Zweedse vliegtuigpassagiers voorkomen uitzetting vluchteling

Vliegtuigpassagiers in het Zweedse Östersund hebben voorkomen dat een uitgeprocedeerde vluchteling werd teruggevlogen naar Iran. Deze vluchteling zat aan boord van een binnenlandse vlucht van Östersund naar Stockholm om vanuit daar naar Iran te worden vervoerd.

Ghader Ghalamere is een Koerdisch-Iraanse vluchteling die jaren geleden Iran ontvluchtte uit angst voor de doodstraf omdat hij tegen het Iraanse regime heeft gevochten. Volgens de Iraanse wet moeten deze mensen met wapens worden gedood. Hij belandde in Zweden waar hij een gezin stichtte met de Turks-Zweedse Fatemeh. Ze hebben twee jonge kinderen.

Ghader wilde een verblijfsvergunning aanvragen omdat hij een vluchtelingenstatus heeft van de VN. Omdat dit volgens de wet alleen vanuit het buitenland aangevraagd mag worden ging hij naar Noorwegen. Na twee weken tevergeefs proberen gaf hij het op en keerde terug naar Zweden. Daar stelde de immigratiedienst dat zijn kinderen “dus makkelijk zonder hem konden”, hij was immers al twee weken weggeweest en daarop besloten ze hem alsnog het land uit te zetten.

In de vertrekhal van Östersund hadden zijn gezinsleden, vrienden en vrijwilligers zich verzameld en vertelden de medepassagiers het verhaal en welk lot hem wachtte. De passagiers besloten daarop massaal om eenmaal in het vliegtuig hun veiligheidsgordel niet om te doen. De piloten konden hierdoor het toestel niet laten vertrekken en waren genoodzaakt het toestel aan de grond te houden. Ghalamere werd van boord gehaald en teruggebracht naar het detentiecentrum.

Zweden is echter nog steeds van plan hem uit te zetten en daarom is hij nu in hongerstaking gegaan . Er is een Facebook groep opgericht om dit te proberen te voorkomen. Deze groep kent inmiddels al 4000 leden en het aantal zal hoogstwaarschijnlijk alleen nog maar toenemen.

Bron origineel artikel: The Independent

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Ben jij weleens geramd door een trolley?
Volgende blogartikel
De beste Paasgeschenken: top 5 leukste gadgets voor reizigers
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding