Plan je reis naar de Olympische spelen 2016

Op 5 augustus begint het sportevenement waar we sinds 2012 al naar uitkijken: de Olympische Spelen. Dit jaar is het evenement in Rio de Janeiro, Brazilië. De Olympische Spelen duren tot en met 21 augustus.

Sinds 1896 worden elke vier jaar de zomerspelen georganiseerd in een ander land met een onderbreking van 12 jaar rond de Tweede Wereldoorlog. De spelen zijn sindsdien behoorlijk ontwikkeld en gegroeid. Vanaf de start in Griekenland, waar 12 landen aan mee deden en 43 sporten beoefend werden, is het evenement uitgegroeid tot meer dan 206 deelnemende landen, 10.500 atleten en 42 verschillende sporten. Nederland heeft al veel medailles gewonnen en staat vooral bekend om hun talent in zwemmen, hockey, wielrennen en atletiek.

Voor de sporters worden vluchten geregeld en zij zullen ruim op tijd aankomen. Maar jij wilt dat natuurlijk ook!  Reden genoeg om de vliegroutes vanuit Nederland naar Rio te bekijken. Hoe kun je nou het beste vliegen met de minste kans op vertraging ? En hoe zorg je ervoor dat je, je overstap haalt? Want je wil je favoriete wedstrijden natuurlijk niet mislopen…

Rechtstreeks van Amsterdam naar Rio

De snelste en efficiëntste manier om te reizen naar Rio is met een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam. KLM vliegt als enige maatschappij 5 keer per week direct naar Rio de Janeiro. Helaas is dit ook een hele populaire vlucht en moet je er snel bij zijn met boeken. De vlucht is wel punctueel want deze gaat vaak op tijd. Vorig jaar zomer (april-oktober) was de langste vertraging op deze vlucht 1 uur en 26 minuten. Bereid je voor op een flinke reis en neem genoeg vermaak mee, want een vlucht naar Rio duurt bijna 12(!) uur.

Kies je overstap zorgvuldig

Er gaat maar één directe vlucht van Amsterdam naar Rio. Deze zit, met het oog op de Olympische Spelen, snel vol. Een vlucht met een overstap is daarom een goede optie. Daarnaast zijn deze vaak een stuk voordeliger. Helemaal als het gaat om lange vluchten zoals de vlucht naar Rio. Het is wel belangrijk om genoeg overstaptijd in te plannen. Het komt helaas vaak genoeg voor  dat mensen hun aansluiting missen als de voorafgaande vlucht vertraging heeft. Elke luchthaven heeft een minimale overstaptijd waar vluchten zich aan moeten houden. Het kan zo zijn dat je aansluiting precies die minimale tijd als overstaptijd hanteert. Een vertraging van 10 minuten kan dan al voor een gemiste aansluiting zorgen. Er zijn 4 mogelijke vliegroutes met overstap van Amsterdam naar Rio. Met een overstap in Londen, Frankfurt en Madrid is er dagelijks een vlucht naar Rio. Vanaf Lissabon is er vijf keer per week een vlucht.

Amsterdam – Londen – Rio de Janeiro

Vlieg je vanaf Amsterdam naar Rio via Londen? Dan reis je met British Airways. Deze vlucht gaat elke dag. Je kunt er eventueel voor kiezen om een eerdere vlucht naar Londen te boeken zodat je sowieso je aansluiting haalt. Het reisschema hieronder laat de vluchten zien die het beste op elkaar aansluiten met de laagste, maar toch goed haalbare, overstaptijd.

BA 429  Amsterdam – Londen Heathrow 10.20 – 10.40
BA 249  Londen Heathrow – Rio de Janeiro 12.20 – 20.00

Deze vliegreis duurt 14 uur en 14 minuten. Van de 200 vluchten van de afgelopen zomerperiode is 10 keer  de aansluiting naar Rio gemist op deze route door vertraging vanaf Amsterdam naar Londen. Een kans van 5%. De minimale overstaptijd voor deze overstap is 1 uur. Op deze route heb je een overstap tijd van 1 uur en 40 minuten waardoor je 40 minuten speling hebt mocht je eerste vlucht vertraging oplopen.

Amsterdam – Frankfurt – Rio de Janeiro

Als je via Frankfurt naar Rio wilt vliegen dan kun je elke dag kiezen voor een vlucht met Lufthansa. De minimale overstaptijd voor deze luchthaven is 1 uur. Op deze vlucht heb je een overstaptijd van 1 uur en 20 minuten, wat erg krap is mocht je voorgaande vlucht vertraging oplopen.

LH 999   Amsterdam – Frankfurt 19.45 – 20.56
LH 500   Frankfurt – Rio de Janeiro 22.15 – 05.00

Deze vliegroute duurt even lang als de route via London maar levert meer gemiste aansluitingen op door de korte overstaptijd. Vorig jaar zomer werden er 21 van de 198 aansluitingen gemist op deze route wat neer komt op bijna 11%.

Amsterdam – Madrid – Rio de Janeiro

Elke dag wordt er een vlucht van Amsterdam naar Rio aangeboden via Madrid. Je vliegt dan met Iberia, een Spaanse luchtvaartmaatschappij. De minimale overstaptijd voor deze vlucht is 45 minuten. Je hebt in totaal 1 uur en 15 minuten om je aansluiting te halen. Een halfuur speling is niet ruim in het geval je eerste vlucht vertraging heeft.

IB 3721 Amsterdam – Madrid 08.00 – 10.35
IB 6025 Madrid – Rio de Janeiro 11.50 – 17.20

Vlieg je via Madrid naar Rio de Janeiro dan doe je er 14 uur en 20 minuten over. Er is vorig jaar zomer geen enkele aansluiting gemist op deze route.

Amsterdam – Lissabon – Rio de Janeiro

TP 663   Amsterdam – Lissabon 11.45 – 13.45
TP 75     Lissabon – Rio de Janeiro 14.55 – 20.55

Dit is de route met overstap naar Rio de Janeiro die het minst lang duurt. De totale reisduur is 14 uur en 10 minuten. Helaas komt het ook wel eens voor dat door de kortere overstaptijd, van 50 minuten, de aansluiting gemist wordt. De minimale overstaptijd voor deze vlucht is 50 minuten. Je hebt dus 20 minuten speling. Gemiste aansluitingen kwamen vorig jaar zomer 8 van de 99 keer voor, wat uitkomt op 8%. Deze vlucht gaat 5 keer per week.

Welke route je ook kiest, zorg ervoor dat je de vluchten in dezelfde boeking boekt. Hierdoor zijn de luchtvaartmaatschappijen verantwoordelijk voor het halen van de aansluiting. Mocht je de aansluiting missen door vertraging, moeten zij een vervangende vlucht voor je regelen. Wanneer je op je eindbestemming aankomt met meer dan drie uur vertraging, heb je ook recht op een vergoeding van de luchtvaartmaatschappij.

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Piloten vakbond Air France dreigt met stakingen tijdens het EK
Volgende blogartikel
Online inchecken: Tips & Tricks
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding