Landen op de Polderbaan is nog geen aankomst

In  Verordening 261/2004 is vastgelegd dat passagiers die te maken hebben gehad met een vluchtvertraging van meer dan 3 uur bij aankomst, recht hebben op een financiële compensatie voor het geleden ongemak. Een Duitse rechter heeft het Europese Hof van Justitie gevraagd om verduidelijking van het begrip ‘aankomsttijd’.

Wat is ‘aankomsttijd’?

De rechter heeft gevraagd of ’aankomsttijd’ betekent: het tijdstip waarop de wielen van het vliegtuig de landingsbaan raken (‘touchdown’), de tijd waarop het vliegtuig de gate/parkeerplaats heeft bereikt en de remmen zijn aangetrokken (‘inblocktijd’) of het tijdstip waarop de vliegtuigdeuren geopend worden voor de passagiers.

Uitspraak Europese Hof van Justitie

Aanstaande donderdag, 4 september, zal het Europese Hof van Justitie antwoord geven op deze prejudiciële vraag. Het antwoord op deze vraag is van belang om te kunnen bepalen of er sprake is van een vertraging, waardoor  passagiers recht hebben op een vergoeding .

Gezien de ervaringen van EUclaim met Nederlandse rechters in vele vertragingszaken en de jurisprudentie die hierbij is opgebouwd, verwacht EUclaim dat het Europese Hof van Justitie zal oordelen dat de ‘inblocktijd’ (het aantrekken van de remmen) als aankomsttijd moet worden gehanteerd. Ook het feit dat het Europese Hof van Justitie niet om de visie van de Advocaat-Generaal heeft gevraagd, maar direct arrest wijst, geeft aan dat het antwoord op deze vraag eigenlijk al duidelijk is.

Consequenties

De uitspraak kan consequenties hebben voor passagiers die landen op Schiphol. Stel, u landt op de Polderbaan met een vertraging van 2 uur en 50 minuten. Wanneer de ‘touchdown’-tijd aangehouden wordt, heeft u geen recht op een vergoeding. Echter, u bent nog wel 20 minuten aan het taxiën voordat u bij de gate gearriveerd bent. Het aanhouden van de ‘inblocktijd’ zal dus gunstiger zijn voor u. U heeft dan namelijk wél recht op een vergoeding, omdat u met meer dan 3 uur vertraging aankomt op uw eindbestemming.

Wij zien de uitspraak van het Europese Hof van Justitie vol vertrouwen tegemoet. Wij zullen u op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Transavia laat passagiers in terminal overnachten
Volgende blogartikel
Europese Hof van Justitie: aankomsttijd vlucht is moment dat deuren open gaan
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding