Aankondiging staking cabinepersoneel KLM

Vandaag heeft de FNV bekendgemaakt dat een deel van het cabinepersoneel van KLM op 8 januari 2018 gaat staken. Het personeel legt dan voor 24 uur het werk neer. Deze dag zullen er minder of geen vluchten van KLM vertrekken vanaf Amsterdam Schiphol Airport.

Vliegtuigvleugel KLM

Minder personeel op lange afstandsvluchten

De luchtvaartorganisatie geeft aan dat de staking van 8 januari een protest is tegen de beslissing om minder cabinepersoneel in te zetten op langeafstandsvluchten (1CA-maatregel). Deze beslissing maakte KLM een jaar geleden. Eerder dit jaar hield het personeel van KLM al stiptheidsacties als protest tegen deze maatregel. De duur van de nieuwe aangekondigde staking, 24 uur, is uniek in de bestaansgeschiedenis van de vliegtuigmaatschappij.  

Vroege aankondiging van de staking

Luchtvaartorganisatie FNV geeft aan dat de aankondiging van de staking bewust vroeg is aangegeven zodat KLM nog de benodigde maatregelen kan treffen voor haar passagiers. Er bestaat ook nog een mogelijkheid dat de actie niet gaat plaatsvinden. Wanneer KLM de 1CA-maatregel terugdraait heeft het cabinepersoneel geen reden om de staking door te laten gaan.

Passagiers recht op vergoeding bij staking eigen personeel

Wanneer de staking van het cabinepersoneel van KLM op 8 januari 2017 doorgaat hebben gedupeerde passagiers recht op een vergoeding, oftewel compensatie, op basis van Verordening 261/2004. Passagiers die van of naar Nederland vliegen en met meer dan drie uur vertraging aankomen op de eindbestemming of waarvan de vlucht wordt geannuleerd, hebben recht op een vergoeding bij een staking van vliegtuigpersoneel. Volgens de Nederlandse rechter heeft de vliegtuigmaatschappij invloed op haar eigen personeel en daarom bestaat er recht op compensatie voor het geleden tijdsverlies.

Check uw vlucht
Vorig nieuwsitem
Luchthaven Bali gesloten vanwege aswolk vulkaan
Volgende nieuwsitem
Miljoenenboete voor Ryanair door vluchtannuleringen
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding