Europese luchtvaartmaatschappijen pleiten voor hulp overheid bij CO2-reductie
Europese luchtvaartmaatschappijen hebben in een gezamenlijke persconferentie op de Airlines 4 Europe Aviation Summit in Brussel aangegeven dat de nationale overheden moeten helpen bij het mogelijk maken van CO2-reductie in de luchtvaart.

Zuinigere vliegtuigen en vliegtaks niet de enige oplossing
De leiders van Europese luchtvaartmaatschappijen als British Airways, easyJet en KLM geven aan dat ze veel geld investeren in het ontwikkelen van elektrisch vliegen, biobrandstof en stillere vliegtuigen. Ook pleiten ze voor een gemeenschappelijk Europees luchtruim, wat efficiënter zou zijn dan het invoeren van een vliegtaks, die vooral veel banen zou kosten volgens KLM-directeur Pieter Elbers. Ryanair CEO Michael O’Leary geeft aan dat het probleem vooral bij het luchtruim zit. Deze zou nu zo versnipperd zijn dat vliegtuigen geen rechtstreekse routes kunnen vliegen. Een Europees luchtruim zou volgens O’Leary 10 procent minder CO2-uitstoot opleveren.
Overheid verantwoordelijk voor Europees luchtruim
Om een Europees luchtruim te creëren hebben de luchtvaartmaatschappijen hulp nodig van de overheden. Een efficiëntere luchtverkeersleiding is volgens A4E hard nodig. Capaciteitstekort bij de Air Traffic Control (ATC) in 2018 zou voor meer dan 75 procent van de vluchtvertragingen hebben gezorgd. Dit zou ruim 17 miljard euro aan schade voor de economie hebben opgeleverd. Deze vertragingen worden gemeten vanaf 15 minuten. De grootste oorzaken van vertragingen van meer dan drie uur worden voornamelijk veroorzaakt vanwege het weer en technische en operationele problemen van de luchtvaartmaatschappijen zelf, benadrukt EUclaim.