Vrouw wachtend op luchthaven op vertraagde vlucht

Compensatie geannuleerde vlucht

Krijg tot 600 euro compensatie als uw vlucht geannuleerd is

Heeft u te maken gehad met een geannuleerde vlucht en wilt u weten of u in aanmerking komt voor compensatie? Lees meer over wanneer u recht heeft op een compensatie bij een geannuleerde vlucht, of claim direct uw compensatie.
Claim compensatie

712.777 tevreden passagiers

Compensatie bij een geannuleerde vlucht

Als uw vlucht wordt geannuleerd, heeft u als passagier rechten. Volgens de Europese Verordening 261/2004 heeft u mogelijk recht op compensatie, afhankelijk van de specifieke omstandigheden rondom de annulering. 

Het is belangrijk om te weten dat deze verordening van toepassing is op vluchten die vertrekken van, of landen op een vliegveld binnen de EU, of uitgevoerd worden door een Europese luchtvaartmaatschappij. 

Heeft u recht op compensatie als uw vlucht geannuleerd is?

De compensatieregeling voor geannuleerde vluchten is afhankelijk van verschillende factoren. Om te bepalen of u in aanmerking komt voor compensatie, wordt gekeken naar de reden van de annulering en wanneer u op de hoogte gesteld bent van de annulering van uw vlucht.

Als een vlucht door overmacht (ook wel een buitengewone omstandigheid genoemd) geannuleerd wordt, dan is de luchtvaartmaatschappij niet verantwoordelijk voor uw annulering. In dat geval heeft u geen recht op een compensatie. Enkele voorbeelden van situaties die als overmacht worden beschouwd, zijn stakingen van luchtverkeersleiding, terroristische dreigingen en slecht weer.

Waren er geen buitengewone omstandigheden waarmee de airline kan verklaren waarom uw vlucht is geannuleerd? Dan is het van belang wanneer de airline u op de hoogte heeft gesteld.

  • Als u meer dan 14 dagen voor vertrek op de hoogte bent gesteld, komt u niet in aanmerking voor een compensatie. 
  • Als u tussen 14 en 7 dagen voor vertrek op de hoogte bent gesteld en uw vertrektijd is meer dan 2 uur vervroegd of uw aankomsttijd is met 4 uur vertraagd, heeft u wel recht op een compensatie. 
  • Als u binnen 7 dagen voor vertrek op de hoogte bent gesteld en uw vertrektijd is meer dan 1 uur vervroegd of uw aankomsttijd is meer dan 2 uur vertraagd, dan heeft u recht op een compensatie.

Hoe hoog is de compensatie bij annulering van mijn vlucht?

Als u in aanmerking komt voor compensatie, wordt gekeken naar de afstand van uw geannuleerde vlucht. Er zijn vier categorieën:

  1. Tot 1500 kilometer: 250 euro compensatie
  2. Tussen 1500 en 3500 kilometer: 400 euro compensatie
  3. Boven 3500 kilometer en tussen 3 en 4 uur vertraging: 300 euro compensatie
  4. Boven 3500 kilometer en langer dan 4 uur vertraging: 600 euro compensatie

 

afstand-globe-wereldkaart-vergoeding-euclaim

U kunt dus maximaal 600 euro compensatie per persoon krijgen. Dit bedrag kan hoger zijn dan uw ticketprijs, en kan u zien als compensatie voor de tijd die u heeft verloren.

Controleer uw recht op compensatie vanwege annulering van uw vlucht

Is uw vlucht geannuleerd en wilt u weten of u recht heeft op compensatie? Dit kunt u checken aan de hand van uw vluchtgegevens. 

Klik op de onderstaande knop en vul uw vluchtnummer en de datum van de geannuleerde vlucht in. Binnen een paar minuten weet u waar u recht op heeft.

Heeft u niet de informatie gevonden die u zocht?

Kijk of uw vraag niet al is beantwoord tussen de veelgestelde vragen, of neem contact op met ons over uw specifieke situatie.

14269 passagiers hebben EUclaim een score van 4,4 uit 5 gegeven op Trustpilot.
Lees hoe deze passagiers onze service hebben ervaren.

Bekijk 14269 ervaringen

Gecontroleerd door

Paul Vaneker is Senior Flight Intelligence en heeft bij KLM en Transavia gewerkt. Verschijnt veel in de media om op te komen voor rechten van passagiers. Bekend van nu.nl, NOS, Volkskrant, Telegraaf, AD en Parool.

Meer over Paul
Vragen? Chat of bel