Birdstrike op voorafgaande vlucht geen overmacht

Vandaag kregen wij weer een prachtig vonnis binnen. De passagiers zouden met de OR 365 van 22 maart 2008 van Amsterdam naar Curaçao vliegen. Helaas zijn de passagiers daar met meer dan een dag vertraging aangekomen.

De vertraging is veroorzaakt doordat het toestel waar mee gevlogen zou worden, een dag voor de vlucht naar Curaçao, door twee vogelaanvaringen (birdstrike) werd getroffen. Hierdoor moest het toestel geïnspecteerd en gerepareerd worden. Omdat dit te veel tijd in beslag zou nemen, heeft ArkeFly een vervangend toestel ingezet om de passagiers naar Curaçao te vervoeren.

Buitengewone omstandigheid?

De vraag is natuurlijk of dit een  buitengewone omstandigheid oplevert. ArkeFly heeft dit als verweer aangevoerd. De Rechter was het eens met ArkeFly dat een birdstrike in beginsel moet worden gezien als een overmachtssituatie.

Uitspraak Rechtbank

In dit geval heeft de Rechter als volgt geoordeeld; ArkeFly heeft niet alles gedaan dat in haar macht lag om de passagiers met een beperkte vertraging naar Curaçao te vervoeren. Het feit dat de birdstrike een dag eerder heeft plaatsgevonden en de passagiers met meer dan een dag vertraging zijn vertrokken, heeft de Rechtbank doen besluiten de compensatie toe te kennen aan de passagiers.

Wij kunnen 97 passagiers blij maken met dit positieve nieuws. Het heeft veel geduld gevergd, maar na meer dan 5 jaar is er eindelijk gerechtigheid!

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Europees Parlement strijd voor passagiers
Volgende blogartikel
Luchthavens Nederland en Engeland last van dichte mist
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel