Portugal, het land van de Port, Pastel de Nata en Azulejos

Wie aan Portugal denkt, denkt al snel aan zon, zee en strand. Menig voetbalfan denkt aan Cristiano Ronaldo. Maar dit mooie land is zoveel meer dan dat. Portugal heeft veel bijzondere bezienswaardigheden, levendige steden en de heerlijkste gerechten en (port)wijnen. We geven je de beste tips voor jouw vakantie naar Portugal.

Straten van Lissabon met huizen bij ondergaande zon

Portugal in het kort

Portugal ligt in Zuid-Europa grenzend aan Spanje en de Atlantische oceaan. De taal in bijna het hele land is Portugees en de inwoners zijn grotendeels Rooms-katholiek. Portugal heeft bijna 11 miljoen inwoners waarvan er bijna 70 procent aan de kust wonen in het Noorden van Portugal tot aan Lissabon. Meer dan 10 procent van de Portugezen wonen in Lissabon of Porto. Tot 1910 was Portugal een monarchie. Sinds 1974 is het land een democratie met een president. Het land heeft een mediterraans klimaat en bestaat naast het vasteland uit twee eilandengroepen: Madeira en de Azoren. In het Noorden is het wat koeler en valt vaker neerslag dan in het zuiden waar het droger en warmer is. Over het algemeen valt er weinig neerslag in Portugal. Lissabon is de hoofdstad van Portugal. Andere bekende grote steden zijn Porto, Braga, Aveiro en Coimbra. Door heel Portugal en vooral in de grote steden zie je de kunstvorm van de Azulejos terug. Dit zijn handgeschilderde tegels die als versiering op gebouwen worden gebruikt. Een prachtig gezicht! Je kunt deze Azulejos ook als souyvenir kopen en meenemen naar huis.

Onze eigen Portugal-kenner Marc deelt zijn Portugal tips met jou.

Noord-Portugal

Het Noorden van Portugal heeft een vrij groene omgeving. Het is er warm, maar niet zo warm als in Zuid-Portugal. Veel historische monumenten en bezienswaardigheden vind je in het Noorden van Portugal. Braga is een stad met veel pracht en praal en een romantische sfeer. De stad is heel fraai vormgegeven met veel pleinen, parken en fonteinen. Het wemelt er van de terrasjes en oude kerken. Coimbra is een van de oudste steden van Portugal. Hier liggen ook negen voormalige Spaanse koningen begraven in de oude kathedraal. De Universiteit van Coimbra is wereldberoemd en een van de oudste van Europa. Naast het oude paleis en de vele musea kun je de eeuwenoude bibolitéca Joanina bezoeken. Slechts een handjevol mensen mag hier tegelijkertijd naar binnen. Hier staan de oudste naslagwerken ter wereld die onder optimale condities bewaard blijven.

Porto

De ultieme combinatie van historische stad, wijn en strand vind je terug in Porto aan de Douro rivier. Porto is de tweede grootste stad van Portugal. Het historische centrum staat al jaren op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Bezoek de wijk Ribeira, gelegen aan de rivier, De Sé Kathedraal, Torre dos Clérigos en breng een bezoek aan het populaire Majestic café. De Luis I brug verbindt Porto met Villa Nova de Gaia, aan de andere kant van de Douro. Hier liggen de vele porthuizen van onder andere Calem, Sandeman en Offley die je ook kunt bezoeken.

Even buiten Porto vind je de Douro vallei, hier kun je genieten van natuurschoon, bergen en prachtige uitzichten die de wijngaarden omgeven. Hier wordt de Port geproduceerd.

Douro rivier met Porto en wijk rebeira op de achtergrond

Porto

Lissabon

De hoofdstad van Portugal ligt redelijk centraal in Portugal, aan de kust. Lissabon is het bruisende historische centrum van Portugal. Door de stad stroomt de rivier de Taag. Je vindt hier het oude Koninklijke paleis, beroemde kathedralen en prachtige parken. Bezoek ook Rossio, het bekende plein van de stad met daaraan het oude Dominicanenklooster. Met de beroemde oude tramlijn 28 bereik je de bruisende volkswijk Alfama waar je door de leukste straatjes kunt struinen, de kathedraal van Lissabon kunt bezoeken en het klooster van São Vicente de Fora. Lissabon staat verder bekend om haar Fadomuziek en de Pastis de Belém, ofwel Pastel de Nata: een heerlijke zoete lekkernij voor bij de koffie.

tramlijn 28 door nauwe straatjes met gekleurde huizen in lissabon

Wijk Alfama in Lissabon

Even buiten Porto vind je de Douro vallei, hier kun je genieten van natuurschoon, bergen en prachtige uitzichten die de wijngaarden omgeven.

De Algarve & Madeira

In het zuiden van Portugal vind je de Algarve. Het warmste en meest droge gebied van Portugal waar veel vakantiegangers naartoe gaan voor de nodige dosis zon, zee en strand. Het landschap van de Algarve is prachtig, de stranden schoon en de zee heeft een diepblauw/groene kleur. Bij toeristen is de Algarve een ultieme zonbestemming. Steden als Faro, Lagos en Albufeira mogen elk jaar weer hordes toeristen ontvangen.

Madeira is het bloemeneiland van Portugal en staat bekend om haar prachtige natuur en, hoe kan het ook anders, bloemen. Vooral bij de oudere vakantieganger is Madeira geliefd. Het is een rustig eiland met prachtige wandelroutes. De hoofdstad van Madeira is Funchal. Een van dé kenmerken van Madeira daarnaast is dat dit het thuis van Cristiano Ronaldo is. Dé Portugese stervoetballer.

strand met mensen grote klif en zee

Algarve

Tien facts & figures over Portugal

  • Portugezen zijn gék op vis! Vooral Bacalhau (kabeljauw), stokvis en sardientjes zijn favoriet.
  • Er zijn heel veel tolwegen in Portugal. Deze kun je vaak omzeilen door van de naastgelegen weg gebruik te maken. Minstens zo goed, deze zijn gratis én liggen, gek genoeg, pal naast de nieuwe tolwegen.
  • Op 25 april wordt de Anjerrevolutie herdacht. Dit is de dag waarop in 1974 een einde werd gemaakt aan de dictatuur in Portugal.
  • Fado is een typisch Portugese muziekstijl afkomstig uit Lissabon. Het is een droevige muzieksoort die gaat over leven en dood. In Coimbra staat de Fado muziek juist in teken van de universiteit en kennis.
  • Sinds 1964 mag de portwijn over de weg vervoerd worden. Daarvoor mocht dit alleen per boot. Daarom liggen de vele porthuizen met hun kelders in Vila Nova de Gaia ook aan de Douro rivier.
  • Een van de snacks in Porto die heel populair is, heet de Francesinha. Dit is een soort sandwich boordevol vlees, gegratineerd met veel kaas en een spiegelei drijvend in een soort tomatensoep. Een caloriebom, maar wel onwijs lekker.
  • Heel veel woorden in het Japans zijn afgeleid uit het Portugees. De Portugezen waren de eerste Europeanen die handel met Japan opzetten.
  • De Vasco da Gama brug in Lissabon is de langste van Europa.
  • Portugees is de officiële taal van negen landen ter wereld.
  • Port mag in Europa alleen Port genoemd worden als het ook daadwerkelijk uit Porto komt.

port wijn in glazen

Vliegen naar Portugal

Vliegen naar Portugal kan naar Faro, Lissabon en Porto op het vasteland. De eilanden Madeira en Azoren worden aangevlogen op Funchal, Ponta Delgada en Terceira Lajes. Naar Faro kun je vanaf alle Nederlandse vliegvelden vliegen met vliegtuigmaatschappijen als Corendon, Transavia, TUI fly en Ryanair. Naar Lissabon vlieg je vanaf Eindhoven, Amsterdam Schiphol of Rotterdam airport met Ryanair, Transavia, Vueling, TAP, KLM of easyJet. Porto wordt vanaf Eindhoven en Amsterdam aangevlogen met Ryanair, Transavia, KLM en TAP.

Madeira is alleen bereikbaar vanaf Amsterdam Schiphol met Transavia en TUI fly. Ponta Delgada en Terceira Lajes worden ook beiden vanaf Amsterdam aangevlogen met TUI fly. Deze laatste twee bestemmingen op de Azoren worden slechts één tot twee keer per week aangevlogen.

oase met water en groene planten en waterval

Natuurschoon op de Azoren

Heb jij nog unieke reistips voor Portugal? Of heb je vragen over dit mooie land als vakantiebestemming? Laat dan een reactie achter!

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
La Dolce vita op vakantie in Italië
Volgende blogartikel
Vluchtvertraging Schiphol
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding