Kort geding tegen vertragingsgeld

AMSTERDAM - Vertraagde luchtreizigers krijgen als het aan Nederlandse vliegmaatschappijen ligt voorlopig helemaal geen schadevergoeding meer. Vandaag eisen onder andere KLM, Transavia en ArkeFly in een kort geding bij de rechtbank Haarlem opschorting van dit recht.

Logo van EUclaim Passenger Terminal

Vliegpassagiers kunnen de financiële compensatie bij vertragingen van meer dan drie uur, die kan oplopen tot zeshonderd euro, toch al moeilijk innen. Volgens Europese wetgeving moeten vliegmaatschappijen betalen, maar die weigeren dat meestal, om/vlucht-problemen/rechten-van-vliegtuigpassagiers/verordening-261-2004dat de juridische ‘vertaling’ in hun ogen niet deugt. Zij vinden dat vertraagde vluchten meestal het gevolg zijn van overmacht.

Incassobureaus als EUclaim en verzekeraars schakelen in duizenden gevallen de rechter in om betaling af te dwingen. Dat kunnen ze bijvoorbeeld doen met het oordeel van de Inspectie Leefomgeving & Transport, als daar een klacht is ingediend.

Herziening regels

In het kort geding wordt geëist dat de inspectie zich onthoudt van deze uitspraken, totdat er in Brussel duidelijkheid is over de regels. „Die worden namelijk herzien. De bestuursrechter heeft ons al gelijk gegeven dat dit moet worden afgewacht. De inspectie geeft daardoor geen boetes meer. Compensatie aan passagiers moet dus ook even worden bevroren”, zegt Transavia-topman Bram Gräber.

Passagiersrechten

EUclaim-directeur Hendrik Noorderhaven vindt dat onzin. „De wet zal niet ten gunste van de luchtvaart veranderen. Eerder worden passagiersrechten strenger. Op 20 maart buigt het Europese Hof van Justitie zich nogmaals over de vertragingszaken. Nederlandse rechtbanken onderstrepen keer op keer dat er gewoon uitgekeerd moet worden. Op 23 maart komt dat zelfs voor de Hoge Raad.”

Bron: website Telegraaf 7-3-2012

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Ook bij vertraging vlucht recht op vergoeding
Volgende blogartikel
Spoed-appèl Transavia - EUclaim
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding