Luchthaven vertraging

We kunnen weer op vakantie!

21 mei 2021

Wil jij ook een vlucht boeken? Hier kun je het beste naar toe volgens EUclaim

Vanaf 15 mei mogen Nederlanders weer op vakantie. En naar dat bericht hebben we massaal geluisterd! Uit onderzoek van Zoover blijkt dat binnen een week de gemiddelde prijzen van vliegvakanties naar Zuid-Europa met 10% zijn gestegen. Dat betekent dat je gemiddeld € 165,- meer betaalt voor een vakantie naar een zonnige Zuid-Europese bestemming. Was je van plan een reis te boeken naar Portugal? Dan betaal je nu zelfs gemiddeld 60% meer! Wil jij ook op vakantie deze zomer? Dan is dit de tijd om te handelen. Maar waar kun je nu naar toe? EUclaim zoekt het voor je uit.

gezin op het strand in de zee

Mogelijke vakantiebestemmingen op een rijtje

Het reisadvies per land kan natuurlijk snel veranderen, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van een stap in de goede richting. Binnen Europa is het op dit moment mogelijk om op vakantie te gaan naar:

 • Finland
 • Ierland
 • Malta
 • Portugal, inclusief de Azoren en Madeira
 • De Noord-Egeïsche eilanden
 • De Zuid-Egeïsche eilanden
 • De Ionische eilanden
 • De Balearen
 • De Canarische eilanden

Voor niet-Europese bestemmingen zijn de volgende mogelijkheden:

 • Aruba
 • Curaçao
 • Sint-Maarten
 • Saba
 • Sint-Eustatius
 • Rwanda
 • Thailand

De verwachting is dat er veel (Europese) bestemmingen bij gaan komen die een geel reisadvies krijgen. Belangrijk is wel om je reis goed voor te bereiden. Zo moet je goed weten wat de huidige corona-maatregelen op jouw bestemming zijn, zoals een avondklok en het dragen van mondkapjes.

Wil jij altijd up-to-date zijn? Met de Reisapp van Buitenlandse Zaken weet jij altijd wat het meest recente reisadvies is voor jouw favoriete bestemmingen.

Grote vraag, weinig stoelen

Waar komt deze prijsstijging vandaan? Na meer dan een jaar corona-maatregelen zijn we blijkbaar erg toe aan vakantie. De vraag naar vliegvakanties is heel erg groot, kijk bijvoorbeeld naar de TUI test-vakantie naar Rhodos. Er waren 180 plaatsen beschikbaar en 68.000 aanmeldingen. Nu we weer wat ruimte krijgen vanuit de overheid hebben veel mensen een vliegvakantie geboekt, waardoor de prijzen stijgen.

Welke opties zijn betaalbaar?

Hoe duur een vliegvakantie is, is afhankelijk van een aantal factoren. Luchtvaartmaatschappijen hebben een beperkte capaciteit beschikbaar. Een vliegtuig dat wordt ingezet om naar een Grieks eiland te vliegen kan ook nog naar Mallorca vliegen én naar Ibiza. Maar een vlucht naar de Canarische eilanden duurt veel langer. Dan red je het niet om nog naar een andere bestemming te vliegen met hetzelfde vliegtuig. Dan is er minder capaciteit, waardoor een stoel op die vlucht duurder is.

Maar op de Canarische eilanden ben je bijna altijd verzekerd van mooi weer, dus veel vakantiegangers gaan daar liever heen. Er is meer vraag naar een vlucht naar de Canarische eilanden dan naar Zuid-Spanje, waar het meer dan 45 graden kan worden. Hoe meer vraag ergens naar is, hoe duurder het is. Om die redenen is het bijvoorbeeld beter betaalbaar om naar Ibiza, Mallorca of de Griekse eilanden op vakantie te gaan dan naar de Canarische eilanden.

Vakantiebestemmingen die erg afhankelijk zijn van het toerisme, maar waar de vraag op dit moment laag is, bieden vliegvakanties aan voor bodemprijzen. Kijk bijvoorbeeld maar naar Turkije. Zodra het reisadvies verbetert kun je daar zeker goedkoop op vliegvakantie. Je zult er met open armen ontvangen worden, want ze staan te popelen om weer meer toeristen te ontvangen.

Omdat we allemaal massaal vliegvakanties aan het boeken zijn is het de verwachting dat de prijzen voor vliegvakanties de komende tijd alleen maar verder zullen stijgen. Dus wil jij ook graag op vliegvakantie deze zomer? Dan is dit het moment om er naar te gaan kijken!

Is jouw vakantievlucht vertraagd?

Nu we weer gaan vliegen bestaat er ook een kans dat je vlucht vertraagd of geannuleerd is. Is jouw vakantievlucht drie uur later of meer dan gepland aangekomen op bestemming? Dan heb je mogelijk recht op compensatie. Met EUclaim dien je makkelijk en snel een claim in bij jou luchtvaartmaatschappij. Binnen 3 minuten is het al geregeld! Zo weet jij zeker dat je krijgt waar je recht op hebt, zonder de zorgen.

Meer over vliegen en corona

 • 2020-10-07

  Trends in vliegverkeer na de uitbraak van corona

  Sinds de uitbraak van het coronavirus, ook wel COVID-19 genoemd, ziet het vliegverkeer er compleet anders uit. Schiphol Airport verwacht dat het vliegverkeer pas weer over drie jaar, in 2023, op het niveau zit van voor de coronacrisis. EUclaim onderzocht de trends in het vliegverkeer sinds de uitbraak van het coronavirus.

 • 2020-07-29

  Veelgestelde vragen over geannuleerde vlucht door coronavirus

  We zijn blij dat we de afgelopen maanden veel passagiers konden helpen bij het beantwoorden van uiteenlopende vragen rondom geannuleerde vluchten vanwege het coronavirus. We hebben een aantal veelgestelde vragen voor je gebundeld! Staat jouw vraag er niet tussen? Stel hem gerust door een reactie te plaatsen.

 • 2020-03-11

  Vlucht geannuleerd door het coronavirus? Dit zijn je rechten

  De impact van het coronavirus is duidelijk merkbaar in de luchtvaart. De vraag naar vliegtickets neemt af, vliegtuigmaatschappijen annuleren vluchten en reisadviezen wijzigen dagelijks. Heb je een ticket geboekt naar een van de risicogebieden? Dan is de kans aanwezig dat jouw vlucht wordt geannuleerd. Wat zijn je rechten als jouw vlucht wordt geannuleerd vanwege het coronavirus? En wat als je pakketreis wordt geannuleerd?

  Op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent het coronavirus? Lees dan ons meest actuele nieuwsitem over de situatie.

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding