Luchthaven vertraging

Vlucht geannuleerd door staking

20 oktober 2021

Is jouw vlucht geannuleerd door staking en ben jij hierdoor met meer dan drie uur vertraging aangekomen? In sommige situaties heb je recht op een vergoeding voor het tijdverlies. Deze kan oplopen tot € 600 per persoon! De kans is groot dat je ook extra kosten hebt moeten maken. Volgens Verordening 261/2004 en het Verdrag van Montreal moet de luchtvaartmaatschappij deze kosten vergoeden.

Dit zijn jouw rechten wanneer je vlucht geannuleerd is door staking

Het komt regelmatig voor dat vluchten worden geannuleerd of vertraagd door een staking in de luchtvaart. Hierdoor gebeurt het vaak dat je vlucht ineens uren later of zelfs een dag later vertrekt dan gepland. Dit kan ervoor zorgen dat je veel extra kosten moet maken. Je kunt hierbij denken aan de volgende dingen:

 • Ander ticket naar je bestemming moeten kopen
 • Langer parkeren op de luchthaven
 • Taxikosten omdat er geen mogelijkheden meer zijn met het openbaar vervoer
 • Hotelovernachting
 • Eten en drinken

Heb jij iets van bovenstaande kosten moeten maken omdat je vertraging had door een staking? Dan moet de luchtvaartmaatschappij je deze kosten terugbetalen. Volgens Verordening 261/2004 en het Verdrag van Montreal wordt dit gezien als ‘zorgplicht’. Dit is een plicht die een luchtvaartmaatschappij altijd heeft richting haar passagiers, ook als ze niet verantwoordelijk is voor de staking. Er zijn ook situaties waar je bij een staking ook recht hebt op een vergoeding voor het tijdverlies.

Je gaat op vakantie naar Spanje. Even heerlijk genieten van de zon en het strand. Op de luchthaven aangekomen hoor je dat je vlucht is geannuleerd omdat de Franse luchtverkeersleiding staakt. Je vervangende vlucht gaat de volgende dag. De kosten voor eten, drinken en de hotelovernachting zijn voor de luchtvaartmaatschappij.

Een staking in de luchtvaart is meestal een buitengewone omstandigheid. Alleen als het om een staking gaat van het eigen personeel heeft de airline controle op de situatie. In dit geval is het geen buitengewone omstandigheid. 

Vluchtproblemen gehad vanwege stakingen?

Misschien heb je geen recht op een vergoeding (of misschien ook wel!) maar je hebt zeker wel rechten. Benieuwd waar je recht op hebt? Dien je claim in en binnen 3 minuten weet je al hoe de vork in de steel steekt.

Meer over bagage

 • 2020-06-25

  Bagage bij KLM – wat is inbegrepen?

  Als je gaat vliegen met KLM is het handig om te weten hoeveel bagage is toegestaan. Wil jij weten hoeveel ruimbagage je mag meenemen bij KLM en wat is toegestaan als handbagage? Lees dan gauw verder.

 • 2021-09-09

  10 fun facts over bagage

  Elke dag reizen er meer dan honderd duizend passagiers via Schiphol Airport Amsterdam. En bijna al die passagiers reizen met grote koffers of tassen. Bij EUclaim weten we wel het een en ander over bagage. We hebben 10 interessante fun facts over bagage voor je op een rijtje gezet.

Geschreven door Lisanne Verbeek

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding