Op een verre reis? Bereid je reis goed voor

Steeds meer reizigers kiezen voor verre reisbestemmingen tijdens hun vakantie. Backpacken in Australië, een rondreis door Amerika of een yogaretraite in India, het kan allemaal. Een lange reis naar een ver en vreemd land vraagt wel een goede voorbereiding. Een andere taal, cultuur en andere valuta. We hebben daarom 5 tips op een rijtje die niet in je reisvoorbereiding mogen ontbreken.

Dalend vliegtuig
  1. Check je benodigde reispapieren en documenten

En nee, een OV chipkaart is helaas geen officieel reisdocument. Voor veel landen buiten Europa heb je niet genoeg aan een ID kaart, maar moet je een paspoort hebben. Check dus op tijd of dit in jouw geval ook zo is. Ook heb je voor veel verre reisbestemmingen een visum nodig. In sommige gevallen kun je deze bij aankomst kopen, maar het kan ook zo zijn dat je deze maanden van tevoren moet aanvragen bij de ambassade. Regel je reisdocumenten dus op tijd! Op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vind je eenvoudig terug welke documenten je voor jouw reis nodig hebt.

paspoort rayban op spijkerjasje

  1. Wat mag je meenemen op reis?

Als je Bridget Jones achtige taferelen wilt voorkomen dan doe je er goed aan om je vooraf in te lezen in de gebruiken en wetten van het land van bestemming. Gebruik je medicijnen? Vraag dan altijd om een medicijnpaspoort bij je apotheek. Voor sommige medicijnen heb je een speciaal formulier van je dokter nodig. Als je twijfelt, overleg het dan altijd even met je huisarts. Daarnaast moet je nagaan of je vaccinaties nodig hebt. En weet je niet zeker of je iets mee mag nemen op reis of niet? Check dit dan bij de douane of laat het bij twijfel gewoon thuis.

Bij veel vliegtuigmaatschappijen is het niet meer standaard dat je ruimbagage mee mag nemen. Check dus van tevoren of dit inbegrepen zit bij je ticket of dat je dit wellicht bij moet boeken. Als je op het vliegveld voor verrassingen komt te staan en je bagage moet bijboeken is dat vaak erg duur.

medicijnen op blaadje

  1. Wissel geld voor je vertrekt

Niet alle landen ter wereld zijn even ontwikkeld als Nederland, daarvan ben je waarschijnlijk wel op de hoogte. Het is daarom slim om altijd wat geld in de valuta van je bestemming op zak te hebben voor het geval je creditcard of bankpas niet werkt. Je kunt trouwens ook niet overal met een bankpas of creditcard betalen. Bij GWK Travelex kun je van tevoren online(!) elke valuta bestellen. Je betaalt geen provisiekosten en krijgt een korting op de wisselkoers, ideaal! Daarnaast is het mogelijk om voor €4,95 een terugkoopgarantie aan te schaffen, waarmee je eventueel overgebleven valuta geheel kosteloos kan terug wisselen! GWK beschikt ook over een spoedservice op Schiphol, waardoor je bestelling binnen 30 minuten klaar is om af te halen. Handig om te weten, mocht je dit artikel pas lezen in de trein op weg naar het vliegveld.

buitenlands geld

  1. De juiste kleding is het halve werk

Verdiep je voor vertrek goed in het klimaat van het land waar je naartoe reist. Sommige landen kennen behoorlijke extremen, neem dus altijd iets warms mee voor het geval dat! Verder geldt voor de meeste verre reizen dat je behoorlijke wat kilometers zult afleggen, neem dus niet teveel mee maar alleen wat je ook echt nodig hebt. Het is lastig, maar je zult dankbaar zijn als je in de gloeiende zon een berg opwandelt dat je rugtas niet zo zwaar is.

bergbeklimmer aan touw

  1. Verdiep je in de cultuur

Er liggen, letterlijk, werelddelen tussen jou en je verre reisbestemming. Dit betekent een andere cultuur, religie, andere gebruiken en normen en waarden. Pas je aan en zorg ervoor dat je voor vertrek bekend bent met de verschillen ten opzichte van Nederland. Het kan voorkomen dat je niet kunt ‘aarden’ in sommige culturen. Dit hoeft niet te betekenen dat je meteen rechtsomkeert moet maken. Vertrek van de stad naar het platteland of andersom, of reis door naar een ander deel van het land waar je bent. Net als in Nederland is elke regio anders en voel je, je ergens anders wellicht beter op je plek.

monnik met paraplu in klooster

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Vliegtuig vertraagd wegens een technisch mankement? Recht op vergoeding
Volgende blogartikel
Emirates brengt je nu ook naar Bali
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
1 Commentaar
Nieuwste
Oudste most voted
Inline Feedbacks
View all comments
zendingsreis
7 maanden geleden

Wat een inspirerende reis. Bedankt voor het delen van jullie ervaringen en de influence pass on het heeft gehad. Echt geweldig om te zien cultivator jullie verschil maken in de wereld!

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding