Meestgestelde vragen rondom coronavirus en vliegtickets

Door het coronavirus is de kans groot dat je te maken krijgt met een vluchtannulering. We hebben de meestgestelde vragen rondom het coronavirus en vliegtickets gebundeld. Dit blog geeft je duidelijkheid over zaken zoals rechten bij een vluchtannulering door het coronavirus, voucher versus terugbetaling van je vliegticket en contact met de vliegtuigmaatschappij.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 26 mei 2020 om 09.30 uur.

man steekt hand op om vraag te stellen

Hoe weet ik of mijn voucher geldig is en/of aan de regels voldoet?

Als je een corona-voucher van de vliegtuigmaatschappij hebt ontvangen vanwege een geannuleerde vlucht door het coronavirus, kan je de voucher door EUclaim laten controleren. Meld je voucher aan en wij toetsen deze vervolgens op rechtmatigheid. Vervolgens beheren wij de voucher en nemen we alle communicatie met de desbetreffende vliegtuigmaatschappij op ons.

Is het mogelijk om het betaalde bedrag voor de vliegtickets retour te krijgen in plaats van een voucher?

In deze uitzonderlijke situatie is op 30 maart 2020 door de overheid besloten dat vliegtuigmaatschappijen passagiers tijdelijk mogen compenseren met vouchers. Ze zijn dus niet verplicht om je het betaalde bedrag voor het vliegticket terug te betalen in geld. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan de vouchers verbonden om passagiers te beschermen:

Echter, op 2 april 2020 heeft de Europese Commissie laten weten dat passagiers het niet hoeven te accepteren als zij een voucher krijgen aangeboden voor hun geannuleerde vlucht.

Update 14 mei 2020: Door het standpunt van de Europese Commissie heeft het kabinet toch besloten om reisorganisaties en vliegtuigmaatschappijen te vragen om consumenten de optie te geven hun geld terug te vragen als reizen zijn geannuleerd vanwege het coronavirus. Het is nog onbekend wanneer devliegtuigmaatschappijen terugbetaling moeten aanbieden.

  • Heb je een corona-voucher voor een geannuleerde vlucht?

    En twijfel je of de voucher aan de regels voldoet? EUclaim kan jouw voucher checken! Bij deze service controleren we de voucher op rechtmatigheid en we bewaken de vervaldatum. Daarnaast verzorgen we ook alle communicatie met de vliegtuigmaatschappij.
    Meld je voucher nu aan!


Wat moet ik doen als ik de vliegtuigmaatschappij niet kan bereiken?

Het is een vervelende situatie als je de vliegtuigmaatschappij niet kan bereiken. De vliegtuigmaatschappijen hebben momenteel te maken met een enorme drukte wegens het coronavirus en het annuleren en omboeken van alle vluchten. De kans bestaat dat je te maken krijgt met lange wachttijden. De vliegtuigmaatschappijen stellen alles in werking iedereen zo spoedig mogelijk te helpen, maar doen dit wel op volgorde van vertrek. Het advies is om geduld te hebben in deze uitzonderlijke situatie. Je mag er vanuit gaan dat de vliegtuigmaatschappij je tijdig op de hoogte brengt van een eventuele annulering. Gezien het feit dat je rechten vervallen als je zelf voortijdig annuleert, adviseren wij de annulering van de vliegtuigmaatschappij af te wachten

Kan ik mijn vlucht zelf annuleren?

Het is mogelijk om je vliegticket zelf te annuleren, maar let op dat je passagiersrechten dan vervallen. Wij adviseren om de officiële annulering van de vliegtuigmaatschappij af te wachten.

Wat moet ik doen als ik mijn vliegticket bij een tussenpersoon/broker heb geboekt?

Ons advies is om je eerst te melden bij de instantie waar je hebt geboekt. Als zij niet reageren, kun je zelf contact opnemen met de vliegtuigmaatschappij.

Wat als de vliegtuigmaatschappij in de tussentijd failliet gaat?

Uit ervaring weten wij dat als een vliegtuigmaatschappij failliet gaat, dat er een kleine kans bestaat dat de vorderingen worden betaald. Een vliegtuigmaatschappij heeft veel schuldeisers. Curatoren bepalen in dat geval welke schuldeisers nog (een deel van) hun geld terugkrijgen. Vergoedingen voor vertragingen of annuleringen staan doorgaans niet bovenaan de lijst. Het is in een dergelijke situatie lastig te voorspellen of passagiers nog gecompenseerd worden of niet.

Wat gebeurt er als het coronavirus over een jaar nog niet voorbij is?

Helaas kan niemand zeggen hoe de situatie omtrent het coronavirus er over een jaar uitziet. Dat is een kwestie van afwachten.

Wat als mijn pakketreis wordt geannuleerd?

Veel reisorganisaties en reizigers worden momenteel geconfronteerd met het omboeken van geplande pakketreizen of met het annuleren van deze reizen. De ANVR en SGR zijn daarom met een creatieve oplossing gekomen voor de reisorganisatie en de reiziger: de Corona-voucher. De Corona-voucher is in het leven geroepen om reisorganisaties meer financiële ruimte te bieden in deze uitzonderlijke situatie.

Wat houdt de Corona-voucher in die wordt aangeboden bij annulering van een pakketreis?

De voucher heeft een SGR-geldigheid van 1 jaar. Als de reiziger besluit om uiteindelijk geen gebruik te maken van de voucher, dan heeft de reisorganisatie de plicht om de volledige waarde van de voucher aan de reiziger te betalen, maar niet eerder dan zes maanden na uitgifte. En heb je een Corona-voucher en de reisorganisatie gaat failliet, dan krijg je alsnog je geld van de voucher, omdat die onder garantie van SGR valt.

Op de website van de SGR treft u een handig overzicht aan met veelgestelde vragen omtrent deze regeling.

Wat te doen met een geboekte en betaalde meivakantie?

EUclaim komt samen met een aantal andere organisaties vanuit de reisbranche aan het woord in een artikel van de NOS. Hierin staan adviezen vanuit diverse invalshoeken.

De informatie is kloppend op het tijdstip van schrijven, maar gezien de constant veranderende situatie zijn deze berichten onder voorbehoud. EUclaim houdt de situatie nauwlettend in de gaten en we doen er alles aan de informatie zo up to date mogelijk te houden.

Vorig blogartikel
Vlucht geannuleerd door het coronavirus? Dit zijn je rechten
Volgende blogartikel
Slechtste vliegdagen in Nederland van 2019

39
Geef een reactie

19 Comment threads
20 Thread replies
10 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
21 Comment authors
Lucia Coort

Hallo. Fijn dat jullie reageren op de vragen. Wij, 3 zussen, hadden geboekt via een reisbureau, Singapore airlines, naar Australië, Vliegveld Cairns. Vertrek zou zijn 28 april en terug 21 mei. (Een zus van ons is jarig op 14 mei en woont in Julatten. ) Nu zegt het reisbureau je krijgt een voucher met als laatste terugreisdatum 31 maart 2021?!! We willen helemaal niet in Maart gaan, bloedheet en de kans op cyclonen of veel regen. En daarbij dan is ze ook niet jarig! Wat kunnen we het beste doen wachten totdat 31 maart voorbij is en dan boeken? De… Lees meer

Marc

Wat als niet de vliegtuigmaatschappij maar de instantie waar je hebt geboekt failliet gaan?
dank voor uw antwoord

B.Daane

Goedendag, ik vlieg 22 april as met mijn 2 kinderen naar USA/Denver via Frankfurt. Er is geadviseerd om te wachten tot de vliegtuigmaatschappij de vluchten annuleert, echter zie ik dat m’n heenreis Ams-Fra nog gewoon staan maar is de vlucht FRA-Denver eruit gehaald tevens staat de gehele terug vlucht er nog wel in. Ik weet dat wanneer je de heenvlucht niet doet de terugvlucht automatisch vervalt. We vliegen met United Airlines. Hoelang van te voren komen ze met het feit dat de vlucht wordt gecancel? Want zolang dit niet gebeurd kan ik dus niets doen en moet ik afwachten terwijl… Lees meer

Kuhn jp

Zoals velen ook een vraag i.v.m. annulatie vliegtickets om geen verkeerde beslissing te nemen en achteraf spijt te hebben. Twee tickets rechtstreeks bij Delta geboekt in feb 2020.AMS-Seattle op 7/9/2020 en Seattle- AMS op 28/9/2020. Nu lees ik op de site van Delta dat mijn vlucht onder de voorwaarde valt (ticket uitgegeven voor 17 april 2020 en reisdatum liggende tussen 25 februari 2020 en 30 september 2020) en dat ik deze kan annuleren zonder wijzigingskosten. Ik zou dan een e-credit krijgen waarmee ik op een latere datum (voor 30 september 2022) nieuwe tickets kan boeken om bv september 2021 te… Lees meer

irene

Beste, Wij hebben voor onze reis naar Bali onze tickets bij Gate1 gekocht en vliegen met Singapore Airlines. Vertrekdatum zou 19 maart ging niet meer door, en helaas na een telefoontje met Singapore airline hoorde we dat de terug vlucht door Gate1 er al uit was gehaald en we konden wijzigen tot 31 maart 2021. We moesten het alleen regelen met Gate1. Via de site van Gate1 de wijziging door gegeven maar nog steeds geen bevestiging van hun zijde. Ook was er ineens voor Indonesië een visum verplicht vanaf 20 maart dus al hadden we vertrokken konden we het land… Lees meer

Gerrit Jan

Hallo wij hebben bij Schipholtickets een tickets geboekt. Geannuleerd (Covid19)maar ze willen ons niet helpen met teruggaven van geld. Ze melden dat zij een tussen persoon zijn van onze bij hun geboekte vluchten! Dus met andere woorden zoek het zelf maar uit met de vliegtuigmaatschappij. Klopt het wat hun aangeven? Dat zou betekenen dat je veiliger bent met een vlucht zelf restreeks met de desbetreffende vliegtuigmaatschappij te boeken. Voel me wel bedonderd door Schipholtickets.

Hoi Gerrit Jan, wat een vervelende situatie zeg! Schipholtickets fungeren inderdaad als een tussenpersoon tussen jullie en de vliegtuigmaatschappij. De communicatie van en naar de vliegtuigmaatschappij is normaal gesproken ook een taak van de tussenpartij. Dit zal wellicht door de vele aanvragen niet meer mogelijk zijn voor Schipholtickets. Met welke vliegtuigmaatschappij zouden jullie vliegen? Wellicht is het mogelijk om eenvoudig per online formulier op de website of per chat aan te geven dat jullie een terugbetaling van de ticketkosten willen ontvangen Succes! ~Anouk

Ruud

Beste heer mevr., Mijn schoonouders zijn hier bij mij thuis (NL) op familie bezoek vanaf 12 maart zijn in gereisd via Santo Domingo – Brussel met kort verblijf visum (Schengen) 90 dagen. Ze zouden 7 juni aanstaande vertrekken Brussel -Santo Domingo met TUI-fly echter zeker tot 18 juni zullen vanuit Brussel via TUI-fly geen vluchten vertrekken. Het visum van mijn schoonouders verloopt op 18 juni en via contact IND is verlenging aangevraagd. Hierbij heb ik contact gehad TUI-fly omdat IND aangaf dat ze met dit visum alleen via Nederland kunnen vertrekken, TUI-fly gaf aan dat ze alleen vouchers verstrekken en… Lees meer

Denise

Beste, helaas is onze reis naar Bali van 9 tot 21 april geannuleerd. Emirates heeft ivm Corona alle vluchten naar Bali (tussenstop Dubai/Singapore) geannuleerd. Wij hebben geboekt via Flugladen.de met vertrek vanaf Amsterdam. De betaling is gedaan aan Travix bv op 5 maart. Helaas krijgen wij geen telefonisch contact met flugladen en ook op de mail krijgen wij iedere keer een automatisch antwoord. Er is bevestigd dat wij het geld terug krijgen maar hebben nog niets ontvangen. Hoe kunnen wij nu het beste handelen of waar kunnen wij terecht?
Bedankt voor uw antwoord

Esther

Wat als je binnenlandse vlucht wel gaat maar er een inreisverbod geldt. Ik kan dus deze vlucht niet nemen. Mag ik een voucher vragen? Mijn Nederlandse bookings site reageert nml nergens op.

Sifa

Goedenavond,
Wij hebben een vlucht geboekt naar Vietnam met een tussenstop in Moskou. Wij wachten tot de vlucht wordt geannuleerd. Echter vraag ik mij af of je altijd voor de gehele vlucht een voucher of geld terug krijgt of dat het ook nog mogelijk is dat wij bijvoorbeeld van AMS – MOS geen geld terug krijgen omdat hij nog staat gescheduled en van Moskou naar Vietnam is gecanceld. Het zijn 2 verschillende vluchtnummers namelijk. Of wordt dat gezien als 1 geheel?

Hoi Sifa, bedankt voor je bericht. Staan de vluchten in 1 boeking? Dan kun je het als 1 geheel zien, ondanks de verschillende vluchtnummers. Wellicht kun je nog contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij die over de route Amsterdam – Moskou gaat? Stuur gerust een bericht als de vluchten geannuleerd zijn en hierover onduidelijkheid is. Wij helpen je graag! ~Anouk

Marcel

Goedendag ook een vraag over een annulering, Vlucht via KLM geboekt om via Parijs naar Antananarivo te vliegen. Nu is Vlucht Parijs – Antananarivo geannuleerd en vlucht Parijs krijgen we een melding dat deze ipv 07:15 nu om 08:25 vertrekt. We hebben dit als een pakket bij KLM geboekt. Wat zijn onze rechten in deze? Krijgen we nu deels ons geld retour en deels in vouchers?

Beste Marcel, bedankt voor je bericht. Wat vervelend om te horen dat jullie vlucht is geannuleerd. Is jullie reis een onderdeel van een pakketreis of hebben jullie alleen losse vluchten geboekt bij KLM? De regels voor pakketreizen en losse vluchten zijn namelijk verschillend. Ik zou je zeker adviseren om contact op te nemen met KLM en te informeren naar de overige vluchten. ~Anouk

Ina Van den Berg

Hoi, Wij hebben een vlucht staan op 18 juli met American ailines uitgevoerd door Britisch Airways via London , JFK naar Costa Rica,. Terug ook de route via de states en Uk. Dat we nu richting Costa Rica kunnen dat is wel duidelijk ivm de quarantaine / covid 19 in beide landen waar we tussenstops hebben. Wij hebben de mogelijkheid gekregen kosteloos om te boeken met de volgende voorwaarden: uiterlijk 30 september 2020. Je hoeft de nieuwe vluchten dus niet direct na annulering van je huidige ticket te boeken. De nieuwe vluchten moeten wel vóór 30 september 2020 worden geboekt… Lees meer

Arjan

Wij zouden vliegen naar de VS, via Parijs. Nu wordt de vlucht van Parijs naar VS gecompenseerd, maar niet van AMS naar Parijs. Is dat correct?

Hoi Arjan, wat vervelend om te horen dat je vlucht is geannuleerd. Zijn beide vluchten geannuleerd door de luchtvaartmaatschappij? Dan hoor je voor beide vluchten op basis van Verordening 261/2004 gecompenseerd te worden. Mocht je verder nog vragen hebben, dan horen wij dat graag. Veel succes! ~Anouk

Arjan

Bedankt voor de snelle reactie.

Nee, volgens de mail van Vliegtickets.nl is alleen aan de vlucht het Parijs – VS geannuleerd. De reis AMS – Parijs hebben ze laten bestaan. (alleen tijdswijIging). Die.vlucht was echter bedoeld als tussenstop (paar uur overstaptijd) en in één keer geboekt voor onze reis naar de VS.

J.otten

Op 7 oktober 2019 Heb ik 9x tickets geboekt bij reisorganisatie naar Barcelona ivm 50 jarig huwelijk ouders. Vertrek op 29-05-2020 terug op 3 juni 2020. Heen Transavia Terug KLM. Vluchten gecanceld ivm met Corana virus. Ik heb een mailtje ontvangen met de keuze voucher of terugbetalen, maar beide keuzes werkte niet. Ik heb van alles geprobeerd maar geen enkel contact, alleen via een Robot, maar die zegt steeds het zelfde “ u krijgt een e-mail”. Ik heb beide luchtvaartmaatschappijen gebeld, krijg als antwoord u moet Bij de reisorganisatie zijn. Ik weet niet wat ik nu nog kan doen. Geen… Lees meer

Beste J.otten, bedankt voor je bericht. Wat vervelend om te horen dat de reisorganisatie onbereikbaar is. Door de vele annuleringen kan het voorkomen dat je veel later een antwoord ontvangt. Wellicht kun je proberen om op een heel gek tijdstip contact op te nemen. Ik kan mij voorstellen dat zij ook piekmomenten kennen, net zoals in de supermarkt. Mocht er geen antwoord vanuit de reisorganisatie komen, dan kun je ook contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij voor de terugbetaling van de ticketkosten. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor de betaling en de reisorganisatie is een tussenpersoon tussen jullie en de luchtvaartmaatschappij. Hopelijk… Lees meer

Michaël Hage

In ons geval heeft transavia de heenvlucht naar kreta op 22 juni geannuleerd. Op 7 juli zouden we terugvliegen. In het bericht van tsansavia stond als kop dat uw vlucht met .. nr is geannuleerd. We gingen er van uit dat ook de terugvlucht dan niet door zou gaan, temeer daar in juni nog geen enkele vlucht naar de eilanden ging, en er dus geen redelijk alternatief voor onze vakantieplannen bestond.. Tot onze verbazing kregen we echter op 5 juli bericht dat we op 7 juli zouden terugvliegen! Op alle manieren maar zonder succes Transavia proberen te bereiken. Mag dit… Lees meer

Alice

Wat kan ik nog doen?
Onze vliegreis Mexico met 3 personen op 27/3 is door Corona komen te vervallen
Vluchten van KLM; heen met Air France en terug met Delta Airlines geboekt via TIX.nl
Ik ben al vanaf dat moment bezig mijn geld of een voucher te krijgen.
Ik kreeg bij TIX geen gehoor dus heb ik KLM geraadpleegd Volgens hen heb recht op teruggaaf of een voucher maar ik moet dat via TIX regelen. Met hen krijg ik geen contact en mijn vragen per contactformulier worden niet beantwoord. Het gaat om veel geld voor een reis met mijn 2 volwassen kinderen.

P Kiderlen

Geachte meneer ,mevrouw, Ik heb een probleempje met het terugkrijgen van mijn geld vanwege een door corona geannuleerde vlucht. Op 24 april zou ik met Vueling van Amsterdam naar Malaga reizen met vluchtnummer VY 8367 en op 10 mei weer terug met Transavia naar Amsterdam met vluchtnummer HV6120, Nu probeer ik al maanden mijn geld terug te krijgen maar beide maatschappijen reageren niet of de website doe het tijdelijk niet of als dat wel het geval is krijg ik een mailtje retour dat zij het druk hebben vanwege het coronavirus en dat ik maar moet afwachten tot ik aan de… Lees meer

Beste Peter, bedankt voor je bericht. Wat vervelend om te horen dat je geen gehoor van de luchtvaartmaatschappijen krijgt. Heb je al een voucher ontvangen of een bevestiging van een terugbetaling van de ticketkosten gekregen? Ons advies in deze is om alle communicatie met Vueling en Transavia te bewaren. Op de website van Transavia geven zij het volgende aan over de terugbetaling: ‘We doen er alles aan om je geld spoedig terug te storten, maar het kan meerdere weken duren. Voorheen verwerkten we de verzoeken handmatig, alleen vanwege de grote hoeveelheid aanvragen is dit nu niet werkbaar.’ Het zal waarschijnlijk… Lees meer

Alda

Hallo,
Wij hadden 2 losse vluchten met Ryan aire eind met staan, geannuleerd en hebben nog steeds niets gehoord over geld terug of een voucher, we hebben geboekt via een duits heel goed reisburo. die kregen als antwoord na de crisis en daarna voor augustus wordt t terugbetaald, dus niet. Graag een reactie.

aly hussein

Beste allen , Ons vlucht is geannuleerd op 18 juli 2020 vanuit Amsterdam Schiphol met turkishairlens naar Caïro Egypte .. mijn vraag aan jullie wat krijg wij aan geld terug per geduelleerd vliegticket .??en nog een vraag ik heb mijn vliegticket geboekt bij een reisbureau en ik vetrouw hem helemaal niet ik heb gehoord van veel klanten van hem dat hun heb ze voor hem aangiften gedaan bij de politie omdat hij is oplichter als het geld terug krijg van vliegtuigmaatschappij hou hij het geld lang op zijn bankrekening vast en hij haalt ook administratie kosten per vliegticket van terugstort… Lees meer

Vragen? Chat of bel