Aswolk oefening?

Vandaag heeft Eurocontrol een oefening gedaan hoe te handelen bij een vulkaanuitbarsting en de aswolk die hieruit volgt. Eurocontrol is een Europese organisatie voor de veiligheid van de luchtvaart en zorgt er voor dat het luchtverkeer veilig en efficiënt verloopt.

De network managers hebben vandaag een casus voorgelegd gekregen waarbij de vulkaan “Stromboli” in Italie is uitgebarsten. Wat moet er dan allemaal gedaan en geregeld worden en op welke wijze kan dit zo efficient mogelijk gedaan worden? Tijdens deze oefening ligt de focus op de samenwerking en communicatie tussen de luchtvaartautoriteiten van de verschillende Europese landen en de daaraan gelieerde organisaties. Samen stemmen ze de nodige maatregelen af om het luchtverkeer te reguleren.

De resultaten van deze oefening zullen niet bekend worden gemaakt, maar het is goed dat er oefeningen gedaan worden om zo de communicatie en samenwerking te kunnen optimaliseren.

Hoe effectief zou het zijn als Europa een “single sky” zou hebben? Helaas is dit nog een utopie, want maar weinig van de luchtverkeersleiders uit de verschillende Europese landen zien dit zitten. Naar alle waarschijnlijkheid zullen er nog vele stakingsdagen aan vooraf gaan voordat Europa daadwerkelijk als één luchtruim functioneert.

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Compensatiehoogte is afhankelijk van het geheel geboekte traject
Volgende blogartikel
Aantal vluchtvertragingen wederom gedaald
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments

Gecontroleerd door

Paul Vaneker is Senior Flight Intelligence en heeft bij KLM en Transavia gewerkt. Verschijnt veel in de media om op te komen voor rechten van passagiers. Bekend van nu.nl, NOS, Volkskrant, Telegraaf, AD en Parool.

Meer over Paul
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding