Schiphol vertragingen door wind vandaag

14 maart 2024

Schiphol heeft de capaciteit om miljoenen reizigers jaarlijks te verwelkomen en uit te zwaaien. Echter, zelfs de meest geoliede machine kan te maken krijgen met onvoorziene uitdagingen, zoals harde wind.

Wind speelt een cruciale rol in de veiligheid van het luchtverkeer en kan significante vertragingen veroorzaken.

In dit artikel duiken we dieper in de impact van wind op de vluchtschema’s van vandaag op Schiphol, belichten we de maatregelen die genomen worden om deze vertragingen te minimaliseren en checken we of je recht hebt op compensatie.

Wat veroorzaakt vertragingen op Schiphol?

Vertragingen kunnen door diverse factoren veroorzaakt worden, waarvan het weer, en specifiek wind, een van de meest onvoorspelbare is. Windrichting en -snelheid kunnen de start- en landingspatronen beïnvloeden, waardoor de capaciteit van de luchthaven tijdelijk vermindert.

Gelukkig heeft Schiphol meerdere landingsbanen. Als het hard waait, dan kan Luchtverkeersleiding Nederland kiezen om vliegtuigen de toegang tot bepaalde banen te verbieden. In zulke gevallen worden gunstig gelegen start- en landingsbanen aangewezen.

Het kan hierdoor iets langer duren voordat een vliegtuig kan landen of opstijgen, omdat meerdere vliegtuigen gebruik moeten maken van dezelfde baan.

Dit geldt ook als de zijwind sterker wordt, dan kan de luchtverkeersleiding kiezen voor andere banen.

Schiphol windsnelheid en -richting vandaag

Wil je weten wat de actuele windsituatie is vandaag op Schiphol? Daar zijn verschillende websites voor. Denk aan windfinder.com. Hier vind je de actuele windsituatie en een vooruitzicht.

EUclaim beheert zelf een eigen gemaakte database met weer- en windgegevens rond vliegvelden. In deze database bewaren we informatie van jaren geleden.

Vlucht vertraging door wind, recht op compensatie?

Als je vlucht minimaal drie uur vertraagd is dan kan je recht hebben op een vergoeding voor je gemiste tijd. Dit geldt alleen als de oorzaak van de vertraging ligt bij de luchtvaartmaatschappij.

Wind is een natuurverschijnsel en als hierdoor vluchten worden vertraagd, dan wordt dit gezien als overmacht voor luchtvaartmaatschappijen. Getroffen passagiers hebben in dit geval geen recht op compensatie.

Het komt wel eens voor dat een airline wind opvoert als reden voor een vertraging of annulering. In dat geval hoeven ze namelijk geen compensatie te betalen. Gelukkig kunnen wij dit in onze database controleren en nagaan of er werkelijk harde windstoten waren.

Maatregelen tegen vertragingen door wind

Luchtvaartmaatschappijen en Schiphol zelf nemen verschillende maatregelen om de impact van wind op de vluchtschema’s te minimaliseren. Dit omvat het nauwkeurig monitoren van weersvoorspellingen, het aanpassen van vliegroutes, en het communiceren van real-time informatie aan reizigers. Flexibiliteit in vliegschema’s en het inzetten van extra personeel zijn ook cruciale stappen om de doorstroom te bevorderen.

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding