Vliegbelasting per 1 januari: dit houdt het voor jou in

Begin november heeft het ministerie van Financiën bekendgemaakt dat er per 1 januari een vliegbelasting voor passagiers vanuit Nederland komt. Wat valt er nu onder deze vliegbelasting en waarom moeten vliegtuigpassagiers dit betalen? EUclaim legt het uit!

Vliegtuig met een ondergaande zon

Wat is vliegbelasting?

De Nederlandse overheid heeft de vliegbelasting ingevoerd. Wanneer je in 2021 een vliegticket koopt en vliegt vanaf een Nederlandse luchthaven, betaal je hier automatisch vliegbelasting voor. Dit is een bedrag van €7,85 per persoon per vlucht. Passagiers die een Nederlandse luchthaven gebruiken om over te stappen en kinderen jonger dan twee jaar betalen deze belasting niet. Vliegbelasting is iets wat in veel andere landen al in gebruik is genomen. In Europa is al enige tijd de bedoeling dat hier gezamenlijke afspraken over gemaakt gaan worden.

Waarom betaal ik vliegbelasting?

In Europa zijn er gezamenlijke klimaatdoelstellingen gesteld. Zo zijn er afspraken gemaakt over belastingen voor de luchtvaart. In verschillende landen in Europa is de vliegbelasting al ingevoerd om mensen te stimuleren om milieubewustere keuzes te maken. De voornaamste reden van de vliegbelasting is om de luchtvaart te verduurzamen vanwege de grote CO2-uitstoot. Het bedrag dat voortkomt uit de belasting zal vervolgens gebruikt worden om de internationale klimaatdoelstellingen te behalen. Daarnaast zullen de verschillen in prijzen tussen vliegreizen en overige vervoersmiddelen door de belasting een stuk kleiner worden en hiermee hoopt de Nederlandse overheid dat het aantrekkelijker wordt om bijvoorbeeld met de trein of bus te reizen.

Invoeren vliegbelasting slecht moment voor de luchtvaart

+Het is geen geschikt moment voor de luchtvaartsector om de vliegbelasting in te voeren. Veel vliegtuigmaatschappijen verkeren momenteel in zwaar weer door de coronacrisis en daarnaast blijkt uit onderzoek dat vliegtuigbelasting ervoor kan zorgen dat er minder mensen met het vliegtuig reizen. Dit komt doordat de vliegticketprijzen gemiddeld zo’n tien procent duurder worden.

Ga jij aankomend jaar gebruikmaken van het vliegtuig? Laat het ons weten in een reactie onder een blogartikel!

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Geld terug in plaats van voucher, hoe werkt dat?
Volgende blogartikel
Gevolgen van Brexit op vliegen van en naar Engeland
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel