Welke voordelen haal je uit een vluchtvertraging?

Een vertraging van je vlucht is ronduit vervelend. Het brengt vaak zorgen en ongemakken met zich mee. Maar laten we het voor de verandering eens van de positieve kant bekijken. Wat zijn precies de voordelen van een vluchtvertraging?

young man waiting at airport

Je hebt recht op verzorging

Wachten duurt altijd lang… Gelukkig heb je bij twee uur of meer vertraging en bij vertragingen door buitengewone omstandigheden van twee uur of meer recht op verzorging in de vorm van maaltijden, drinken en waar nodig een hotelovernachting en vervoer naar de accommodatie. Fijn dat je daar niet zelf voor hoeft te betalen toch? Als de vliegtuigmaatschappij geen vouchers aanbiedt, zorg er dan voor dat je de bonnetjes bewaart. Deze kun je achteraf declareren bij de vliegtuigmaatschappij.

Je hebt recht op vergoeding bij drie of meer uur vertraging

Door een vertraging verlies je kostbare tijd. Zonde! Maar het voordeel is dat je bij aankomstvertragingen van drie uur of meer volgens Verordening 261/2004 recht hebt op een vergoeding voor het geleden tijdverlies. Afhankelijk van de afstand van de vlucht heb je recht op €250, €400 of €600 per persoon. Wat ga jij doen met je vergoeding?

Vergoedingen voor vluchtbestemmingen binnen de EU

  • €250 vergoeding bij een vertraagde vlucht tot 1500 km
  • €400 vergoeding bij een vertraagde vlucht van meer dan 1500 km

Vergoedingen voor vluchtbestemmingen buiten de EU

  • €250 vergoeding bij een vertraagde vlucht tot 1500 km
  • €400 vergoeding bij een vertraagde vlucht van 1500 km tot en met 3500 km
  • €600 vergoeding bij een vertraagde vlucht van meer dan 3500 km

Bij een vlucht met een afstand van 3500 kilometer of meer en een vluchtvertraging tussen de drie en vier uur, heb je trouwens recht op 50% van de vergoeding.

Er zijn meer voordelen!

We hebben je bewust gemaakt van je officiële rechten die soms best in je voordeel werken. Daarnaast zijn er natuurlijk nog hele andere voordelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de extra tijd die je cadeau krijgt op de luchthaven? Geloof het of niet, maar ook daar zitten voordelen aan!

Je kan langer van je vakantiebestemming genieten

Als je vertraging hebt vanaf je vakantiebestemming kan het best aangenaam zijn dat je nog wat langer van de bestemming mag genieten, ook al is dit op de luchthaven. Geniet nog even van het lokale eten,  koop toch nog die souvenir waar je geen tijd voor dacht te hebben, schrijf en stuur voor de verandering een vakantiekaart vanaf de luchthaven (ben je ook eens origineel!) of neem lekker plaats in een stoel, hang achterover en geniet van het bruisende leven op de luchthaven.

Je hebt tijd om je vakantiefoto’s uit te zoeken

De realiteit leert ons dat als je eenmaal thuis bent je vaak niet de tijd neemt om je vakantiefoto’s uit te zoeken… laat staan om tijdig een fotoalbum te maken. Heb je vertraging? Zoek dan alvast je foto’s uit zodat je thuis voor de verandering een keer direct je fotoalbum kan maken.

Je kan wat extra slaap meepakken

Als je dan toch wat extra tijd hebt, waarom dan niet even wat extra slaap meepakken op een heerlijke relaxstoel? Strek die benen en ontspan… want denk eraan: in het vliegtuig word je tijdens je slaap gewekt door de buurman die je per ongeluk aanstoot, door het personeel dat met eten langsloopt of door de gezagvoerder die omroept dat je je stoel rechtop moet zetten vanwege turbulentie.

Je kan aan je gezondheid werken

Aangezien je in het vliegtuig vaak rusteloze benen krijgt en je je toch opgelaten voelt om rondjes door het toestel te lopen, kan je net zo goed wat kilometers maken op de luchthaven. Zo kom je niet alleen aan je dagelijkse beweging, maar je voelt je ook beter als je eenmaal het vliegtuig ingaat. Maar wees alert: zorg ook goed voor jezelf tijdens de vlucht. De doorbloeding in je benen moet optimaal blijven. Beweeg dus ook regelmatig tijdens lange vluchten. Probeer elk uur een paar minuten te bewegen. Dit kan natuurlijk ook op je eigen plek.

Je hebt eindelijk tijd om een boek te lezen

Had je jezelf voorgenomen deze vakantie eindelijk een keer echt rust te pakken maar ben je toch weer te actief geweest omdat je de activiteiten in de prachtige natuur simpelweg niet kon weerstaan? Het voordeel van een vertraging is dat je alsnog in dat boek kunt starten! En als je er dan toch lekker in zit, waarom zou je het lezen van een boek dan thuis niet voortzetten?

Welke voordelen zie jij in een vluchtvertraging? Laat het ons weten in een reactie en inspireer elkaar!

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
De reistrends en vakantieplannen van 2020
Volgende blogartikel
Vlucht geannuleerd door het coronavirus? Dit zijn je rechten
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel