Rechtbank veegt lijst inspectie van tafel

Vandaag is er een vonnis gewezen in een Transavia zaak. Het betreft vlucht HV 5586 van 13 april 2011. Passagiers zouden vliegen van Nice naar Amsterdam en zijn meer dan 3 uur vertraagd door een technisch mankement.

Volgens Transavia was dit een buitengewone omstandigheid. Zij hebben in hun verweer de zogenaamde NEB-lijst aangevoerd. De Rechtbank wijst dit echter af en kiest er voor deze lijst niet te volgen en haar eigen oordeel te vellen.

Wat is de NEB-lijst

De NEB-lijst is opgesteld door 27 samenwerkende nationale toezichthouders. In Nederland is dit bijvoorbeeld de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Op deze lijst staan alle situaties waarvan de toezichthouders van mening zijn dat dit een buitengewone omstandigheid betreft. Ook een technisch mankement wordt als overmacht bestempeld.

Gevolg

Als de Rechtbank de NEB-lijst zou volgen, zou dit betekenen dat veel situaties overmacht zijn en de meeste gedupeerde passagiers geen recht hebben op een vergoeding. In het vonnis dat wij zojuist hebben ontvangen oordeelt de Rechtbank gelukkig dat de NEB-lijst niet relevant is. De rechter geeft aan dat de Rechtbank de Verordening en jurisprudentie van het Europese Hof volgt. Hierin staat aangegeven dat een technisch mankement géén buitengewone omstandigheid is.

Een prachtige dag voor alle luchtvaartpassagiers!

Op zoek naar het vonnis? Klik dan hier.

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
De Verordening werkt, waarom veranderen?
Volgende blogartikel
Obama zorgt voor vlucht vertragingen Stockholm
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding