Stedentrip München: een stad vol cultuur

München is de belangrijkste stad van Zuid-Duitsland en hoofdstad van de deelstaat Beieren. De stad is prachtig gelegen aan de voet van de Alpen. Het heeft een historisch stadscentrum, diverse musea, veel uitgaansmogelijkheden en evenementen die de stad het hele jaar door een aantrekkelijke bestemming maken voor een korte citytrip.

De naam München komt van het Duitse woord voor monnik: de herkomst van de stadsnaam komt uit het zinnetje ‘Ze den Munichen’ wat ‘met de monniken’ betekent. De Benedictijnse monniken die zich er in de achtste eeuw vestigden werden namelijk gezien als de eerste oorspronkelijke bewoners van het gebied.

De stad staat bekend als stad met de hoogste levenskwaliteit van Duitsland. De stad heeft een gunstige ligging, mooie groengebieden, uitstekende horecavoorzieningen en een gemoedelijke sfeer. Het hart van het historische centrum is de Marienplatz. Dit plein wordt omringd door prachtige historische gebouwen, waaronder het Neue Rathaus met zijn beroemde uurwerk met poppen die driemaal daags in beweging komen. Daarnaast is de Frauenkirche een toeristische trekpleister, de torens van bijna 100 meter hoog bepalen het silhouet van München. Er passen maar liefst 20.000 bezoekers in deze kerk. Opvallend detail hier is de afbeelding van de duivel bij de ingang.

Bezienswaardigheden

München kent drie belangrijke musea, die voor het gemak naast elkaar liggen en ieder een eigen tijdperk in kunst behandelen, de drie Pinakotheken. Daarnaast is het Deutsches Museum een aanrader, ook voor gezinnen met kinderen. Hier valt alles te leren over alle vormen van wetenschap en techniek. Een must voor autoliefhebbers is BMW Welt, een bezoek aan de autofabriek met bijbehorend museum in het hoofdkwartier van dit bekende Duitse automerk.

Daarnaast kent de stad ook veel groenstroken en parken. De Englischer Garten is de bekendste  en is groter dan Central Park in New York. Een ander groot en bekend park ligt rondom Slot Nymphenburg, het zomerverblijf van de Beierse Koningen.

In het Olympiapark kun je terecht voor sport, recreatie, muziek-  en musicalvoorstellingen. De Olympiaturm is hiervan het hoogtepunt. Je kunt bijvoorbeeld abseilen vanaf het dak van het Olympiastadion. Voetballiefhebbers kunnen een kijkje achter de schermen nemen van de Allianz Arena, het stadion van Bayern München.

Oktoberfest

Oktoberfest

Het bekendste  evenement vindt plaats in het najaar: het Oktoberfest. Gigantische pullen bier worden hier door ruim 6 miljoen mensen weggedronken, traditioneel gekleed in Lederhosen en Dirndls . De rest van het jaar kun je uiteraard terecht in de vele Biergartens onder het genot van een soort zoute krakeling oftewel een Brezel, een typische lokale lekkernij.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer systeem in München wordt gerekend tot één van de beste in Europa. De stad is namelijk ontsloten door de U-Bahn (de metro), de S-Bahn (het stadsspoor), de Strassenbahn (de tram) en de bus. Sommige trams en bussen rijden ook ’s nachts. In München kun je met één kaartje (Tageskarte) gebruik maken van elk openbaar vervoersmiddel. Met hetzelfde kaartje kun je dus gebruik maken van de U-Bahn, de S-Bahn, de Strassenbahn en de stadsbussen. Het is goedkoop en daarmee is het openbaar vervoer heel toegankelijk. Voor € 5,- kun je een hele dag reizen.

Vliegen

Vanaf Amsterdam kun je er dagelijks naar toe vliegen voor retourprijzen die liggen tussen de € 150,- en € 200,- per persoon. Vanaf Düsseldorf vliegt Air Berlin en kost een retourvlucht rond de € 120,- euro. München is het hele jaar door een aanrader, uiteraard is het belangrijk om tijdens het Oktoberfest zeer op tijd te zijn met reserveren.

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Transavia kent slechte start voorjaarsvakantie
Volgende blogartikel
Arke Fly toestel mist weerballon op paar meter afstand
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding