Passagiersrechten voorlopig ongewijzigd

Goed nieuws voor luchtvaartpassagiers die te maken hebben met een langdurige vertraging of annulering van hun vlucht. De rechten zoals ze nu zijn vastgelegd in de EU Verordening blijven voorlopig ongewijzigd.

Het Europees Parlement heeft gisteren een stemming gehouden over de handhaving van de bestaande rechten van luchtvaartpassagiers zoals momenteel vastgelegd in de EU Verordening 261/2004. Luchtvaartmaatschappijen blijven zich verzetten tegen deze regelgeving. Zij willen juist dat deze versoberd wordt.

De rechten van vliegtuigpassagiers bij een vertraagde of geannuleerde vlucht zijn vastgelegd in de Verordening sinds 2004. Als je vlucht met meer dan 3 uur aankomstvertraging aankomt op de eindbestemming of als de vlucht wordt geannuleerd dan heb je als passagier mogelijk recht op een vergoeding.

De hoogte van dit bedrag is gebaseerd op de afstand van de vlucht. Alleen wanneer er sprake is van een buitengewone omstandigheid, zoals bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden of stakingen van luchtverkeersleiding, dan hoeft de luchtvaartmaatschappij geen vergoeding uit te keren. In de praktijk blijkt echter dat luchtvaartmaatschappijen zich helaas maar sporadisch aan deze regels houden. Luchtvaartmaatschappijen maken vaak misbruik van de term “buitengewone omstandigheid” en proberen op die wijze onder de vergoedingsplicht uit te komen.

Het Europees Parlement wil dat de rechten van de passagiers juist aangescherpt worden, zodat luchtvaartmaatschappijen zullen stoppen met het te pas en te onpas het excuus gebruiken van de “buitengewone omstandigheid” om zodoende niet te hoeven betalen. Het standpunt van het Europees Parlement werd bevestigd in de gisteren gehouden stemronde. Wel willen zij de minimale grens wanneer je recht hebt op vergoeding wat opschroeven, wat natuurlijk niet gunstig is voor passagiers.

Op 4 februari 2014 is de volgende stemming gepland. De verwachting is echter dat er voor 2015 geen aanpassingen worden doorgevoerd in de huidige regelgeving. Er zitten namelijk verkiezingen aan te komen. waardoor de plannen wellicht weer opnieuw zullen worden bekeken. Wij zullen ons onveranderd blijven inzetten voor de rechten van de passagier in 2014!

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
420.000 euro voor gedupeerde passagiers
Volgende blogartikel
IJsbanen op de meest bijzondere plekken
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding