Staatssecretaris moet airlines harder aanpakken

Er zijn nog steeds luchtvaartmaatschappijen die zich stelselmatig niet houden aan de EG Verordening 261/2004. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken trekt nu aan de bel en wil dat Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu harder gaat optreden tegen deze luchtvaartmaatschappijen.

Op dit moment houden vooral Transavia, Corendon en Ryanair zich niet aan de regels van Verordening 261/2004, blijkt uit een onderzoek van DAS rechtsbijstand. Er worden nog steeds veel rechtszaken gestart tegen deze airlines. Zij beroepen zich veelal op buitengewone omstandigheden.

Transavia is bijvoorbeeld nog steeds van mening dat een technisch mankement overmacht is, terwijl de Europese regelgeving duidelijk stelt dat dit niet het geval is: “Zeer actueel is de vraag of (indicaties van) technische mankementen, die zich onverwacht voordoen tijdens het operationeel zijn van het vliegtuig, en die niet werden vastgesteld tijdens het onderhoud of het gevolg zijn van onvolkomen onderhoud, kunnen worden gekwalificeerd als ‘buitengewone omstandigheden’. Hierin volgt transavia.com het beleid van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport, die onverwachte technische mankementen tijdens de operatie in beginsel als een buitengewone omstandigheid ziet, tenzij de luchtvaartmaatschappij het voorvallen daarvan had kunnen voorkomen met redelijke maatregelen.”

PvdA-Kamerlid Kuiken is van mening dat de Inspectie de airlines die zich niet aan de regels houden moet bestraffen met een boete. Ook vindt Kuiken het kwalijk dat de Inspectie zich schaart achter Transavia en niet opkomt voor gedupeerde passagiers.  Op 12 juni zal er een debat gevoerd worden in de Tweede Kamer over dit onderwerp.

Meer weten? Beluister dan het volledige item op de website van BNR.

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Londen Heathrow gesloten na noodlanding
Volgende blogartikel
Sluit het hoofdstuk Sturgeon maandag?
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding