Het jaaroverzicht van 2019 in de luchtvaart

Het einde van het jaar is alweer in zicht en we blikken terug op het afgelopen jaar in de luchtvaart.  Hoe is de prestatie van vliegtuigmaatschappijen geweest en hoe hebben passagiers het afgelopen jaar ervaren? De antwoorden vind je in deze blog!

vliegtuigen aan gate op schiphol airport

1. Vertraagde vluchten in 2019

2019 was een jaar waarin het relatief rustig was in de luchtvaart. Toch waren er tot en met 30 november 2019 2779 vluchten meer dan drie uur vertraagd van en naar Nederland. Dit betekent ruim 416.850 gedupeerde passagiers door langdurige vertraging in 2019. In heel 2018 waren er 2951 lang vertraagde vluchten. De prestatie van de vliegtuigmaatschappijen blijft dus nagenoeg hetzelfde.

2. Geannuleerde vluchten in 2019

Waar het nieuws vorig jaar nog bol stond van de stakingen bij onder andere Ryanair, Transavia en KLM-cabinepersoneel, was het dit jaar erg rustig op stakingsgebied. Vorig jaar waren er ook nog behoorlijk vele stakingen van de luchtverkeersleiding van Frankrijk en Italië. Op de brandstofstoring van 24 juli na waren er dit jaar weinig bijzondere gebeurtenissen die tot annuleringen leidden. Tot en met 30 november waren er 5480 vluchten geannuleerd van en naar Nederland. In heel 2018 waren dit er 10.292. Groot verschil dus!

3. Meeste vertragingen 2019 op Amsterdam Schiphol Airport

Niet heel verrassend misschien, maar de meeste vertragingen van Nederland waren dit jaar op Amsterdam Schiphol Airport.

4. Stakingen in 2019

Er waren maar weinig stakingen in 2019 voor Nederlandse passagiers. De staking die de meeste impact had op Nederlandse vluchten was die van de Franse luchtverkeersleiding op 9 mei met 60 annuleringen en vertragingen van meer dan drie uur.

luchtverkeersleiders in verkeerstoren

5. De meest vertraagde vliegtuigmaatschappij van 2019

 De vliegtuigmaatschappij met de meeste langdurige vertragingen van en naar Nederland is KLM. Niet heel verrassend natuurlijk, want KLM voert veruit de meeste vluchten uit.  Als je verhoudingsgewijs kijkt dan gaan de meeste vertragingen naar TUI Nederland. Mede door de problemen met de Boeing 737 MAX en de brandstofstoring op Schiphol had TUI fly 253 langdurige vertragingen tot en met 30 november 2019.

6. Antalya meest vertraagde bestemming van 2019

De meeste vertragingen, 65 maar liefst, waren van Nederland naar Antalya. Er is geen specifieke reden voor, behalve dat vliegtuigmaatschappijen te maken hadden met technische en operationele problemen naast de brandstofstoring van 24 juli.

7. 24 juli 2019, de slechtste dag om te vliegen

Door een grote brandstofstoring op Amsterdam Schiphol liepen 422 vluchten een lange vertraging of annulering op, middenin de zomervakantie. Bijna 65.000 passagiers zaten vast. De brandstofstoring was ontstaan bij Air Fuel Supply, een leverancier van Schiphol. Dit was een buitengewone omstandigheid waarvoor passagiers geen recht hebben op een vergoeding, maar wel op teruggave van eventuele extra gemaakte kosten.

8. De béste dag(en) van 2019 voor het vliegverkeer

29 oktober en 5 november waren de beste dagen voor het vliegverkeer in 2019. Beide dagen hadden maar één langdurige vertraging van of naar Nederland.

 9. De meest bijzondere dag van het vliegverkeer afgelopen jaar

Wederom is het 24 juli met de brandstofstoring die voor de meeste commotie heeft gezorgd in 2019. De timing was slecht, middenin de zomervakantie hielden de kerosinepompen ermee op omdat er geen brandstoftoevoer was. De Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol heeft zelfs een complete landingsstop op Amsterdam moeten afgeven vanwege de chaos. Vliegtuigen moesten uitwijken naar andere luchthavens in de buurt. De impact van de chaos was groot en Schiphol had dagen nodig om weer compleet te herstellen.

10. Wat kun je verwachten in 2020?

Bij EUclaim verwachten we dat 2020 een stuk minder rustig zal verlopen met meer lange vertragingen en annuleringen. 2019 was een uitzonderlijk rustig jaar, met weinig noemenswaardige gebeurtenissen. Dit komt zelden voor. Vooral het uitblijven van extreme weersomstandigheden en ATC-stakingen is kenmerkend voor 2019.

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Vlucht vertraagd door mist? Dit zijn je rechten!
Volgende blogartikel
Vliegen met een beperking
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding