Advocaat-Generaal EU adviseert: Massale ziekmelding personeel is buitengewone omstandigheid

Gisteren heeft Advocaat-Generaal Tanchev in een Conclusie aan het Europees Hof van Justitie aangegeven dat hij adviseert een massale ziekmelding van personeel van de luchtvaartmaatschappij te zien als wilde staking en daarmee als een buitengewone omstandigheid te beschouwen.

wapperende vlag europese unie voor blauwe lucht

Massale ziekmelding bij TUIfly GmbH leidt tot prejudiciële vragen

In oktober 2016 meldden veel werknemers van TUIfly Duitsland zich ‘ziek’ waardoor er honderden vluchten geannuleerd moesten worden en nog meer vluchten een langdurige vertraging opliepen. 42.500 passagiers waren de dupe en vinden dat zij recht hebben op financiële compensatie onder EU Verordening 261/2004 omdat ziekte van personeel de verantwoordelijkheid van de luchtvaartmaatschappij is en ‘inherent’ is aan de normale bedrijfsvoering van een luchtvaartmaatschappij. Het zou hier om een compensatiebedrag van bijna 15 miljoen euro gaan.

Ziekmelding Duitse personeel TUIfly na verbieden staking

De massale ziekmelding van personeel leek weinig met ziekte te maken te hebben. Op 30 september 2016 werd het personeel van TUIfly GmbH medegedeeld dat er een reorganisatie wordt doorgevoerd. De reorganisatie leidde tot veel weerstand bij het uitvoerende personeel. Als tegenreactie wilde het personeel gaan staken, maar dit werd verboden door de rechter. Tussen 3 en 9 oktober resulteerde dit in een massale ziekmelding van crew. De vraag is nu of dat dit wordt gezien als een ziekmelding van het personeel, wat inherent is aan de normale vluchtuitvoering of dat dit een wilde staking is en een buitengewone omstandigheid kan opleveren.

Advocaat-Generaal Tanchev concludeert: Massale ziekmelding is staking

Deze massale ziekmelding van personeel moet niet als incidentele ziekte worden gezien maar als een ‘wilde staking’ concludeert Advocaat-Generaal Tanchev. Daarbij adviseert hij het Europees Hof van Justitie massale ziekmelding als een buitengewone omstandigheid te beschouwen. In Nederland worden de meeste stakingen van eigen personeel aangekondigd door de vakbonden wat het geen ‘wilde’ stakingen maken. Een recent voorbeeld hiervan is de staking van de Transavia piloten van 19 februari 2018. Passagiers hebben in deze situatie recht op een vergoeding voor het geleden tijdsverlies.

Dinsdag verwacht het Europees Hof van Justitie uitspraak te doen over deze kwestie. We houden je uiteraard op de hoogte.

Check uw vlucht
Vorig nieuwsitem
Staking grondpersoneel op Frankfurt en München airport
Volgende nieuwsitem
Drukte verwacht in meivakantie op Schiphol
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding