Luchthaven vertraging

Kans op trombose bij vliegen

17 mei 2021

Trombose is momenteel een veelbesproken onderwerp door de vaccinaties. Volgens Robin Peeters, voorzitter van de Nederlandse Internisten Vereniging, is de kans op trombose bij vliegen 100 keer groter dan bij het vaccineren. Vooral bij een vlucht langer dan vijf uur loop je verhoogd risico. Hoe kun je ervoor zorgen dat je het risico vermindert? EUclaim deelt tips.

 

beste zitplek in vliegtuig tijdens corona bij het raam

Hoe ontstaat trombose door vliegen?

Het risico op trombose neemt toe in het vliegtuig, maar hoe zit het nu precies? Trombose komt door een tragere bloedstroom. Het lang(er) stilzitten in het vliegtuig belemmert de doorbloeding, met name van de benen. . In het vliegtuig heb je weinig bewegingsruimte waardoor je vaak lang achter elkaar stil zit. Dit geeft een grotere kans op een verhoogde stolbaarheid van het bloed en dus op trombose. 

Extra risico op trombose bij vlucht langer dan vijf uur

Bij een vlucht langer dan vijf uur bestaat er extra risico op trombose. Het zuurstofgehalte van de lucht in de cabine is  lager en dat heeft invloed op de samenstelling van het bloed. Dit zorgt ervoor dat het bloed sneller stolt, vooral als je langere tijd stil zit in je vliegtuigstoel. Door het zuurstofgehalte van de lucht is het risico op trombose door vliegen ongeveer 3 keer groter dan op de grond. Maar wees gerust: trombose treft normaal gesproken per jaar slechts 2 op de 1000 mensen.

Tips om trombose door vliegen te voorkomen

Een belangrijke vraag is natuurlijk of het mogelijk is om trombose in het vliegtuig te voorkomen. Het is mogelijk om het risico te verkleinen door verschillende tips te volgen.

 • Regelmatig even lopen
  Voor  een goede doorbloeding is het aan te raden soms een rondje door het vliegtuig te wandelen. Dit is misschien minder fijn voor je buurman, maar zeker goed voor je lichaam.
 • Oefeningen
  Het aanspannen van je spieren in de kuiten, billen en benen is ook bevorderlijk voor de doorbloeding. Trek bijvoorbeeld je tenen naar je toe, om ze vervolgens weer helemaal lang te maken
 • Steunkousen of compressiekousen
  Om trombose te voorkomen kun je ook preventief steunkousen of compressiekousen dragen. Compressiekousen kunnen ook op reis goed van pas komen voor lange wandelingen bijvoorbeeld.

Lange vluchttijden en lange wachttijden

Staat er een langere vlucht op de planning? Dan zijn bovenstaande tips een goede aanbeveling. Maar ook als je lang moet wachten op het vliegveld is het slim in beweging te blijven en de bloedsomloop voor de vlucht op pijl te houden. Bijvoorbeeld als de vlucht vertraagd is.

Heb je meer dan 3 uur vertraging? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding of teruggave van extra gemaakte kosten. EUclaim helpt vliegtuipassagiers die problemen hebben met hun vlucht.

Heb jij nog meer tips over het voorkomen van trombose in het vliegtuig? Deel ze in een reactie onder het artikel!

Meer tips voor vliegen

 • 2017-01-27

  5 tips om een jetlag te voorkomen

  Verre reizen zijn geweldig. Een andere cultuur, andere taal, ander klimaat en… een andere tijd! Het tijdsverschil tussen je vertrekplaats en eindbestemming kan nogal eens resulteren in een jetlag. Een verstoring van je slaapritme doordat je met het vliegtuig naar een andere tijdszone reist. Meestal is een jetlag met een paar dagen vanzelf over, maar het liefst heb je er helemaal geen last van. Met deze tips voorkom jij die nare jetlag en kun je meteen genieten van je verre reis!

 • 2013-10-17

  10 tips voor een rustige vlucht met kinderen

  Als je op vakantie gaat met je gezin en je kiest voor vervoer met een vliegtuig kan deze reis met jonge kinderen best een uitdaging zijn.

 • 2018-05-31

  Alle tips voor een vakantie naar Spanje

  Het land van de zon, tapas en sangria. Een land vol geschiedenis, cultuur en grote contrasten. De meest populaire steden als Barcelona, Madrid en Valencia zijn ideaal voor stedentrips. We hebben het natuurlijk over het mooie Spanje! We geven je graag meer informatie over Spanje en welke vakantieopties je hebt in dit zonnige land.

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding