Jouw rechten bij een staking

Er is niets vervelender dan dat je vlucht wordt geannuleerd of dat je urenlang aan het wachten bent op een luchthaven. Je mist een belangrijke afspraak of je kunt minder lang genieten van je welverdiende vakantie. Afgelopen maand staakte de Franse luchtverkeersleiding (ATC) al twee keer en dit had grote gevolgen voor veel passagiers.
luchtverkeersleiders in verkeerstoren

De stakingen van de Franse ATC beïnvloeden al het vliegverkeer van Nederland naar Zuid-Europa. In 2016 zijn al ruim 21.000 passagiers die van of naar Nederland vlogen, gedupeerd door de stakingen.

Waarom staakt de Franse luchtverkeersleiding?

De Franse ATC staakt al jaren meerdere malen per jaar, maar wat is nou eigenlijk het doel wat ze willen bereiken? Er zijn plannen om de verkeersstromen in het Europese luchtruim meer centraal te gaan regelen. Op het moment dat alles meer centraal wordt geregeld, zal de efficiëntie flink worden verhoogd. Nu is elk land zelf verantwoordelijk voor het bijbehorende luchtruim. Een andere reden voor de steeds terugkomende stakingen, is dat de Franse ATC het niet eens is met de Franse overheid over zaken als de arbeidsvoorwaarden en pensioenen.

Gevolgen van een staking

Op het moment dat de Franse luchtverkeersleiding staakt, heeft het grote gevolgen voor het Europese luchtverkeer. De staking raakt niet alleen de vluchten van en naar Frankrijk, maar alle vluchten die door het Franse luchtruim moeten vliegen. Daarbij komt dat een gedeelte boven de Atlantische Oceaan ook bij het Franse luchtruim hoort. Veel vluchten worden geannuleerd, omdat vliegtuigen vast staan in Frankrijk en dit maakt het onmogelijk om alle vluchten uit te voeren.
Voor vliegtuigmaatschappijen zijn de stakingen erg lastig, want zij kunnen de geplande vluchten niet naar behoren uitvoeren. De Franse ATC stakingen worden wel altijd van tevoren aangekondigd. Op basis van de aankondiging schatten vliegtuigmaatschappijen dan in hoeveel impact het heeft op de vluchten. De kans dat jouw vlucht wordt geannuleerd, is bij low-cost maatschappijen aanzienlijk groter. Bij een annulering moet de vliegtuigmaatschappij je altijd een nieuwe mogelijkheid aanbieden om je te vliegen naar jouw bestemming.

Kaart van Europa, dit is waar de staking van de Franse luchtverkeersleiding problemen veroorzaakt.
Bron: NOP

Jouw rechten bij een staking

Als Europese luchtvaartpassagier heb je recht op een financiële compensatie bij een annulering of vertraging van meer dan drie uur. De Verordening 261/2004 geeft aan dat wanneer de luchtvaartmaatschappij niet verantwoordelijk is voor de annulering of opgelopen vertraging, zij de passagiers niet hoeft te compenseren voor het geleden tijdsverlies. Bij een staking van de Franse ATC is er sprake van overmacht en heb je als passagier geen recht op compensatie.

Fotocredits: Charles Platiau/Reuters

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Telegraaf: april de maand van de stedentrip
Volgende blogartikel
Daling van het aantal geannuleerde en vertraagde vluchten
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding