Luchthaven vertraging

Hoe staat het nu met.. de personeelsstakingen van Ryanair uit 2018

4 mei 2021

Ben jij een van de gedupeerde passagiers van de staking op 22, 23 of 24 april door het Belgische personeel van Ryanair? Dan heb je recht op een vergoeding.

Check jouw vergoeding

In de nieuwe rubriek ‘hoe staat het nu met..’ werpt EUclaim een terugblik op bijzondere momenten in de luchtvaart. Onze eerste terugblik zijn de stakingen van het eigen personeel van Ryanair in 2018. Deze stakingen hadden een behoorlijke impact op het vliegverkeer en een sluiting van een basis op Eindhoven Airport als gevolg. EUclaim vertelt over de (lopende) processen als gevolg van de Ryanair stakingen.

Ryanair vliegtuig met ondergaande zon

Wat was er aan de hand: Staking van eigen personeel van Ryanair

In april 2018 waren de eerste stakingen van het personeel van Ryanair. De Portugese cabineleden begonnen op dat moment met het neerleggen van hun werk. De Spaanse cabinepersoneel, Ierse en Duitse piloten dreigde enkele maanden later met een staking.

Door de houding van Ryanair kwamen de eerste grote stakingen onder het personeel van Ryanair op 25 en 26 juli 2018. Deze stakingen hadden een behoorlijke impact op het vliegverkeer. Het was namelijk midden in het hoogseizoen. In 2018 bleef het echter niet bij deze twee dagen, want op 10 augustus, 12 september en 28 september werd er opnieuw groots gestaakt door het personeel.

Sluiting van basis op Eindhoven Airport

De budgetmaatschappij besloot door de stakingen om de basis op Eindhoven Airport op te heffen, wat opnieuw voor weerstand onder de personeelsleden zorgde. Als gevolg van de sluiting staakte het Nederlandse personeel van Ryanair ook op 23 oktober 2018.

De rechten van vliegtuigpassagiers; recht op compensatie bij staking van eigen personeel

Als je vlucht geannuleerd wordt door een staking van de vliegtuigmaatschappij heb je naast het recht op vergoeding nog een aantal andere rechten. Zo heb je recht op verzorging vanaf twee uur vertraging, zoals eten en drinken. En als je in het buitenland zit, heb je ook recht op een accommodatie totdat er een vervangende vlucht voor je is. Bij EUclaim kun je in combinatie met je claim voor vertraging of annulering, ook een claim indienen voor je extra gemaakte kosten. Zo halen we al jouw ‘schade’ in een keer terug van de luchtvaartmaatschappij.

De status van de ingediende claims in mei 2021

 135 positieve vonnissen voor EUclaim

EUclaim helpt gedupeerde vliegtuigpassagiers om ervoor te zorgen dat zij krijgen waar zij recht op hebben bij vluchtproblemen. Ook bij stakingen van het Ryanair personeel, want dit is geen buitengewone omstandigheid. Inmiddels heeft EUclaim het volgende behaald:

 • 89 positieve vonnissen van de Nederlandse Rechtbank waarin wordt geoordeeld dat Ryanair haar passagiers moet compenseren
 • 46 positieve vonnissen van de Belgische Rechtbank waarin wordt geoordeeld dat Ryanair haar passagiers moet compenseren

Ondanks de uitspraak van het Europese Hof in het SAS Arrest en alle jurisprudentie in Nederland en België, moet EUclaim nog steeds strijden voor compensatie voor gedupeerde passagiers. Inmiddels heeft EUclaim 52% van alle Ryanair passagiers (voornamelijk Nederlanders) die getroffen zijn door de stakingen in 2018 de compensatie waar zij recht op hebben behaald. Voor een kleine 2000 passagiers lopen er echter nog procedures

Update op 23 oktober 2021: Stand van zaken na drie jaar

In 2018 heeft het eigen personeel van Ryanair met regelmaat het werk neergelegd. De laatste stakingsdag van 2018 was op 23 oktober 2018. Dit was vandaag precies drie jaar geleden. Wat zijn de huidige stand van zaken met de ingediende claims nu we drie jaar verder zijn? In het tabel hieronder vind je alle cijfers.

StakingsdagenAantal claimsAfgeronde claims
25 en 26 juli 20181093 claims405 claims
10 augustus 20181046 claims472 claims
12 september 2018232 claims147 claims
28 september 20181176 claims895 claims
23 oktober 2018100 claims53 claims
 • Tip: Vlucht geannuleerd door een staking?

  Was ook jouw vlucht geannuleerd door een staking van het eigen personeel? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding voor het tijdsverlies. EUclaim helpt je graag met het indienen van een claim!
  Check uw vlucht

Meer nieuws over Ryanair

 • 2018-08-06

  10 augustus nieuwe staking Ryanair piloten

  Aanstaande vrijdag staken de piloten van Ryanair in Zweden en België. Dat zorgt voor behoorlijk wat vluchtuitval op 10 augustus. Ook Nederlandse passagiers die via België reizen krijgen te maken met annuleringen.

 • 2018-07-26

  143 vluchten geannuleerd door staking Ryanair

  De Ryanair cabinepersoneel staking van vandaag en gisteren heeft flink huisgehouden met 143 geannuleerde vluchten in Europa. Veel Belgische en Nederlandse passagiers kregen te maken met geannuleerde vakantievluchten.

 • 2017-01-19

  Brexit in zicht voor Ryanair

  De binnenlandse vluchten in het Verenigd Koninkrijk gaan wellicht verleden tijd zijn voor de Ierse prijsvechter Ryanair. Op dit moment mag Ryanair als Ierse vliegtuigmaatschappij nog vluchten binnen het Verenigd Koninkrijk uitvoeren. Maar zodra de Brexit een feit is, gaat ook die situatie veranderen.

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding