest u tijd als uw vlucht geannuleerd wordt. Daarom zijn grotendeels dezelfde regels van toepassing. 

Heeft u meer dan 3 uur vertraging gehad of is uw vlucht geannuleerd? Check hieronder of u recht geeft op een compensatie.

Verzorging bij 3 uur vertraging

Stel, u bent in het buitenland en op het vliegveld komt u er pas achter dat uw vlucht 5 uur vertraagd is. Dan heeft u recht op verzorging. Dit is vastgesteld in het Verdrag van Montreal, en zoals de naam suggereert, is dit geen Europese regel. Het recht op verzorging geldt in bijna elk land. Dus ook als u last heeft van 3 uur vertraging op Schiphol en Eindhoven.

Wat betekent dit? Als de vertraging langer dan 2 uur is, heeft u recht op eten, drinken en twee e-mails of belletjes. Mocht het nodig zijn, dan worden eventuele hotelkosten ook vergoed. Regel de airline dit niet ter plekke? Dan kunt u dit ook zelf regelen.

Zorg er in dat geval voor dat u al uw bonnetjes bewaart, want deze kosten kunt u achteraf declareren.

Heeft u niet de informatie gevonden die u zocht?

Kijk of uw vraag tussen de veelgestelde vragen staat, of neem contact met ons op over uw specifieke situatie.

14269 passagiers hebben EUclaim een score van 4,4 uit 5 gegeven op Trustpilot. Lees hoe deze passagiers onze service hebben ervaren.

Bekijk 14269 ervaringen

Gecontroleerd door

Tjitze Noorderhaven is uitvoerend directeur bij EUclaim en is een bekende naam in de luchtvaartindustrie. Hij verschijnt al tientallen jaren in vooral buitenlandse media om duiding te geven aan EU Verordening 261.

Meer over Tjitze
Vragen? Chat of bel