De W Rotatie

Wat is een W rotatie en hoe werkt het? In de vakantieperiode is er niet alleen een toenemende vraag in vakantievluchten vanaf Amsterdam Schiphol Airport, passagiers vliegen ook graag vanaf een regionale luchthaven. Steeds meer passagiers vinden het gemak van vliegen vanaf een regionale luchthaven. De vliegvelden zijn kleiner, dichter bij huis en bieden vaak goedkopere vluchten aan. Dit leidt tot de introductie van de W rotatie. Een vluchtroute die in de vorm van een W wordt uitgevoerd.

Corendon vliegtuig op landingsbaan

Hoe zit een W rotatie in elkaar

Neem de vakantievluchten naar Mallorca, Kreta of Kos. Deze bestemmingen worden in de zomer af en aan gevlogen door charters als TUIfly, Transavia of Corendon. Zowel vanaf Amsterdam als Eindhoven zijn dit populaire vakantiebestemmingen. Op deze routes wordt dan ook wel vaak een W rotatie ingezet. Dit zijn vluchtrotaties van ongeveer 20 uur. Vroeg in de ochtend vertrekt een vliegtuig van Amsterdam naar Mallorca, het vliegtuig vliegt van Mallorca naar Eindhoven, van Eindhoven weer naar Mallorca en ‘s avonds vanaf Mallorca terug naar Amsterdam. Zo worden er 4 verschillende vluchten uitgevoerd binnen 20 uur. Een W rotatie begint in Nederland altijd in Amsterdam. Dit heeft een reden. De W rotatie eindigt namelijk altijd bij het vertrekpunt. Amsterdam Airport Schiphol is 24 uur per dag geopend. Eindhoven en andere regionale luchthavens hebben een beperkte openingstijd, waardoor het onmogelijk is om daar ‘s avonds laat nog te landen.

Wat maakt een W rotatie kwetsbaar

Vliegschema’s zijn bij vakantiecharters al vrij strak. Maar mocht een vlucht een lange vertraging oplopen op een W rotatie, dan kan dit een domino effect als gevolg hebben. Het kan dan nog wel eens voorkomen dat een vlucht naar Eindhoven moet uitwijken naar Amsterdam omdat de luchthaven in Eindhoven inmiddels gesloten is, dit gebeurt om 12 uur s ’nachts. Afgelopen zomer was dit nog wel eens het geval bij vertraagde TUIfly vluchten. Dit is natuurlijk erg vervelend voor passagiers.

Vliegschema’s zijn bij vakantiecharters al vrij strak

Een W rotatie naar Mallorca duurt ongeveer 20 uur. Hiervoor zijn 2 crews nodig. De crewwissel vindt halverwege de rotatie plaats, in Eindhoven. Mocht de crew vertraagd zijn onderweg naar Eindhoven, loopt ook meteen de vlucht vertraging op en het verdere rotatieschema.

Op een regionale luchthaven heeft een vliegtuigmaatschappij veel minder middelen dan op de thuisbasis, die voor alle charters bijna Amsterdam Schiphol Airport is. Mocht er iets technisch met het vliegtuig gebeuren of een lid van de crew wordt ziek, dan moet dit vanuit Amsterdam opgelost worden. Dit resulteert in behoorlijke vertragingen. Deze zijn op de hele rotatie erna nog te merken. Er kan ook niet even een vervangend toestel geregeld worden, deze staan in Amsterdam.

Toch biedt een W rotatie veel voordelen voor passagiers. Er kan op een efficiënte manier vanuit meerdere plekken in het land naar populaire vakantiebestemmingen gevlogen worden. Op deze manier wordt ook de druk op Schiphol verlicht.

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Travel hack: zo voorkom je onnodige kosten voor en tijdens je vlucht
Volgende blogartikel
Eropuit in oktober
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding