Luchthaven vertraging

Op reis met het coronapaspoort

24 juni 2021

Op 20 mei werd het officieel, Europa gaat een coronapaspoort invoeren. Vanaf 1 juli moet hij overal functioneel zijn. Wat houdt het coronapaspoort, of het Digitaal Corona Certificaat (DCC), precies in? Wat is het verschil met het gele boekje? Wanneer krijg je een groen certificaat? EUclaim legt het uit.

passagier met mondkopje kijkt naar vliegtuig

Waar is het coronapaspoort voor?

Het coronapaspoort wordt het geldend vaccinatiebewijs voor Europa. Als je gevaccineerd bent (voor veel landen is één prik voldoende) kun je dat hiermee aantonen. Wil jij deze zomer nog met het vliegtuig op vakantie? Vanaf 1 juli is het coronapaspoort dan nodig om een Europees land in te komen. In ieder geval voor zolang het virus nog onder ons is.

 

Het is wel belangrijk om goed te kijken wat de geldende regels zijn in het land van bestemming, want dit verschilt per land. Zo is het soms nodig om volledig gevaccineerd te zijn, zijn mondkapjes verplicht of kun je verplicht worden in quarantaine te gaan of een test te laten doen.

CoronaCheck app

In Nederland is sinds 24 juni het coronapaspoort onderdeel van de CoronaCheck app. Deze app is al veel gebruikt voor de FieldLabs. Fieldlabs begon in februari 2021 met de eerste fase van kleine evenementen, waar verschillende onderzoeken werden uitgevoerd. Straks worden er twee green passes toegevoegd aan de app, één voor gebruik binnen Nederland en één voor gebruik in het buitenland. De green pass voor gebruik binnen Nederland kan dan gevraagd worden voor je een concert, festival of ander groot evenement op mag. De andere kun je gebruiken als je naar het buitenland gaan om aan te tonen in hoeverre jij beschermd bent tegen het coronavirus.

 

Wanneer kom je in aanmerking voor een green pass in je coronapaspoort? Dit is niet alleen als je volledig gevaccineerd bent. Ook één prik, een negatieve PCR-test of een bewijs dat je hersteld bent van corona leveren een green pass op.

 

De green pass zal de vorm krijgen van een QR-code. Deze kan uitgelezen worden door het grondpersoneel op de luchthaven of door de autoriteiten in het land van bestemming. Geen smartphone en heb je liever een fysiek exemplaar? Geen zorgen, het coronapaspoort kan ook uitgeprint worden.

Wat is het verschil met het gele boekje, de registratiekaart en het coronapaspoort?

We hebben natuurlijk ook het gele boekje nog. Minister De Jonge kondigde al aan dat alle GGD’en het gele boekje zullen stempelen. Ook krijg je bij je vaccinatie een registratiekaart waarop staat waar je mee bent ingeënt. Waarom is dat niet voldoende om in het buitenland aan te tonen dat je gevaccineerd bent? Het gele boekje is immers ook een officieel internationaal erkend document van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).  

 

Dit klopt wel, maar het gele boekje is geen paspoort. Het verliest zijn geldigheid nooit én is niet beveiligd tegen vervalsing. Daarbij komt dat er over de COVID-19-vaccins nog geen internationale afspraken zijn gemaakt die wereldwijd worden erkend. Zo komt het ook voor dat je in sommige landen wel gevaccineerd kunt worden met vaccins die niet door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) goedgekeurd zijn. En of je met een bepaald vaccin een land in mag hangt nu nog af van de regels van het land zelf. Zolang er geen goede afspraken zijn gemaakt voor het COVID-19-vaccin is het gele boekje dus nog niet overal een geldend vaccinatiebewijs.

Hoe werkt de CoronaCheck app?

Heel fijn dat de CoronaCheck app er is, maar hoe werkt het precies? Je laten vaccineren is natuurlijk de eerste stap. Twee weken na je vaccinatiedatum kun je je green pass inladen in de app. In 6 simpele stappen zit jij straks te genieten van in de zon:

 1. Download de CoronaCheck app (niet de scanner, die is om QR-codes uit te lezen)
 2. Log in met je DigiD
 3. Je gegevens worden opgehaald en omgezet in een QR-code
 4. Boek een vlucht
 5. Check in, ga naar de gate en board
 6. Geniet van je vliegvakantie!

Conclusie

Vanaf 1 juli zal het een stuk makkelijker worden om naar het buitenland te reizen. Als je gevaccineerd bent kun je dit makkelijk aantonen met je coronapaspoort in de CoronaCheck app. Ook als je nog niet gevaccineerd bent kun je in aanmerking komen voor een green pass met een negatieve PCR-test of een bewijs van herstel.

Waar vlieg jij heen deze zomer?

Vakantievlucht geboekt en kom je met drie uur vertraging of meer aan op plaats van bestemming? Laat de vakantiepret niet drukken! EUclaim kan alles voor je regelen. Dien je claim in via onderstaande button, binnen drie minuten zie je al waar je recht op hebt!

Meer over vliegen en corona

 • 2021-06-08

  Een annuleringsverzekering afsluiten in tijden van corona: waar moet je op letten?

  We willen allemaal graag weer op vliegvakantie. Heel erg begrijpelijk na een lange periode waarin dat niet mogelijk was! Misschien denk je na over het boeken van een reis en overweeg je een annuleringsverzekering af te sluiten. Zo weet je in ieder geval zeker dat je je geld niet kwijt bent! Of werkt dat niet zo? Of een annuleringsverzekering uitkeert is van een heleboel factoren afhankelijk. En wegen de kosten wel op tegen de baten?

 • 2021-06-17

  Brandstofprijzen sky high! Stijgt de vliegticketprijs ook?

  Als je de auto voltankt op het tankstation voel je de hoge prijs direct in je portemonnee. Je zou denken dat de hoge brandstofprijzen direct effect hebben op de prijs die jij voor je vliegticket betaalt. Deze aanname blijkt niet helemaal te kloppen. EUclaim legt uit wat de relatie is tussen de hoge brandstofprijzen en de kosten van jouw vliegticket.

 • 2020-07-02

  Is corona wel de échte reden van je vluchtannulering?

  In juni kreeg EUclaim ruim 4000 klachten binnen. Een uitzonderlijk aantal dat aantoont dat er écht iets aan de hand is. Vluchten zijn geannuleerd door corona, maar dat is lang niet altijd de echte reden.

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding