Update: coronavirus heeft grote impact op de luchtvaart

De impact van het coronavirus is duidelijk te merken in de luchtvaart. De vraag naar vliegtickets neemt af en meerdere vliegtuigmaatschappijen brengen het aantal vluchten terug. Zo laten British Airways en Ryanair honderden vluchten vervallen en inmiddels zijn alle vluchten van Nederland naar China geannuleerd.

corona

Laatste nieuws: extra maatregelen voor KLM

Vanaf maandag 9 maart 2020 heeft KLM alle vluchten naar Milaan en Venetië voorlopig geannuleerd. Vluchten naar Turijn, Genoa en Bologna gaan tot nader order gewoon door. Gezien de constant wijzigende situatie, kunnen vluchtschema’s alsnog wijzigen.

Vlucht omboeken? Bij diverse luchtvaartmaatschappijen is het nu tijdelijk mogelijk zonder wijzigingskosten een vlucht te wijzigen naar een andere bestemming of naar andere reisdata. Let wel: de voorwaarden verschillen per luchtvaartmaatschappij.

British Airways en Ryanair schrappen honderden vluchten

Door de dalende vraag annuleert British Airways in totaal 214 vluchten vanuit Londen in de periode van 16 tot 28 maart. Inmiddels (9 maart 2020) heeft de luchtvaartmaatschappij daarnaast meerdere vluchten naar Italië geannuleerd. Ryanair heeft bekendgemaakt het aantal vluchten van en naar Italië te reduceren in de periode van 17 maart tot en met 8 april. De low-cost airline geeft aan dat de boekingen voor die periode flink zijn gedaald door de uitbraak van het coronavirus.

Minder vluchten naar Italië met Transavia

Ook Transavia annuleert vluchten naar Italië. Het gaat
voorlopig om 22 vluchten tussen 17 maart en eind april. Ondanks dat voor deze
bestemmingen geen negatief reisadvies geldt, merkt de vliegtuigmaatschappij dat
mensen hun reis uitstellen en minder tickets boeken naar diverse bestemmingen
in Italië. ‘We hebben daarom besloten om het vluchtschema voor Italië aan te
passen. Dit betekent dat we tijdelijk minder vluchten uitvoeren naar Verona,
Pisa, Bari, Bologna en Napels’, aldus Transavia.

KLM schrapt tot mei alle vluchten van en naar China

Vanwege het coronavirus zijn alle KLM vluchten naar
Chengdu, Hangzhou en Xiamen geschrapt tot tenminste 3 mei. Daarna wordt de
situatie opnieuw geëvalueerd. Alle KLM-vluchten naar Peking en Shanghai zijn opgeschort
tot 28 maart 2020. De vluchten worden naar verwachting hervat op 29 maart 2020.

Minder vluchten voor Lufthansa Groep

De Lufthansa Groep annuleert tot 24 april vluchten naar Iran en het vasteland van China. Dit betreft Beijing, Shanghai, Nanjing, Shenyang en Qingdao. Daarnaast wordt de frequentie van vluchten naar grote luchthavens als Frankfurt, Seoul en Hong Kong in maart en april gereduceerd. Dochtermaatschappijen Brussels Airlines en Eurowings voeren minder vluchten uit naar Italië.

De vliegtuigmaatschappijen houden de situatie nauwlettend in de gaten en updates hierover zijn te vinden op hun websites.

Wat zijn je rechten bij een annulering van je vlucht vanwege het coronavirus?

Bij een annulering van de vlucht heeft de passagier recht op teruggave van de ticketprijs als de vlucht onder de criteria van Verordening 261/2004 valt. Indien de passagier ervoor kiest de vlucht niet te nemen – maar de vlucht wordt volgens schema uitgevoerd – heeft de passagier in principe geen recht op teruggave van de ticketprijs. EUclaim ziet echter dat vliegtuigmaatschappijen zich zeer flexibel opstellen en passagiers tegemoetkomen indien dat mogelijk is.

Wanneer een vlucht wordt geannuleerd vanwege het coronavirus en dit is terug te voeren op een negatief reisadvies, bestaat er geen recht op financiële compensatie. Bovendien vervalt het recht op compensatie als een passagier meer dan twee weken voor de vlucht is geïnformeerd over de annulering.

Check uw vlucht
Vorig nieuwsitem
Onrustig weekend voor vliegverkeer Europa
Volgende nieuwsitem
Franse luchtverkeersleiding opnieuw in staking
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding