KLM ontvangt voorlopig geen staatssteun meer

Op zaterdag 31 oktober is bekendgemaakt dat luchtvaartmaatschappij KLM voorlopig geen staatssteun meer ontvangt van het kabinet. De reden voor het stopzetten van de staatssteun is dat niet alle KLM-medewerkers voor vijf jaar hun salaris willen inleveren. Dit was een voorwaarden vanuit het kabinet voor de staatssteun.

KLM vliegtuig wacht aan gate met lege stoelen

Coronacrisis bij KLM

Het internationale vliegverkeer van KLM is door de behoorlijke impact van het coronavirus stil komen te liggen. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij verkeert zonder staatssteun van het kabinet dan ook in grote financiële problemen. Afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat deze staatssteun voorlopig is stopgezet. Een voorwaarde vanuit het kabinet is dat alle KLM-medewerkers voor vijf jaar salaris moeten inleveren en daarmee ging pilotenvakbond VNV niet akkoord.

3,4 miljard euro staatssteun

Het gaat om een behoorlijk bedrag: in totaal kan KLM 3,4 miljard staatssteun ontvangen. Daarvoor moet de luchtvaartmaatschappij flink gaan bezuinigen tot 2025 en dat is geen onredelijke eis, volgens het kabinet. Ze hebben al veel steun ontvangen in vergelijking met andere Nederlandse bedrijven. De pilotenvakbond wil zich echter niet vastleggen op bezuinigingen tot 2025 in tegenstelling tot het cabinepersoneel van VNC, het kantoorpersoneel en de luchtvaarttechnici.

Het is nog onzeker hoe de toekomst van KLM zonder staatsteun eruit ziet. Op maandag 2 november is naar buiten gebracht dat een groep KLM’ers onder de naam Lijst 14 een petitie is gestart om de vakbonden zo snel mogelijk voor de staatssteun te laten tekenen.

Check uw vlucht
Vorig nieuwsitem
Reisadvies verandert voor Griekse en Canarische eilanden, Italië en Oostenrijk
Volgende nieuwsitem
EUclaim in de uitzending van EditieNL over de corona-vouchers
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel