frankrijk staking luchtvaart

Luchtverkeersleiding Frankrijk staakt tot zaterdagochtend

Wat zijn jouw rechten als je vlucht niet doorgaat?

De luchtverkeersleiding van de grootste Franse luchthavens staken donderdag 3 juli tot en met zaterdag 5 juli om 06:00 uur. Dit betekent dat heel veel vluchten die door het Franse luchtruim moeten geannuleerd worden.

Ryanair, Transavia en veel andere luchtvaartmaatschappijen hebben laten weten dat ze vluchten hebben moeten annuleren.

Vakantie begint, slechte timing

In veel delen van Europa begint vrijdag de zomervakantie. Dat betekent dat er veel heen en weer gevlogen gaat worden en omdat Frankrijk pal in het midden ligt, is de timing van de staking ronduit slecht. Of juist goed, als je één van de stakers bent.

Op deze luchthavens worden vluchten geannuleerd:

  • Parijs (Charles de Gaulle, Orly en Beauvais): ongeveer 25% van de vluchten gaat niet door
  • Nice, Bastia en Calvi (op Corsica): hier wordt zelfs 50% van de vluchten geschrapt
  • Lyon, Marseille, Montpellier, Ajaccio en Figari: zo’n 30% van de vluchten vervalt

De staking kan ook impact hebben op vluchten die niet landen in Frankrijk, maar normaal gesproken over Frankrijk heen vliegen.

Tijdens eerdere, soortgelijke stakingen liepen vluchten van en naar België, Spanje, Portugal en Marokko flinke vertraging op. Vliegtuigen moesten namelijk omvliegen om gesloten luchtruim te vermijden.

Wil je weten of jouw vlucht wordt geannuleerd door deze Franse staking? De luchtvaartmaatschappij zal je hierover berichten. Geen bericht ontvangen en in onzekerheid? Check dan de websites van het vliegveld waar je van vliegt, of neem contact op met de airline.

Wat zijn jouw rechten als passagier?

Vooropgesteld, deze annuleringen zijn niet de schuld van de luchtvaartmaatschappijen, maar van onvrede bij personeel op Franse luchthavens. Dit betekent dat er geen recht is op compensatie.

Toch hebben luchtvaartmaatschappijen bepaalde verantwoordelijkheden en verplichtingen aan jou als passagier.

Zo moeten ze een alternatieve vlucht bieden als jouw vlucht niet door kan gaan. Ga je niet akkoord met het alternatief? Dan krijg je je ticketgeld terug. Dit wordt natuurlijk iets lastiger als je ervoor hebt gekozen om een paar euro te besparen door te boeken via een reisbureau, ticketwebsite of andere tussenpartij.

Daarnaast is er recht op verzorging. Dit zal in de meeste gevallen niet van toepassing zijn, maar er zijn situaties waarbij je door de staking recht hebt op eten, drinken en een hotelovernachting. Denk aan als je in het buitenland bent en naar huis wil vliegen maar door de staking gestrand bent.

Omdat de staking niet veroorzaakt wordt door toedoen van de airlines, wordt dit gezien als overmacht. Dit betekent dat gedupeerde passagiers geen recht hebben op verdere financiële compensatie.

Wie staken er en waarom?

De staking is begonnen door twee vakbonden van Franse luchtverkeersleiders: UNSA-ICNA (de op één na grootste) en USAC-CGT (de derde grootste). Zij protesteren tegen problemen zoals personeelstekort, een autoritaire leiderschapsstijl en achterstallig technisch onderhoud.

De grootste vakbond (SNCTA), die zo’n 60% van de luchtverkeersleiders vertegenwoordigt, doet niet mee. Toch wordt er veel overlast verwacht door het personeelstekort bij de andere twee bonden.

Geschreven door Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel