Wat gebeurt er als de vliegtuigmaatschappij failliet gaat?

Net zoals andere bedrijven kunnen ook vliegtuigmaatschappijen in de financiële problemen komen. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot een faillissement. Wat houdt een faillissement voor een vliegtuigmaatschappij in en hoe verloopt het claimproces verder wanneer een specifieke vliegtuigmaatschappij failliet gaat? We leggen het je graag uit.

Prioriteitsschulden bij faillissement

Een faillissement houdt in dat een onderneming zijn schulden niet meer kan betalen. Het vermogen wat een vliegtuigmaatschappij nog heeft nadat deze failliet is verklaard, wordt dan verdeeld onder de schuldeisers. Een curator gaat kijken hoeveel vermogen er nog over is en welke schulden er nog allemaal afgelost moeten worden. Er zijn prioriteitsschulden zoals hypotheekschulden, belastingschulden, salarissen en het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Deze prioriteitsschulden moeten eerst voldaan worden voor er naar andere schulden gekeken wordt.

Schulden zoals vertragingsclaims belanden dan ook achteraan in de rij, omdat dit geen prioriteitsschulden zijn. Het is dus vaak niet zeker of deze claims volledig uitbetaald kunnen worden, dat ligt eraan wat het resterende vermogen van de vliegtuigmaatschappij is nadat de prioriteitsschulden voldaan zijn.

Overname van de vliegtuigmaatschappij

Toch is dit niet altijd het geval. Als een vliegtuigmaatschappij overgenomen wordt door een andere vliegtuigmaatschappij dan zijn de resterende financiële verplichtingen ook voor deze partij. Dit houdt ook in dat personeel niet standaard ontslagen wordt en de vliegtuigmaatschappij met haar activiteiten door kan gaan.

Vorig blogartikel
De weg naar Stockholm
Volgende blogartikel
EUclaim bestaat 10 jaar; hoe is het allemaal begonnen?

Geef een reactie

Vragen? Chat of bel