Vrouw wachtend op luchthaven op vertraagde vlucht

Vlucht geannuleerd: rechten bij annulering

Is uw vlucht geannuleerd, dan kunt u recht hebben op een vergoeding. Lees wanneer u wél en wanneer u géén aanspraak maakt op een financiële vergoeding. Gelijk weten of u aanspraak kunt maken op een vergoeding?
Check uw vlucht

723.344 tevreden passagiers

Vlucht geannuleerd rechten vastgelegd in Verordening 261/2004

Als uw vlucht geannuleerd is en uw vlucht ging van of naar een land in de EU, of u vloog met een Europese vliegtuigmaatschappij, dan valt uw vlucht onder Verordening 261/2004. In deze Verordening staan uw rechten vermeld bij annulering van uw vlucht.

Het begrijpen van de verordening kan als lastig worden ervaren. We lichten graag toe wat uw rechten zijn na de annulering van uw vlucht.

Rechten bij geannuleerde vlucht afhankelijk van moment van informeren

Ten eerste is het moment waarop u geïnformeerd bent over de annulering van uw vlucht van belang.

Bent u meer dan 2 weken voor uw vluchtdatum geïnformeerd, dan heeft u geen recht op een financiële vergoeding. In dit geval hoeft de airline u alleen (kosteloos) een vervangende vlucht aan te bieden, of de ticketkosten aan u terug te betalen.

Bent u tussen de 14 dagen en 7 dagen voor uw vluchtdatum geïnformeerd over de annulering, dan heeft u de volgende rechten:

 • De vliegtuigmaatschappij moet u een alternatieve vlucht aanbieden. Past dit alternatief niet in uw reisschema? Dan heeft u het recht om de alternatieve vlucht te weigeren. De airline moet u dan uw ticketkosten terugbetalen.
 • Vertrekt uw alternatieve vlucht meer dan 2 uur eerder dan uw oorspronkelijke vertrektijd, of komt u meer dan 4 uur later aan op uw bestemming dan uw oorspronkelijke aankomsttijd, dan heeft u recht op een financiële compensatie.
 • Deze vergoeding is € 250 bij een vluchtafstand tot 1500 km, € 400 bij een vluchtafstand tot 3500 km en € 600 bij een vluchtafstand langer dan 3500 km.

Bent u minder dan 7 dagen voor uw vlucht geïnformeerd over de annulering van uw vlucht, dan heeft u de volgende rechten:

 • De vliegtuigmaatschappij moet u een alternatieve vlucht aanbieden. Past dit alternatief niet in uw reisschema? Dan heeft u het recht om de alternatieve vlucht te weigeren. De airline moet dan uw ticketkosten terugbetalen.
 • Vertrekt uw alternatieve vlucht meer dan 1 uur eerder dan uw oorspronkelijke vertrektijd, of komt u meer dan 2 uur later aan op uw bestemming dan uw oorspronkelijke aankomsttijd, dan heeft u recht op een financiële compensatie.
 • Deze vergoeding is € 250 bij een vluchtafstand tot 1500 km en € 400 bij een vluchtafstand tot 3500 km.
 • Bedraagt de afstand van uw vlucht meer dan 3500 km, dan heeft u recht op een compensatie van € 600 als u meer dan 1 uur eerder bent vertrokken of meer dan 4 uur later aankomt op bestemming.
 • Komt u tussen de 2 en 4 uur later aan op bestemming? Dan heeft u recht op 50% van de compensatie, namelijk € 300.

Uw rechten als uw vlucht wordt geannuleerd in een overzicht

TIP: Wist u dat u in veel gevallen ook recht heeft op een compensatie bij vluchtannulering, als uw alternatieve vlucht eerder vertrekt?

Rechten bij last-minute vluchtannulering

Bent u al op het vliegveld en wordt uw vliegreis last-minute geannuleerd? Besluit u te wachten op de airport voor uw alternatieve vlucht? In dit geval heeft u bij een wachttijd langer dan 2 uur volgens het Verdrag van Montreal recht op ‘verzorging’. Airlines hebben een verzorgingsplicht naar hun passagiers, ook als een vertraging of annulering plaatsvindt buiten hun macht.

Als passagier heeft u daarom bij een wachttijd langer dan 2 uur recht op:

 • noodzakelijke maaltijden en verfrissingen, in redelijke verhouding tot de wachttijd;
 • een hotelaccommodatie als het verblijf van één of meer nachten noodzakelijk wordt;
 • vervoer tussen de luchthaven en de plaats van de accommodatie.

Check hieronder hoe uw luchtvaartmaatschappij hiermee omgaat.

Kies luchtvaartmaatschappij

Geen recht op compensatie bij overmacht

Is uw vlucht geannuleerd vanwege een situatie waar de airline niet verantwoordelijk voor kan worden gehouden? Dan heeft u, naast de bovengenoemde verzorging, geen aanvullende rechten.

Het gaat om situaties zoals bijvoorbeeld slecht weer, staking anders dan door het personeel van de airline zelf, drukte op de airport, terrorismedreigingen en medische noodgevallen. Dit worden ook wel buitengewone omstandigheden genoemd.

Check uw recht op compensatie na vluchtannulering

Wilt u weten of u recht heeft op een financiele compensatie voor uw geannuleerde vlucht? U kunt dit eenvoudig en snel checken in onze database op basis van uw vluchtdatum en vluchtnummer.

Gecontroleerd door

Tjitze Noorderhaven is uitvoerend directeur bij EUclaim en is een bekende naam in de luchtvaartindustrie. Hij verschijnt al tientallen jaren in vooral buitenlandse media om duiding te geven aan EU Verordening 261.

Meer over Tjitze
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding