Daling van het aantal geannuleerde en vertraagde vluchten

Het eerste kwartaal van het jaar is voorbij en dit betekent bij EUclaim altijd het bekijken van de data. De conclusie is dat de luchtvaart het in het eerste kwartaal van 2016 in vergelijking met dezelfde periode in 2015 het beter heeft gedaan. Er is zelfs een daling van 35% te zien in het totaal aantal incidenten*.
Geannuleerde en vertraagde vluchten

Recht op compensatie

Het aantal vluchten waarbij gedupeerde passagiers recht hebben op een compensatie is met 15% gedaald. In het eerste kwartaal van 2015 was er in vergelijking met het eerste kwartaal van 2014, nog een stijging van 137% te zien in het totaal aantal incidenten.

Het eerste kwartaal van 2016 kent 634 annuleringen en 477 vertragingen. Dit is een daling in vergelijking met 2015. Toen waren er 1212 geannuleerde en 483 vertraagde vluchten in het eerste kwartaal. Het hoge aantal incidenten in 2015 is te verklaren door een extreme storm in Nederland en de stroomstoring op Schiphol in maart. Het aantal incidenten waarbij gedupeerde passagiers recht hebben op een compensatie is in het eerste kwartaal gedaald van 575 in 2015 naar 487 in 2016.

Oorzaken incidenten 2016

34% van het totaal aantal incidenten vond plaats in de laatste elf dagen van het eerste kwartaal. Een groot gedeelte van het incidenten is veroorzaakt door de Franse ATC stakingen. De luchtverkeersleider staakte maar liefst drie dagen afgelopen maart. In Engeland raasde storm Katie over het land en dit had veel effect op de vluchten tussen Engeland en Nederland. Door de aanslag op de Brusselse luchthaven Zaventem lag al het vliegverkeer op de luchthaven stil. Normaal gesproken vliegen er dagelijks 10 vluchten op de route Amsterdam – Brussel – Amsterdam. De incidenten die zijn ontstaan door bovenstaande situaties zijn allemaal buitengewoon. Passagiers hebben daarom geen recht op een compensatie.

Beste en slechtste dag

In vergelijking met het eerste kwartaal van 2015, doet de luchtvaart het in het eerste kwartaal van dit jaar goed. De beste dag van het kwartaal was vrijdag 5 februari met slechts twee incidenten van en naar Nederland. De Franse ATC stakingen zorgen voor de slechtste dag van het kwartaal. Op zondag 20 maart zorgde de stakingen voor 83 vertraagde en/of geannuleerde vluchten van en naar Nederland.

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Jouw rechten bij een staking
Volgende blogartikel
Dit gebeurt er met uw claim bij EUclaim
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding