Wat is de-icing en hoe werkt het?

Wanneer je in de winter weleens gebruik maakt van het vliegtuig is het wellicht al een bekend gezicht. Een soort grote bemande robot die een blauwe substantie over het vliegtuig spuit op speciale de-icing platforms. Wat is de-icing precies, hoe gaat het in zijn werk en waarom duurt het soms zo lang? We leggen het uit.

klm vliegtuig wordt ijsvrij gemaakt

Waarom de-icing?

Dat het op 10 km hoogte erg koud is, weten we bijna allemaal wel. Maar wanneer het op de grond flink vriest, kun je je wellicht ook wel voorstellen dat het hoog in de lucht nog veel kouder is. Wanneer het aan de grond flink vriest kunnen de mechanica en kleppen van de vleugels vastvriezen. Daarom moet het vliegtuig eerst ijsvrij gemaakt worden en krijgen ze een beschermlaag opgespoten die ook in de lucht helpt tegen hardnekkige ijsvorming. De-icing zorgt ervoor dat het vliegtuig veilig kan vliegen in de winter.

Wat is de-icing?

De-icing is een verzamelnaam voor methodes die gebruikt worden om vliegtuigen ijsvrij te maken. Er wordt gebruikt gemaakt van geconcentreerde vloeistoffen die het ijs verwijderd en het vliegtuig tegen nieuwe ijsvorming beschermd. Er zijn doorgaans vier de-icing methodes; type 1, 2, 3 en 4. We lichten de verschillen toe.

De-icing type 1 voor lichte vorst

Als het licht gevroren heeft en er alleen ijsresten verwijderd moeten worden wordt meestal de-icing type 1 gebruikt. Deze type de-icing werkt niet heel lang en is vooral bedoelt om vriesschade van de nacht te herstellen. Type 1 de-icing vloeistof wordt verhit tot 80 graden Celsius en vervolgens op de vleugels gespoten.

De-icing type 2 voor langere werking

Type 2 de-icing wordt gebruikt voor het ijsvrij maken maar ook houden van het vliegtuig tot deze een snelheid van 185 km/h bereikt. Omdat deze vloeistof zich voor een langere tijd aan het vliegtuig hecht wordt het ook wel anti-ice genoemd in plaats van de-ice.

de-icen van vliegtuig in het donker

De-ice type 3 voor kleinere vliegtuigen

De-ice type 3 is eigenlijk dezelfde soort anti-ice methode als type 2, maar de vloeistof is een stuk dunner en wordt vooral gebruikt voor kleinere vliegtuigen. Deze toestellen gaan minder snel. Anti-ice type 3 is goedkoper in gebruik dan anti-ice type 2.

Anti-ice type 4 voor grote vliegtuigen op grote vliegvelden

Grote vliegtuigen op drukke vliegvelden die op populaire routes ingezet worden, moeten gebruik maken van anti-ice type 4. Dit is de meest kostbare anti-ice methode die er bestaat. Dit type anti-ice hecht zich voor een langere periode aan het vliegtuig waardoor vliegtuigen langer de tijd hebben om op te stijgen, zonder dat er opnieuw sprake is van ijsvorming. Wel zo handig als je in een rij op Schiphol komt te staan.

Voor grote vliegtuigen zoals een Airbus A330 kost de-icen al snel €8.000 per vliegtuig per keer(!)

Het weghalen van ijs heeft een hoge prijs

Het ijsvrij maken van een vliegtuig is niet alleen een tijdrovend klusje, maar ook ontzettend kostbaar. Voor grote vliegtuigen zoals een Airbus A330 kost de-icen al snel €8.000 per vliegtuig per keer(!) Voor vliegtuigmaatschappijen is vliegen in de winter dus niet goedkoop. Voor grond afhandelaars is het een periode om veel geld te verdienen. Op drukke vliegvelden zoals Schiphol komt het geregeld voor dat vliegtuigen in een lange wachtrij komen te staan waardoor ze meerdere keren door de de-icing moeten.

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Vliegen rond de feestdagen
Volgende blogartikel
Vliegen met sneeuw en ijs
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
2 Commentaren
Nieuwste
Oudste most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Cor Huijerjans
4 jaren geleden

Wie beslist het type ijsvrij maken

EUclaim
4 jaren geleden
Reply to  Cor Huijerjans

Goede vraag Cor! Dit staat eigenlijk vast voor het type vliegtuig. De route (vliegplan) die het toestel gaat afleggen en de actuele omstandigheden (temperatuur/windsnelheid etc.) bepalen het type de-ice die nodig is en dan gaat het vooral over de periode dat de de-icing werkzaam moet zijn.

Vragen? Chat of bel