Kabinetsplannen: Vliegen wordt duurder

Afgelopen week werd het regeerakkoord voor de komende vier jaar gepresenteerd. Ook het vliegverkeer in Nederland krijgt te maken met de nieuwe kabinetsplannen. Er wordt extra geïnvesteerd in het klimaat, waardoor vliegen duurder gaat worden. Een zogenaamde vliegtax maakt vliegtickets vanaf 2021 duurder. Ook moet deze belasting het vliegverkeer gelijkmatiger over de vliegvelden gaan verdelen als de andere maatregelen niet voldoende werken.

vliegtuig in de wolken

Biobrandstof en minder CO2 uitstoot

Vliegtuigmaatschappijen moeten zelf het klimaat gaan ontzien door meer gebruik te maken van biobrandstof en schonere vliegtuigen. Ook gaan de vliegtuigen die voor meer lawaai zorgen extra belast worden door de regering. Als de vliegtuigmaatschappijen zelf niet genoeg verbetering laten zien wordt er vanaf 2021 een vliegtax ingevoerd bovenop de ticketprijs. Deze zou €7 voor Europese vluchten gaan kosten en ruim €40 voor verre vluchten.

Vliegtuigmaatschappijen, luchthavens en andere belangengroepen zijn op zijn zachtst gezegd niet blij met deze eventuele vliegbelasting. Uit onderzoek blijkt dat het aantal passagiers zal afnemen met 12,5 miljoen per jaar. Ook zouden er bijna 40.000 banen op de tocht komen te staan en gaan meer passagiers uitwijken naar luchthavens in Duitsland en België.

Verdeling passagiers Nederlandse luchthavens topprioriteit

Het kabinet wil ook dat Schiphol meer ruimte biedt voor intercontinentale lijnvluchten en dat prijsvechters, vakantievluchten en korte vluchten verplaatst worden naar de kleinere, regionale vliegvelden zoals Eindhoven en Lelystad Airport. Op deze manier wordt de omgeving ontzien en druk op de vliegvelden evenredig verdeeld.

 

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Geweigerd op de vlucht! Wat nu?
Volgende blogartikel
De redenen voor vluchtvertraging
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel