Het herfstweer en vertraging

Regen, storm en onweer. De herfst is begonnen en dat heeft invloed op het verkeer. Of dit de avondspits op de A1 is, de natte blaadjes op het spoor of de gladde landingsbanen op Schiphol: Het herfstweer zorgt voor chaos in het verkeer. Hoe ga je als passagier slim om met de gevolgen van het herfstweer tijdens je vliegreis? Wij geven je wat handige tips.

vliegtuig aan het landen op verlichte landingsbaan in de avond

Het tijdstip van je vlucht

Het is natuurlijk onmogelijk om het weer te beïnvloeden tenzij je over een goede band met de weergoden beschikt. Om je meer zekerheid te bieden dat je zonder teveel problemen op de bestemming komt, kun je wel rekening houden met het tijdstip waarop je vliegt. Een veelvoorkomende weersomstandigheid in de herfst is mist. Vooral vliegvelden die dicht bij de kust liggen zijn gevoelig voor mist. Mist komt geregeld in de ochtend voor. Het is dus raadzaam om later op de dag te vliegen als dit kan.

Welk vliegveld moet je kiezen

Vliegvelden bij de kust zijn gevoeliger voor neerslag en mist. Toch is er op basis van onze data van vorig jaar niet veel verschil in vertragingen en annuleringen tussen de drie grootste vliegvelden van ons land te zien. In de herfstperiode van vorig jaar had Eindhoven airport te maken met bijna 2500 vertrekvertragingen van meer dan 3 uur. Dit was 0,6% van het totale aantal vluchten. Er werden geen vluchten geannuleerd. In Rotterdam lag het aantal vertrekvertragingen van meer dan 3 uur ook op wat bijna 1600 vluchten betrof. Er werden hier wel meer vluchten geannuleerd. Ruim 1582 vluchten, 1,2 % van het totale aantal vluchten die periode, werden geannuleerd vanwege onder andere de weersomstandigheden. Vooral de route tussen London City en Rotterdam leverde veel annuleringen op. Beide vliegvelden hadden met zwaar herfstweer te maken.

Vluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk hebben vaker last van weersomstandigheden in de herfst.

Op Amsterdam Airport Schiphol waren tijdens de herfstperiode van vorig jaar ‘slechts’ 0,7% van de vluchten langer dan 3 uur vertraagd, dit komt neer op zo’n 38.000 vluchten. Er waren wel meer vluchten geannuleerd, ruim 1,2%. Vooral de vluchten tussen Amsterdam en Londen kregen te maken met lange vertragingen en annuleringen aangezien London Heathrow een zeer weergevoelige luchthaven is.

Het kan dus vooral van belang zijn wat je bestemming is. Vluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk hebben vaker last van weersomstandigheden in de herfst.

Wees goed voorbereid, neem de tijd!

De kans op een vertraagde of geannuleerde vlucht is wat groter in de herfst, daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je zoveel mogelijk met handbagage reist. Op deze manier kun je bij je spullen. Draag comfortabele en vooral warme kleding, neem wat te eten/drinken mee en stop een goed boek in je handtas, zo kom je de reis met eventuele vertraging wat dragelijker door.

Ga je een lange reis maken met een overstap? Plan dan wat meer overstaptijd in. Mocht je vlucht dan vertraging oplopen riskeer je niet meteen een gemiste aansluiting. Dit gebeurt namelijk al snel. Een vertraging van meer dan 15 minuten kan al in een gemiste aansluiting resulteren. Bewaar bij vertraging goed de bonnetjes van kosten die je hebt moeten maken, ook bij buitengewone omstandigheden zoals slecht weer moet de vliegtuigmaatschappij je voor die kosten compenseren.

Heb jij nog aanvullende tips voor het vliegen in de herfst? Laat het ons weten!

© Foto: Flickr.com

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Hoe is het om piloot te zijn?
Volgende blogartikel
Reisbestemming voor november: Wenen en Kaapstad
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding