Luchthaven vertraging

De slechtste dagen om te vliegen in Nederland van 2021

16 maart 2022
KLM vliegtuig stijgt op vanaf Schiphol Amsterdam

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je vlucht vertraagd of geannuleerd wordt. Daar zit je nooit op te wachten! Maar er zijn van die dagen dat het lijkt alsof niets goed kan gaan. En op die dagen zit je liever niet op een luchthaven. In 2021 waren er ook een aantal van die dagen. We hebben een top 10 slechtste dagen om te vliegen in Nederland van 2021 uit onze database opgehaald. Was jij op een van deze dagen ook een gedupeerde passagier?

Februari: Sneeuw gooit roet in het eten

Je hebt het meest pech gehad als je een vlucht had geboekt op 7 februari 2021. Maar liefst 239 vluchten hadden op die dag problemen. De oorzaak hiervoor was de zware sneeuwval. Het KNMI had code rood afgegeven. Hierdoor konden veel vluchten niet op tijd opstijgen en landen. Dat zorgde voor een volledige ontregeling van het vliegschema.

Een dag later waren de problemen nog niet opgelost. Ook op 8 februari 2021 waren er daarom nog eens 146 vluchten met problemen. De sneeuw zorgde in Nederland voor een totaal van 385 vluchten met problemen. Daarmee was februari 2021 de maand met de meeste vluchtproblemen.

Juli: Stakingen in Italië

Op 26 juli staakte het personeel van de Italiaanse Air Traffic Control. Dit had als gevolg dat op alle luchthavens van de ENAV, de Italiaanse staatsorganisatie die de luchtvaart dienstverlening in Italië verzorgt, geen vluchten konden vertrekken of landen. In Nederland hadden we hier ook last van. 85 vluchten zijn daardoor in de problemen gekomen, omdat ze niet konden landen of vertrekken zoals gepland.

Oktober: Aurore komt op bezoek

Oktober 2021 stond in het teken van slecht weer. Aan het begin van de maand hadden we een ochtend met dichte mist die voor problemen zorgde op de luchthavens. Hierdoor konden op 8 oktober 73 vluchten niet landen of vertrekken op het geplande moment.

Verder kwam in oktober 2021 storm Aurore op bezoek. Met zware windstoten zorgde zij er 21 en 22 oktober voor dat 196 vluchten vertragingen opliepen of werden geannuleerd.

December: Geen crew? Geen vlucht…

Hoewel er al veel geautomatiseerd is in het moderne vliegtuig en hij in theorie zelf kan vliegen en landen, is een vlucht zonder crew echt geen optie. In december moesten er zoveel crews in quarantaine vanwege coronabesmettingen dat het op verschillende dagen voor veel vertragingen en annuleringen zorgde. Op 27, 29 en 30 december waren er gecombineerd 229 vluchten met problemen vanwege een tekort aan crewleden.

Ook waren er nog incidenten in december. Op 16 december vielen vluchtschema’s in duigen door de dichte mist die bij Eindhoven Airport. Op dezelfde datum besloot de Air Traffic Control in Italië opnieuw te staken.

Door alle afwezige crewleden én incidenten telden wij in totaal 285 vluchten met langdurige vertraging of annuleringen.

Jouw rechten als gedupeerde vliegtuigpassagier

In 2021 waren er verdeeld over het hele jaar verschillende dagen waar er veel problemen waren met het vliegverkeer. Hoewel het meestal goed gaat, kun je de pech hebben dat juist jouw vlucht vertraagd of geannuleerd is. Gelukkig is EUclaim er om gedupeerde vliegtuigpassagiers zoals jou te helpen. Wij zorgen ervoor dat je krijgt waar je recht op hebt.

Dus was jij een gedupeerde passagier op een van bovenstaande dagen of heb je op een andere dag te maken gehad met een vertraging of annulering? Check dan of je aanspraak kunt maken op een vergoeding. je vlucht via onderstaande button. Binnen 3 minuten weet je al waar je recht op hebt!

Meer over vluchtproblemen

 • 2013-09-19

  Birdstrike op voorafgaande vlucht geen overmacht

  Vandaag kregen wij weer een prachtig vonnis binnen. De passagiers zouden met de OR 365 van 22 maart 2008 van Amsterdam naar Curaçao vliegen. Helaas zijn de passagiers daar met meer dan een dag vertraging aangekomen.

 • 2019-08-05

  De meest voorkomende technische mankementen die voor vluchtvertraging zorgen

  Dertig procent van de vluchtvertragingen ontstaan door een technisch mankement. Een technisch mankement is een technisch probleem met het vliegtuig wat gemaakt moet worden voordat het vliegtuig mag vertrekken. Sommige technische mankementen komen vaker voor dan andere. We hebben de vijf meest voorkomende mankementen op een rijtje gezet.

 • 2017-11-06

  De redenen voor vluchtvertraging

  Vertraging kan zowel voor als tijdens de vlucht ontstaan. Er zijn verschillende redenen waarom een vlucht vertraging kan oplopen. We hebben de meest voorkomende en de (gelukkig) minder voorkomende redenen op een rijtje gezet.

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding