Vrouw wachtend op luchthaven op vertraagde vlucht

Schadevergoeding bij geannuleerde vlucht

Laat ons het regelen

Heeft u te maken gehad met een geannuleerde vlucht en wilt u weten of u in aanmerking komt voor schadevergoeding?  Lees meer over wanneer u recht heeft op schadevergoeding bij een geannuleerde vlucht, of dien direct een claim in.
Claim schadevergoeding

730.335 tevreden passagiers

Schadevergoeding bij een geannuleerde vlucht

Is uw vlucht op het laatste moment geannuleerd? Dit kan erg frustrerend zijn, zeker als daardoor al uw reisplannen in het water vallen. Heeft u door de geannuleerde vlucht financiële schade geleden? Dan wilt u vast weten of u in aanmerking komt voor een schadevergoeding. 

Mogelijk heeft u recht op een schadevergoeding van de luchtvaartmaatschappij vanwege uw geannuleerde vlucht. In dit artikel vertellen we u waar u recht op heeft.

Schadevergoeding geannuleerde vlucht: uw rechten

Als uw vlucht wordt geannuleerd, heeft u volgens de Europese Verordening 261/2004 bepaalde rechten.

Dat begint al op het moment dat uw vlucht geannuleerd wordt. De luchtvaartmaatschappij moet u een vervangende vlucht aanbieden. U kunt deze accepteren, of eieren voor uw geld kiezen. In dat geval krijgt u het ticketgeld terug om zelf een vlucht te boeken. De luchtvaartmaatschappij moet in dit geval de meerprijs vergoeden, mits dit realistisch is.

Heeft u kosten moeten maken omdat de luchtvaartmaatschappij de vlucht heeft geannuleerd? Denk hierbij aan een hotelkosten of eten en drinken, dan kunt u dit declareren bij de luchtvaartmaatschappij. Ook hier geldt dat de kosten redelijk moeten zijn. 

Daarnaast heeft u mogelijk ook recht op een schadevergoeding. Een schadevergoeding is in het kader van deze Verordening hetzelfde als compensatie voor uw geannuleerde vlucht.  

Verordening 261 beschermt passagiers tegen de gevolgen van vluchtannuleringen en -vertragingen. De hoogte van de schadevergoeding is afhankelijk van de afstand van uw vlucht en de duur van de vertraging die u heeft opgelopen als gevolg van de annulering.

Krijg ik schadevergoeding bij vlucht geannuleerd?

Of u recht heeft op een schadevergoeding hangt van een aantal zaken af. 

Ten eerste geldt EU Verordening 261/2004 alleen op vluchten die vertrekken vanuit een luchthaven in de EU, en op vluchten naar een EU-vliegveld uitgevoerd door een Europese luchtvaartmaatschappij.

Ten tweede hangt dit af van de reden dat de vlucht geannuleerd werd. Is het overmacht voor de luchtvaartmaatschappij? Dan heeft u geen recht op een schadevergoeding. Denk bij overmacht aan stakingen van het grondpersoneel, terrorisme en slechte weersomstandigheden

Gaat het om een Europese vlucht en speelt de luchtvaartmaatschappij een rol bij de annulering? Dan heeft u mogelijk recht op een schadevergoeding. 

Bericht over geannuleerde vlucht, recht op schadevergoeding?

Heeft u langer dan 14 dagen voor vertrek bericht over de annulering ontvangen? Dan heeft u volgens EU Verordening 216 uit 2004 geen recht op een schadevergoeding.

Maar bent u tussen 14 en 7 dagen voor vertrek op de hoogte gesteld en is uw vertrektijd is meer dan 2 uur vervroegd of uw aankomsttijd is met 4 uur vertraagd, dan heeft u recht op een vergoeding. 

U heeft ook recht op een schadevergoeding als u binnen 7 dagen voor vertrek op de hoogte bent gesteld. Hier geldt dat uw vertrektijd met meer dan 1 uur vervroegd is of dat uw aankomsttijd met meer dan 2 uur is vertraagd.

Hoe hoog is de schadeclaim bij een geannuleerde vlucht?

De hoogte van uw schadeclaim of schadevergoeding is ook bepaald door het Europese Hof. In de Verordening staat dat dit afhangt van de afstand van de geannuleerde vlucht. In de afbeelding hieronder ziet u de bedragen.

afstand-globe-wereldkaart-vergoeding-euclaim

Hoewel er drie bedragen staan in de afbeelding, maakt de Verordening onderscheid op basis van de afstand en van hoeveel vertraging uw vlucht heeft gehad.

  1. Tot 1500 kilometer: 250 euro schadevergoeding
  2. Tussen 1500 en 3500 kilometer: 400 euro schadevergoeding
  3. Boven 3500 kilometer en tussen 3 en 4 uur vertraging: 300 euro schadevergoeding
  4. Boven 3500 kilometer en langer dan 4 uur vertraging: 600 euro schadevergoeding

Uw schadevergoeding is dus maximaal 600 euro. Het kan voorkomen dat uw schadeclaim hoger is dan de prijs van het ticket. De vergoeding is dan ook niet bedoeld als compensatie voor uw ticket, maar als compensatie om verloren tijd.

Claim nu uw schadevergoeding

Wij hebben duizenden passagiers geholpen met het krijgen van een schadevergoeding. Is uw vlucht geannuleerd? Check dan snel waar u recht op heeft.

Heeft u niet de informatie gevonden die u zocht?

Kijk of uw vraag niet al is beantwoord tussen de veelgestelde vragen, of neem contact op met ons over uw specifieke situatie.

14467 passagiers hebben EUclaim een score van 4,4 uit 5 gegeven op Trustpilot.
Lees hoe deze passagiers onze service hebben ervaren.

Bekijk 14467 ervaringen

Gecontroleerd door

Hendrik Noorderhaven is de CEO van EUclaim. Hij houdt zich al decennia bezig met de rechten van passagiers. Bekend van NOS, RTL Nieuws, BNR,Telegraaf en Radar.

Meer over Hendrik
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding