Luchthaven vertraging

Een annuleringsverzekering afsluiten in tijden van corona: waar moet je op letten?

8 juni 2021

We willen allemaal graag weer op vliegvakantie. Heel erg begrijpelijk na een lange periode waarin dat niet mogelijk was! Misschien denk je na over het boeken van een reis en overweeg je een annuleringsverzekering af te sluiten. Zo weet je in ieder geval zeker dat je je geld niet kwijt bent! Of werkt dat niet zo? Of een annuleringsverzekering uitkeert is van een heleboel factoren afhankelijk. En wegen de kosten wel op tegen de baten?

strandvakantie in tijden van coronavirus

Pakketreis vs. samengestelde reis

In eerste instantie is het belangrijk om goed na te denken over wat voor een soort reis je wilt boeken. Je kunt een samengestelde reis boeken waarin je zelf je vliegticket, accommodatie en huurauto boekt. Je bent dan helemaal vrij in je keuze. Onderdelen hiervan moeten vaak los verzekerd worden. Als je vlucht niet gaat, krijg je misschien je geld terug, maar dat betekent niet dat je ook automatisch het geld terugkrijgt van het hotel en de huurauto.

Een andere optie is het boeken van een pakketreis bij een reisorganisatie. De keuze is meestal beperkter, maar het boeken van een reis bij een reisorganisatie heeft ook veel voordelen. Helemaal in deze onzekere tijd.

Als je een pakketreis boekt betaal je voor een bepaald product. Kan de reisorganisatie dat product niet leveren zoals omschreven? Dan heb je recht op een passend alternatief of je geld terug. Boek jij bijvoorbeeld een pakketreis naar Spanje terwijl er een positief reisadvies geldt, maar verandert dit reisadvies kort voor vertrek naar negatief? Dan kan de reisorganisatie de reis niet uitvoeren zoals aangeboden en heb je recht op een alternatieve reis of je geld terug. In dit geval is het dus niet nodig om een annuleringsverzekering af te sluiten.

Gaat de reisorganisatie failliet? Dan ben je ingedekt als zij zijn aangesloten bij de SGR. Via de SGR krijg je alsnog je geld terug.

Waarschijnlijk zullen vaker bestemmingen ineens veranderen van code geel naar oranje, zoals onlangs voor de Griekse eilanden. Kies je voor een pakketreis in plaats van een samengestelde reis, dan loop je het minste risico je geld kwijt te zijn als dit gebeurt.

Wat dekt een annuleringsverzekering?

Het is dus niet voor iedere situatie nodig of mogelijk een annuleringverzekering af te sluiten. Wil je jezelf indekken voor als de reis wel door kan gaan, maar jij zelf niet mee kan? Dan kun je overwegen een annuleringsverzekering af te sluiten. Het is dan wel goed om te weten wát een annuleringsverzekering dekt. Redenen die standaard onder de dekking van iedere annuleringsverzekering vallen zijn:

 • ernstige ziekte of overlijden van jezelf of je familie (maar alleen eerste- en tweedegraads familie)
 • ontslag bij een vaste aanstelling
 • verbroken (officiële) relatie of scheiding
 • nieuwe baan na werkloosheid
 • onvoorziene medische ingreep
 • zwangerschapscomplicaties
 • ziekenhuisopname tijdens de reis

Corona heeft andere omstandigheden opgeleverd die oorspronkelijk niet zijn opgenomen in de annuleringsverzekeringen. In de meeste gevallen dekt de reisorganisatie niet.

Veranderend reisadvies

Verandert het reisadvies vanwege corona en wil jij liever niet mee, maar kan de reis wel uitgevoerd worden of vertrekt het vliegtuig gewoon? Een annuleringsverzekering zal geen geld uitkeren. De pandemie is geen onvoorziene omstandigheid meer en valt daarom niet onder de dekking van een annuleringsverzekering.

Een positieve corona test

Test jij positief en kun je dus niet mee omdat je ziek bent? Dan waarschijnlijk wel. Je bent immers ziek!

Ziek worden op vakantie

Word jij ziek terwijl je op reis bent? Ook hier dekt een annuleringsverzekering niet, maar moet je waarschijnlijk bij je zorgverzekering aankloppen.

Niet dubbel verzekeren

Nu heb je een beetje een idee in welke situatie een annuleringverzekering dekking geeft. Daarnaast heb je op reis ook te maken met een reisverzekering (als je deze hebt afgesloten) en je zorgverzekering.

Het is dus een goed om vooraf de kleine letters te lezen en uit te zoeken welke verzekering wat dekt. De kans is groot dat bijvoorbeeld ziektekosten dubbel verzekerd zijn, omdat dit in je reis- en zorgverzekering zit. Of dat je denkt gedekt te zijn voor medische kosten (en geen reisverzekering afsluit) maar dat dit niet zo uitgebreid is als je dacht.

Kosten en baten afwegen

Je gaat een vliegvakantie boeken en het lijkt je een goed idee om in jouw situatie een annuleringsverzekering af te sluiten. Ook heb je uitgezocht of je niet dubbel verzekerd bent. Dan is het tijd om de afweging te maken of de kosten opwegen tegen de baten. Een annuleringsverzekering is namelijk niet goedkoop en de situaties waarin de annuleringsverzekering uitkeert, zijn beperkt.

Hoe dichterbij de vertrekdatum je moet annuleren, hoe meer je kwijt bent van de reissom. Maar hoeveel krijg je daarvan terug van de annuleringsverzekering? Dat is een percentage van de reissom en hoe hoog deze precies is verschilt per annuleringsverzekering. Daarom is het belangrijk om goed te weten wat de voorwaarden zijn. Van zowel de reis die je boekt als de annuleringsverzekering.

Conclusie

Het is dus niet zo dat je je geld altijd terug krijgt als je een annuleringsverzekering afsluit. In tegendeel zelfs. Ook in het geval van een nieuwe uitbraak van corona kan het zo zijn dat een annuleringsverzekering niet uitkeert. Voordat je in aanmerking komt om een gedeelte van je reissom terug te krijgen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Belangrijk is dus om een goed afgewogen keuze te maken afgewogen keuze te maken.

 • Check het reisadvies op het moment van boeken: is het rood, oranje geel of groen? Boek een reis bij voorkeur naar een bestemming met een groen of geel reisadvies.
 • Controleer of de annuleringsverzekering de scenario’s dekt, waar ik mij tegen in wil dekken? Of valt dit misschien onder de plicht van een reisorganisatie of onder een zorg- of reisverzekering?
 • Bereken welk deel van de reissom de annuleringsverzekering dekt. Weegt dat op tegen de kosten die je maakt aan premie?


Problemen met uw vlucht?

Denk je alsnog onbezorgd op vakantie te kunnen, maar krijgt jouw vliegtuig vertraging, of wordt de vlucht alsnog geannuleerd? Dan heb je mogelijk kans op een vergoeding. In 3 minuten kun je jouw vlucht checken!

Meer over reizen en corona

 • 2020-11-19

  Annuleren ivm corona? Dit zijn je rechten

  De vakantieplannen zijn dit jaar aangepast of zelfs geannuleerd voor veel vakantiegangers. Zo is het niet meer mogelijk om naar bepaalde vakantiebestemmingen te reizen en schrappen vliegtuigmaatschappijen vluchten vanwege het coronavirus. Wat zijn nu precies je rechten als je wilt annuleren in verband met corona? Wij leggen het uit.

 • 2020-07-02

  Is corona wel de échte reden van je vluchtannulering?

  In juni kreeg EUclaim ruim 4000 klachten binnen. Een uitzonderlijk aantal dat aantoont dat er écht iets aan de hand is. Vluchten zijn geannuleerd door corona, maar dat is lang niet altijd de echte reden.

 • 2020-07-20

  Veilig op vakantie in coronatijd? Zo doe je dat!

  Veel vakantiegangers hebben de afgelopen tijd hun vakantieplannen in duigen zien vallen vanwege het coronavirus. Hoewel de eerste grenzen inmiddels weer open zijn en er weer voorzichtig gereisd kan worden, voelt nog niet iedereen zich hier prettig bij. Daarom blijven veel vakantiegangers dit jaar wat dichter bij huis. EUclaim heeft de leukste bestemmingen en tips op een rijtje gezet voor een veilige vakantie.

0
Please leave a feedback on thisx

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding