Wat is de veiligste plek om te zitten in het vliegtuig in coronatijd?

Als jij gaat vliegen in tijden van de coronapandemie wil jij natuurlijk welke plek het veiligst is in het vliegtuig met betrekking tot het virus. Op basis van diverse onderzoeken legt EUclaim je uit waar jij het beste kan gaan zitten tijdens de vlucht.

beste zitplek in vliegtuig tijdens corona bij het raam

De werking van luchtfiltering in het vliegtuig

We kunnen ons goed voorstellen dat jij je afvraagt waar je het beste in het vliegtuig kan zitten in tijden van het coronavirus. Voordat we je meer over de beste plek vertellen, is het handig dat we je eerst wat meer achtergrondinformatie geven over de luchtfiltering in het vliegtuig.

Vliegtuigen zijn voorzien van High Efficiency Particulate Air-filters (HEPA-filters). Deze worden gebruikt in operatiekamers van ziekenhuizen, maar dus ook in vliegtuigen om kleine deeltjes uit de lucht te filteren. De lucht in een vliegtuig wordt qua richting ververst vanuit de zijkanten van het toestel, van boven naar onder. De luchtcirculatie gaat dus niet van voren naar achteren. Verspreid over het toestel vind je meerdere luchtsystemen naast elkaar die de lucht verversen. Daardoor deel je in principe jouw lucht met de passagiers op de rijen voor en achter je. Al vóór de uitbraak van het coronavirus werd elke twee tot drie minuten de lucht volledig ververst in het vliegtuig. De lucht die van buiten komt is te ijl om in te ademen, waardoor er in het toestel ook wat lucht moet circuleren. Die lucht wordt vervolgens ook weer gefilterd.

De veiligheid van luchtfiltering

Vliegen in tijden van het coronavirus wordt momenteel als veilig gezien omdat het verversen en filteren van de lucht in combinatie met de andere coronamaatregelen (zoals reiniging en mondkapjes) volgens verschillende onderzoeken voldoende veiligheid bieden.

Op deze plek moet jij in het vliegtuig zitten tijdens corona

Wat is nou de veiligste plek om te zitten als je toch besluit te gaan vliegen tijdens de coronapandemie? Diverse onderzoeken tonen aan dat een stoel bij het raam de veiligste plek is. Dit komt doordat een stoel bij het raam de meeste verse lucht krijgt. Ook is gebleken dat passagiers met een stoel bij het raam minder contact hebben met zieke passagiers dan elders in het toestel. Dit advies geldt trouwens niet alleen voor als je gaat vliegen tijdens de coronapandemie: ook in tijden van de griep kan je het beste een plekje bij het raam zien te bemachtigen.

Andere tips voor als jij gaat vliegen tijdens het coronavirus

EUclaim gaf al eerder tips over vliegen in coronatijd. Neem desinfecterende doekjes mee zodat je zelf nog even goed je tafeltje en arm- en hoofdsteun kan reinigen aan het begin van de vlucht. Houd er in het vliegtuig ook rekening mee dat je zoveel mogelijk blijft zitten. Moet je toch naar het toilet? Raak dan zo min mogelijk aan en was je handen minimaal 20 seconden met water en zeep. Het is raadzaam dat je de toiletdeur opent met een desinfecterend doekje. Mocht je toevallig met de Japanse vliegtuigmaatschappij ANA vliegen, dan hoef je je hier binnenkort misschien niet druk om te maken: zij zijn namelijk naar aanleiding van het coronavirus bezig met een onderzoek om de toiletdeur te openen met je elleboog. Verder is het belangrijk (en verplicht) dat je je mondkapje gedurende de vlucht ophoudt. En last but not least: raak zo min mogelijk je gezicht aan.

De keuze of je gaat vliegen maak je uiteindelijk zelf. Maak een keuze waar jij je prettig bij voelt. Als je ervoor kiest om te gaan vliegen tijdens coronatijd, bereid je dan in ieder geval goed voor!

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Is het dragen van een mondkapje verplicht op Schiphol?
Volgende blogartikel
Hoe werkt de corona teststraat op Schiphol Airport?
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel