Vrouw op luchthaven - EUclaim

Op vakantie naar Griekenland

Dit zijn onze top 10 tips

Elk jaar gaan duizenden Nederlanders op vakantie naar Griekenland. Of het nou de vele idyllische eilanden of het vasteland van Griekenland betreft, deze Middellandse zee bestemming is al jaren favoriet voor de ultieme zonvakantie. Benieuwd over jouw mogelijkheden voor een vakantie naar Griekenland? We vertellen je er meer over.

Van Griekse Mythologie tot grondlegger van de democratie

Sprookjes als Hercules of de mythische wezens als de Minotaurus van Knossos geven vorm aan de romantische en legendarische geschiedenis van het oude Griekenland, die een van de oudste beschavingen kent en nog steeds geschiedenis ademt in elke zin van het woord. De democratie zoals wij hem nu kennen is ooit ontstaan in het oude Griekenland waar, toen nog alleen mannen, mochten stemmen bij de stadsvergaderingen over belangrijke beslissingen.

griekse taverne met uitzicht op de zee en blauwe lucht

De 10 belangrijkste feitjes over Griekenland

  • Er wonen ongeveer 11 miljoen mensen in Griekenland. Het land kent een van de laagste geboortecijfers ter wereld en is sterk aan het vergrijzen. Twee derde van de Grieken wonen op het vasteland in stedelijke gebieden zoals Athene, Thessaloniki en Korinthe.
  • Griekenland beschikt over 6000 eilanden. Hiervan zijn maar 227 eilanden ook daadwerkelijk bewoond.
  • Het grootste eiland van Griekenland is Kreta. Dit eiland is ook meteen een van de meest populaire eilanden. Het kleinste bewoonde eiland is Agistri.
  • De Akropolis in Athene is één van de best bewaarde bouwwerken uit de Griekse oudheid.
  • De Olympische Spelen vinden hun oorsprong in Griekenland.
  • De meeste Grieken zijn Grieks-Orthodox en Christelijk.
  • Ook in Griekenland betaal je met de euro.
  • Grieken zijn heel bijgelovig. Zo geloven ze in het boze oog en dragen ze blauwe amuletten om zich hiertegen te beschermen.
  • De populairste vakantie-eilanden zijn Kreta, Rhodos, Kos, Lesbos, Zakynthos en Corfu. Ook Mykonos en Santorini op de Cycladen worden steeds vaker bezocht.
  • Griekenland produceert de meeste sponzen ter wereld. Deze komen vooral uit de zee bij Kalymnos.

akropolis met blauwe lucht op de achtergrond

Het grootste eiland, Kreta

Een vakantie op Kreta is leuk voor jong en oud. Naast prachtige stranden en een warm, mediterraans klimaat kun je ook meer dan genoeg culturele hoogtepunten op het eiland ontdekken. De natuur is er prachtig en je kunt je sportieve zelf genoeg uitdagingen bieden. Bezoek bijvoorbeeld de kleine dorpjes gelegen op de Lasitihi hoogvlakte waar nog veel dorpsbewoners op de traditionele manier leven. Het Arkadi klooster wordt nog steeds bewoond door enkele monniken en heeft een belangrijke rol gespeeld in de onafhankelijkheidsstrijd van Kreta tegenover Turkije. Voor een middagje ontspannen winkelen en de beste visrestaurantjes ga je naar de haven van de ‘hoofdstad’ Chania.

Grieks orthodoxe kerk op Kreta met de zee en blauwe lucht op achtergrond

Rhodos en de mooiste baaien

Het eiland Rhodos is samen met Kreta en Lesbos een van de grotere eilanden in Griekenland. Het eiland staat bekend om de baai van Lindos en de rijke geschiedenis van Rhodos-stad. Het eiland kent veel mooie plekjes. Van toeristische steden tot kleine strandjes, kliffen en natuurparken. Je kunt Rhodos perfect ontdekken met een auto. Bezoek ook de baai van Lindos en de stad die op de heuvel ligt. Je kunt de weg omhooglopen, of een ritje met een ezel nemen voor €5. Dit is een unieke en leuke ervaring!

Ruines op Rhodos bij blauwe lucht

De ongereptheid van Lesbos

Lesbos is een eiland die nog veel ongerepte plekjes kent. De natuur op het eiland is wat ruiger en je vindt er vooral kiezelstranden. Omdat het eiland minder toeristen kent dan Rhodos en Kreta is het wel de ultieme vakantiebestemming voor een ontspannen reis. Mytilini is de grootste stad op het eiland, hier kun je leuk winkelen en historische bouwwerken bekijken. Ook Molyvos is een leuk dorpje met veel restaurantjes langs de kleine haven. Hier kun je verse vis eten bij zonsondergang, een echte aanrader!

zee en kiezelstrand op lesbos

De Cycladen, van Mykonos tot Santorini

Idyllische witte huisjes en blauwe kapellen, dat is het beeld van de Cycladen, een kleine eilandengroep voor de kust van Griekenland. Santorini staat bekend om haar prachtige zonsondergangen en uitzichten, zoals krater Caldera. Mykonos heeft vooral een hele grote partyscene en biedt veel luxe hotels aan vakantiegangers.

witte huisjes in een straat met azuurblauwe lucht en bord op Mykonos

Onze eigen Griekenland-kenner Anouk heeft ook een paar inside tips voor vakantiegangers in Griekenland.

Vliegen naar Griekenland

Ga je binnenkort op vakantie naar Griekenland? Als je naar een van de vele eilanden gaat kun je in het hoogseizoen regelmatig vliegen met vakantiecharters als TUI fly, Transavia of Corendon. Houd in dat geval ook rekening met de bagagetarieven en regels! Ook budgetmaatschappijen als Ryanair en easyJet vliegen regelmatig naar de Griekse eilanden. Wil je juist naar het vasteland? Je vliegt met KLM, Aegean Airlines of Transavia direct naar de Griekse hoofdstad. Naar Thessaloniki, ook een bekende vakantiebestemming, vlieg je met Transavia.

Vorig jaar zomer had Transavia de meeste vertragingen van meer dan drie uur op haar naam staan, gevolgd door TUI fly en Corendon.

Heb jij nog unieke tips voor een geslaagde vakantie naar Griekenland? Deel ze met ons!

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding